Fat Freddy's Drop @ Sugar factory Adam, 10 juni

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

what's the world without soul?


Intro: Eigenlijk zit ik nog midden in mijn partyreporters-sabbatical. Ik heb vanwege de verbouwing van mijn nieuwe onderkomen de laatste maanden meer in doe-het-zelf hallen gestaan dan in clubs. Het einde is nog lang niet in zicht. Voor een optreden van Fat Freddy's Drop maakte ik echter graag een uitzondering. Ik haalde het timmermanspotlood achter m'n oor vandaan, waste het steengruis uit mijn haar en ruilde de overall om voor een partyoutfit. In welke verhuisdoos zaten die dingen ook alweer?

Tekst: FF Erik
Foto's: Jos


Programma: Het Engelse boekingskantoor Best Kept Secret organiseerde van 8 t/m 11 juni in de Amsterdamse Sugar Factory, (voorheen Amuse) een Weekender. Op zaterdag waren o.a. DJ's Antal, Nick Matthews en Fat Freddy's Drop geboekt. Een dag eerder zouden ze in Het Paard in Den Haag optreden, maar om onduidelijke redenen zijn ze daar niet geweest. Fat Freddy's Drop maakt in mei en juni een Europese tour langs o.a. Berlijn, Barcelona, Parijs en diverse plaatsen in Engeland. De populaire band uit Nieuw Zeeland is maar zelden in Nederland te zien. In 2005 speelden ze twee maal in De Melkweg, de overbuurman van de Sugar Factory. Legendarisch was het optreden op Lowlands 2005. Hun debuutalbum Based On A True Story werd in december door Gilles Peterson (BBC Worldwide) en zijn luisteraars verkozen tot 'Worldwide album of the year'. En terecht. Het fantastische album verveelt geen moment. Al draai je het honderd keer achter elkaar, bijvoorbeeld in de auto. En ik kan het weten.

Hoogtepunt: De normaal zevenkoppige band was uitgebreid met twee achtergrondzangeressen. De donkere van de twee wist halverwege de avond de zaal in verwondering te krijgen met haar solonummer. Wat een stem... en oei wat ging ze onbeschrijfelijk diep. Het voelde zo echt dat ik denk dat het met recent persoonlijk liefdesverdriet te maken had.

Sfeer: De temperaturen in de zaal liepen op tegen het kookpunt. Toch had ik regelmatig centimeterdik kippenvel op mijn lijf. De crowd van Nieuw Zeelanders, Australiers, Engelsen en uiteraard veel Nederlanders kende de band en haar nummers. Ze werden luid meegezongen en in de stiltes tussen de nummers werden verzoeknummers gejoeld.

De positieve, spirituele teksten en de stem van Joe Dukie brengen je in verroering. Tenzij je je ziel kwijt bent (what's the world without soul) en je je liefde voor muziek (do it for the love of music) koud hebt laten worden (never let your love run cold). De kracht zit in de herhaling van de basis dub-reggae deuntjes en ska-rifjes en het langzaam werken naar de climax met blazers en zang. Fat Freddy's Drop speelt geen noot te veel en geen noot te weinig. Als er perfectie in een live optreden bestaat dan kunnen zij dat leveren. Zelfs tijdens het improviseren. Niemand van de band kreeg ook de hoofdrol toebedeeld. Ieder kreeg op tijd zijn of haar deel door een solo in stijl met als beloning een gemeend applaus van de uitzinnige menigte.

Dieptepunt: Ik kon echt geen dieptepunt ontdekken.
Wat mag beter: Okay dan. Sommige maniertjes en grapjes waren hetzelfde als een jaar geleden op Lowlands. Het optreden lijkt af en toe wat te geregisseerd. Misschien is dat niet vreemd als je met dezelfde nummers al maandenlang over de hele wereld trekt. Toch werd dit ruim gecompenseerd met improvisatie (de drie blazers!) en de spontane act van de Engelse rapper (wie weet zijn naam?) en het jammen met de zangeres (wie weet haar naam?) en de complete band. Op een gegeven moment stonden er zelfs elf artiesten op het podium die voor een kolkende en kokende Sugar Factory zorgden.

Prijs/Kwaliteitsverhouding: Te hoge kwaliteit voor een te lage prijs. Een koopje, die 13,50 in de voorverkoop of 15 euro aan de deur. Voor dit spektakel zelfs te weinig.
Bezoekersaantal: +/- 250 man/vrouw
Love2party Tip: Gooi je tank vol en rijd op 28 juni naar Parijs. Je kan ze dan nog zien in Cabaret Sauvage, een schitterende spiegeltent van meer dan 100 jaar oud. Reserveer vandaag nog want 27 juni is al 'complet'. Kijk op Cabaret Sauvage. Of voor wie naar het Sonar Festival in Barcelona gaat. Mis ze daar niet!
Oordeel: Een 9+

Best Kept Secret
Fat Freddy's Drop @ Lowlands 2005
Fat Freddy's Drop

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws