Jazzy Jeff @ Club Imax - Rdam, 5 aug

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Amerikaanse mixvirtuoos klaart routineklus


Intro: Het heeft even geduurd, maar sinds het afgelopen weekend heeft de trouwe achterban van de Rotterdamse organisator Verse Geesten weer een nieuwe thuisbasis: Club Imax. Een jaar of twee zal het voormalige Imax theater dienst doen als bar, restaurant en club. Daarna verhuizen Molendijk en consorten naar het oude TPG-gebouw, naast Centraal Station. Verslag van de eerste zaterdagnacht.

Tekst: & foto's: Marcel

Bijzonderheden: Het is voor iedereen nog even wennen, zo'n nieuwe club in Rotterdam. Zowel in het spierwitte bargedeelte bij de entree als in de pikzwarte clubzaal in de tweede ruimte nemen de mensen een gereserveerde houding aan. De keuvelende bezoekers - van doorgewinterde clubber tot tiendejaars student, kijken rustig rond in de nieuwe locatie. Lastig voor een dj om daar op in te spelen. Gelukkig weet Ronald Molendijk, ervaren als dat hij is, met een gevarieerde set toch wat leven in de brouwerij te brengen.


Misschien wel door het knetterharde geluid lijkt het alsof we tien jaar terug in de tijd zijn en ons in die legendarische club op de West Kruiskade bevinden. Molendijk mixt, net als in die tijd, van alles en nog wat door elkaar. Van mierzoete Soulvation-pop tot Amerikaanse garage en deephouse (van Dennis Ferrer tot Mike Dunn) en zelfs een vleugje rauwe acid. Zoals zovaak is er geen lijn in het optreden van de Rotterdammer te bespeuren. Geen hokjes: dat is sowieso de gedachte achter Club Imax. En de enige manier om zoveel verschillende mensen in je zaak te krijgen. Al kan vanavond een beetje aansluiting met de soulvolle en jazzy hiphopsound van Jazzy Jeff geen kwaad. Die ontbreekt nagenoeg. Of dat de reden is waarom de tourmanager van de Amerikaanse mixvirtuoos rond de klok van drie het podium met veel poeha betreedt en met veel drama de apparatuur afkeurt, is voor ons een vraag en voor het Club Imax-management een weet. Molendijk wordt er een beetje zenuwachtig van en sluit de gevraagde apparatuur aan, terwijl een 'plasplaat' hem daar voldoende tijd voor geeft.


Als de setup is goedgekeurd en drie enorme pizza's het podium worden opgedragen, vinden de heren het goed en begint Jazzy Jeff aan zijn optreden. Als MC Skilz zijn partner in crime heeft voorgesteld aan het publiek, gooit de uitvinder van de 'transformer scratch' het op een feest der herkenning. The Jackson Five, Crystal Waters, Queen, KRS One, Sugarhill Gang, Prince, Grandmaster Flash, Jill Scott 50 Cent, Michael Jackson en zelfs Vanilla Ice komen allemaal (even) aan bod. Gemiddelde speelduur per plaat is ongeveer dertig seconde. Dat maakt de poppy inslag van de hiphopset goed verteerbaar. De turntablist heeft zijn platen ingeruild voor MP3's en draait met behulp van het programma Serato (Scratch Live). Het is eenvoudig te gebruiken. Je sleept de opgeslagen files naar de twee draaitafels op je notebook. Een aangesloten kastje stuurt de tracks naar de draaitafels, waarna de files via twee stand-in platen aan elkaar kunnen worden gescratcht. Dat doet Jazzy Jeff - onnavolgbaar met de cross-fader, effecten en eq's, met verve. Tot de allerlaatste track gaat het publiek dan ook helemaal los op de meest getruukte dj die velen van hen ooit aan het werk hebben gezien. Een dj die weliswaar al jaren hetzelfde kunstje flikt, maar een kniesoor die daar over zeurt.


Sfeer: Afwachtend tot Jazzy Jeff. Daarna euforisch.
Decor: Less is more. Witte bar, zwarte clubzaal. Alsof de Supperclub is aangemeerd in Rotterdam. Verder wat visuals en een pornofilm met Barbie en Ken in de hoofdrol.
Hoogtepunten: De onnavolgbare skills van Jazzy Jeff.
Dieptepunt: Jazzy Jeff begint rond vier uur pas aan zijn optreden.
Wat kan beter? Het barpersoneel is in tegenstelling tot de vorige vaste hangout van Verse Geesten: Hyper Hyper wat onervaren. Naar goed personeel wordt nog druk gezocht.
Prijs/kwaliteit verhouding: Een flesje Heineken van 25 cl kost drie euro. Dat is bepaald geen prijspakker. 12,50 entree voor het optreden van Jazzy Jeff weer wel.
Bezoekersaantal: Niet uitverkocht, maar goed gevuld.
Oordeel: Niet alleen Ken, maar ook Club Imax heeft potentie.

Club Imax

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws