Bazar Curieux @ Now & Wow - Rdam, 16 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Groeimogelijkheden voor Bazar Curieux


"Meneer de portier, ik zoek de Wow & Now. Is dat in de buurt?", vraagt een meisje aan een brede uitsmijter, terwijl ze opzij moet springen voor een taxi die de oprit bij de voormalige Graansilo verlaat. Door de verhuizing van Bazar Curieux van Nighttown naar Now & Wow kwamen sommigen voor het eerst in aanraking met Now & Wow. Maar hoe onwennig het buiten voor de deur voor hen nog leek, binnen verliep de overgang zeer natuurlijk.

Tekst: JRN
Foto's: Marc Nolte


Now & Wow is heel wat ruimer van opzet dan Nighttown, waar de benauwde gang soms het episch centrum van Bazar Curieux en Motel Mozaique leek. Als Stijn in de Superwow of de dames van Cansei de ser Sexy en Peaches en de Herms in de Now-zaal aantreden, is het wel druk waar het druk moet zijn: voor het podium. In de Wow-zaal is zelfs een hek voor het podium geposteerd. Peaches presenteert zich dan ook als een stadionact: immense gebaren, schreeuwerige kleding en simpele maar rake klanken aangezien de basis van Peaches nog steeds electro uit een doosje is. Ook Cansei de ser Sexy (Moe van het sexy zijn) presenteert zich als band maar kent een basis van electro. De Braziliaanse dames beroeren hun instrumenten echter zeer aanstekelijk, zodat het publiek het hele concert wordt geboeid. Desondanks zijn er gedurende de avond niet echt optredens die het predikaat legendarisch of revelatie opgespeld kunnen krijgen.


Ook de optredens van Stijn en Liars boeien grotendeels wel, maar zuigen de bezoekers niet mee. Door de sfeer, aankleding en afwisseling kan de verhuizing echter wel geslaagd worden genoemd. Zij die even genoeg hebben van de grote zalen, kunnen in de Superwow het hoekje in om te schommelen of de kelder bezoeken om een TicToc tunnelfeestje te ondergaan. De kernleden droppen hun geijkte plaatjes of hiphop-mashups die nog geen week eerder in New York waren aangeschaft. Hiphopbelofte La Melodia en Crucial Sounds leveren tussendoor afwisseling. La Melodia (rapster Melodee en producer/dj I.N.T.) bieden live hiphop met een rauw New York-gevoel. De dj's van Crucial Sounds draaien warmbloedige reggae te midden van een kelder in Zuid-Amerikaanse sferen. DJ I.N.T. lijkt het zo naar zijn zin te hebben, dat hij tegen de afspraak in nog wat gevarieerde platen draait.


Mr. Wix is inmiddels al gedag komen zeggen en Gildas Loaec en Masaya Kuroki van het Kitsune-label zijn ook al gesignaleerd. Zij brengen de curieuze gasten dansend de nacht door. Gildas en Masaya komen stevig beslagen ten ijs. Hun platenkeuze wordt, naarmate de set vordert bombastisch, met bijvoorbeeld Smells like teen spirit van Nirvana op een onbarmhartige technobeat. Ze voelen goed aan dat het publiek een combinatie van gitaarrock en dance apprecieert. Later in de nacht komen er wel een paar vaste klanten bij, zodat er een mengeling ontstaat van dance meets urban meets gitaarrock. Naarmate de nacht vordert, besluiten veel gasten die al om acht uur waren begonnen het bezoek af te ronden. De Now-zaal met Gildas en Masaya on stage wordt daarom ontruimd en iedereen naar de SuperWow gestuurd. Daar is Mr. Wix de Escobarman inmiddels aan zijn set begonnen.


De bezoekers moeten wel hebben geconcludeerd dat de verhuizing is geslaagd. Er is misschien wel een mogelijkheid tot groei voor Bazar Curieux, iets wat in Nighttown - mocht het podium ooit weer opengaan - onmogelijk is. Het is namelijk zonde dat de Wow-zaal alleen als opslagruimte wordt gebruikt. Een ruimte waar een aantal verdwaalde bezoekers tegen het einde van de avond tevergeefs naar de uitgang zoekt en daarbij de raad van het personeel nodig heeft. Net als eerder vanavond een meisje naar de ingang vraagt.

Hoogtepunt: De verlangde gastvrije sfeer die er heerste.
Dieptepunt: Dat een van de TicToc-dj's het nodig vond om Put your Hands up for Detroit op te zetten.
Gehoord/gezien: Stijn, Liars, Cansei de Ser Sexy, Peaches, St. Paul, Mr. Wix en de TicToc-kelder.
Prijs: Vijftien euro voor zo'n vol programma is niet veel

Bazar Curieux

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws