Rockit Open Air @ Maarsseveense Plassen, 29 juli

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Dansen met de voetjes in de het water


Intro: De tweede festivaleditie van Rockit vond ook dit jaar plaats aan de Maarsseveense plassen bij Utrecht. De weergoden zijn bijna heel de zomer van 2006 al in een erg goede bui en ook deze zaterdag was het weer heerlijk toeven in het zonnetje aan het water, met een groot aanbod aan DJ's en live optredens.

Tekst: Susanne
Foto's: R.J. van Dam & Jojazzy
Met dank aan Partyscene


Gezien/gehoord: Pascal FEOS, Mason & The Maker, Alex Under (live), Funk d'Void, Angelo, 16Bit Lolita's, Sandeep, Roog, Kostas Hom, Bart Skils, Quince (live), Michel de Hey, Michael Mayer, Secret Cinema (live) en Steve Rachmad.
Bijzonderheden: In navolging van love2party-columniste Brenda bij Dance Valley, zijn ook wij maar eens op de fiets naar Rockit vertrokken en hebben we, tussen doorgewinterde fietstoeristen op leeftijd, een stukje van de mooie rustige omgeving bij de Vecht meegekregen voor we ons in het feestgedruis stortten. Na een rij bij de ingang van een kwartiertje kwamen we binnen op het overzichtelijk ingerichte festivalterrein. Alle tenten stonden gezellig aan het water, de sfeer was erg relaxed en er waren voldoende muntjeskassa's en bars.Met Pascal FEOS op de mainstage kwamen we direct bij een van de hoogtepunten van de dag terecht. De Duitser heeft zich het afgelopen jaar meer toegelegd op minimal, maar zijn tech house-achtergrond klinkt er nog altijd doorheen. Het resultaat was dan ook funky minimal met stuiterende mechanische geluiden en ronde baslijnen. Perfect om al helemaal in de stemming te komen of toch nog even te chillen in het gras. Laptop-problemen zorgden jammer genoeg voor een abrupt einde van zijn set.

Mason & The Maker maakten daarna het Sellout Sessions-podium onveilig met live electro, die deed denken een moderne en betere invulling van het 'Stock, Aitken and Waterman'-geluid uit de jaren '80. De volgorde van hun tracks kwam wat rommelig over, maar de afwisselend diepe en kitscherige tracks zelf waren er niet minder om. Een klein aantal bezoekers had het hier goed naar de zin. Alex Under was inmiddels gestart met zijn live optreden op de mainstage en liet zijn Spaanse minimale techno uit de speakers rollen. Hoewel hij veel publiek trok en een stijlvolle donkere set neerzette, was het misschien toch iets te vroeg op de dag voor dit strakke monotone geluid.De platenkeuze van Funk d'Void verraste nogal. In plaats van de genuanceerde lichte techhouse die we van hem kennen, draaide hij zware vadsige platen in de stijl van zijn remix van Swoop's 'Superlicious'. Helaas maakte weinig afwisseling de set nogal plat, waardoor de aandacht van de toehoorders snel verslapte. Vervolgens even langsgelopen bij Angelo die toegankelijke techhouse en techno stond te draaien bij het kleine Happy Tribe loungetentje naast de mainstage. De 16Bit Lolita's kregen de voetjes van de vloer met aanstekelijke progressive house bij het 365Live!-podium en een aantal bezoekers stond lekker met diezelfde voetjes in het water te dansen.

Het Latin Vibes-podium was op het laatste moment verplaatst van een eilandje in het midden van het water, naar een onhandige locatie op het strand, waardoor het wat minder publiek trok. Sandeep was hier aan het draaien en moest, naast de slechte locatie, ook nog strijd leveren met de natuur. Terwijl hij in zijn lip was gestoken door een wesp en de wind van alle kanten zand op zijn platen blies, draaide hij dapper en vrolijk door. Een heldhaftig optreden met funky tech house was het resultaat. Ook Roog stond gezellig te funken met diepe zomerse house in de goed gevulde Rush-tent. TWSTd was neergedaald op het eerdergenoemde eilandje, compleet met een waterval en charmante dames in indianen-outfit. Kostas Hom zette hier lome, droge minimal neer en er werd flink gechilled.

Op de main zochten we Remy en vonden we Bart Skils, aangezien Remy - net als Dr. Lektroluv - niet aanwezig zou zijn op deze editie. Hoewel we de set van Skils niet echt funky en diepgaand vonden en hem wel eens beter hebben horen draaien, moet gezegd worden dat een groot deel van het publiek het niet met ons eens was. Volle bak voor Skils dus, terwijl wij de rust van het eilandje weer opzochten. Inmiddels was Quince (tot voor kort Quinn en dus 'T.a.f.k.a.q') daar begonnen aan zijn liveset. We kregen nog net een stukje van de mooie release 'Americana' mee. Hij gooit terecht hoge ogen met zijn meest recente Detroit technoproducties en zette ook op Rockit een prachtige liveset neer. Heerlijk genieten, terwijl de blauwalg in het water vaag begon te fluoresceren in het licht van de ondergaande zon.Michel de Hey richt zich de laatste tijd wat meer op minimale tech house en techno, maar kon het toch niet laten om tracks van Lil' Louis en Speedy J met elkaar te mixen en kreeg de MTV-tent dan ook weer goed in beweging. Michael Mayer had er intussen twee uur van zijn set van drie uur opzitten bij het Rotzooii-podium. Hij leek er nog steeds zin in te hebben toen hij zijn track 'Lovefood' draaide. De platenkeuze van deze Duitser varieert van zweverige 'neotrance' en melodieuze minimal, tot rustige acid house die je lekker in je buik voelt, tenminste, als de speakers vet genoeg zijn. En dat was dat deze zaterdag niet het geval.

Het was dan toch pas bij Secret Cinema en Steve Rachmad dat de technokriebels echt begonnen te komen. Jeroen 'AFX' Verheij liet behoorlijk wat glitcherige effecten los op het publiek en bracht een energieke, massieve set ten gehore. Rachmad startte met het live loopen van 'Radio' van Wishmountain en liet meerdere platen naast elkaar lopen waardoor hij een aantal bekende tracks een geheel nieuw geluid gaf. Stoorzender bij deze laatste set was de MC die helemaal buiten de maat (!!) zat met zijn irritante: "Oh yesss, you are now rocking with the best". Foutloos was Rachmad niet, maar hij was wel de opzwepende strakke hekkensluiter waar veel bezoekers op hadden gehoopt.De afsluiting van het festival was behoorlijk rommelig. Het kwam over als een clandestien feestje dat onverwacht werd stilgelegd op het moment dat iedereen op het punt stond om uit zijn dak te gaan en ook Rachmad zelf leek enigszins verbaasd dat Rockit om 23:00u al afgelopen was. Tevreden, maar licht vertwijfeld en eigenlijk nog niet helemaal uitgedanst, begonnen we naar het donkere parkeerterrein te lopen waar het zoeken naar de fietsen en auto's kon beginnen..

Dieptepunt: Het leek sommige DJ's en artiesten een beetje te ontbreken aan passie voor en plezier in het muziek maken. Er werd weinig risico genomen met skills of platenkeuze, waardoor veel DJ's met eenzelfde soort standaard set kwamen waar onderling weinig verschil in zat. Jammer en ook onverwacht gezien de grote namen in de line up! (Dit was overigens niet alleen op Rockit zo, maar ook op andere festivals).Hoogtepunten: Pascal Feos, Quince en toch weer Steve Rachmad.
Opmerkingen Bezoeker: "Heeft blauwalg eigenlijk ook een hallucinerend effect?" (Twee bezoekers hebben geen geld meer voor drank of andere middelen en overwegen andere opties).
Sfeer/Decoratie: De sfeer was zeer relaxed en vooral gericht op de muziek, iets wat bij andere festivals nog wel eens uit het oog wordt verloren. Het was nergens overdreven druk, waardoor je niet lang hoefde te wachten bij de bar of het toilet en overal genoeg ruimte had om te dansen. Gezien de locatie aan het water en het superweer, hadden we al snel een heerlijk 'vakantiegevoel' en was een meer uitbundige aankleding niet nodig. Ook leek het of er weinig 'wause' drugsmisbruikers rondliepen en dat had absoluut een positief effect op de sfeer.

Wat mag beter: Het geluid van de verschillende tenten overlapte elkaar en sommige artiesten (zoals Michael Mayer) komen gewoon helemaal niet tot hun recht als er geen vette speakers staan bij de kleinere tenten. Verder waren de prijzen (vooral voor een flesje water) nogal hoog en was het handig geweest als ze de toegangspoortjes aan het eind van de avond hadden weggehaald, zodat de duizenden bezoekers makkelijker naar buiten konden.Bezoekersaantal: Bijna 8000 bezoekers

Oordeel: Rockit was ongetwijfeld een van de leukste festivals van dit jaar, vooral door de relaxte sfeer. Het festival doet, na nog maar 2 edities, eigenlijk al niet meer onder voor bekende festivals als Awakenings en Extrema. Wel was het muzikale aanbod in veel tenten vergelijkbaar en zou de organisatie volgend jaar misschien iets minder podia op het terrein moeten zetten met een onderling meer onderscheidende programmering. Hoe dan ook, Rockit is zeker voor herhaling vatbaar.

Love2party Tip: Als u - als stadsmens - ook een festival per fiets gaat bezoeken en u houdt niet van onverwachte puzzeltochten, denk er dan even aan om bij vertrek te controleren of uw licht het doet. In de natuur blijkt het 's nachts namelijk best heel erg donker te zijn!

Martin Rockit Open Air Festival facts

Waarom naar Rockit: Door het aantrekkelijke affiche en het lekkere weer in combinatie met de festivalkriebels op het laatste moment besloten om toch een kijkje te nemen.
Voor de hoeveelste keer: De eerste keer.
Van - tot: Vanaf twee uur tot half elf.
Hoogtepunt: Voor de eerste keer op een festival(terrein) is het altijd erg leuk om de intentie te hebben om de boel te verkennen en vervolgens bij de eerste de beste stage te blijven hangen omdat de muziek zo goed is.
Dieptepunt: Helaas hadden sommige stages te weinig bezoekers.
Verrassing: De open stages pakten dit jaar goed uit gezien het weer. En wat is er mooier dan op een intieme open stage in de zon te genieten van de sfeer en de muziek.Eten en drinken: Het festival voer, vette happen en fruit, waren voldoende aanwezig. De oosterse schotel was een welkome aanvulling hierop. Een redelijk aanbod aan drankjes was aanwezig. Maar waarom een flesje water zo duur moet zijn is voor mij een raadsel.
Sanitair: Genoeg schone toiletten zonder rij. Wellicht een idee om abonnementen voor de toilet te verkopen? Elke keer een halve euro neer knallen is niet leuk.
Gezien en/of gehoord: Pascal FEOS, James Lavelle, Funk d'Void, Sandeep, Andre Galluzzi, Michael Mayer, Secret Cinema, Steve Rachmad en Derrick May.
Muzikaal hoogtepunt: Andre Galluzzi had van het begin een vette sound en wist dat gedurende zijn set vast te houden. Ook Michael Mayer had heerlijke plaatjes bij zich op de zeer gezellige stage van Rotzooii.
Muzikaal dieptepunt: Dat Remy ergens vast kwam te zitten op een vliegveld betekende geen set van hem op. Erg jammer.
Mijn Rockit 2006 gevoel: Heerlijk weer, gezellige mensen en de goede sfeer op een mooi terrein.
Wat mag beter: De prijzen mogen wat mij betreft beter afgestemd worden op wat redelijk is. Om voor 20 euro 9 bonnen uit te geven en voor water zoveel te vragen gaat er bij mij niet in. Daarentegen was 35 euro voor een affiche als deze zeer netjes.
Volgend jaar: Zal er opnieuw gerockt worden aan de Maarsseveenseplassen.

Rockit Open Air

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws