Underworld @ 013 - Tilburg, 9 nov

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

"Wat is die Karl Hyde toch een mafkees"


Intro: Underworld gaat alweer een tijdje mee en stamt uit '88, of eigenlijk '81, maar dan als poprock band Freur. In de jaren '90 wordt de band door velen gezien als 'de' live techno-act. Tien jaar later is de populariteit van Underworld nog steeds immens. Zo won het Britse duo onlangs nog een Nederlandse Release Dance Award voor 'beste live act'. En produceren doen Karl Hyde en Rick Smith nog volop, daar hebben we jullie vorig week nog over bericht. Mede daardoor snelde een nieuwsgierige Love2party-reporter afgelopen woensdag naar Tilburg, om het concert in een volpakte 013 bij te wonen.

Tekst en foto's: Swan

Bijzonderheden: Als we de parkeergarage in het centrum van Tilburg uitlopen, horen we voor ons drie dik ingepakte Engelsmannen praten. Als we het drietal passeren vragen we ons af, 'waren dat niet...?'. Als we nog eens achterom kijken, worden onze vermoedens bevestigd. Het zijn inderdaad (zanger, gitarist) Karl Hyde, (dj, knoppendraaier) Darren Price en (producer) Rick Smith. Als we naar links kijken, zien we een grote mensenmassa voor de deur van 013 staan. De drie mannen ontwijken de massa en verdwijnen door een aparte deur naar binnen. Het valt niemand op. De mensen maken zich alleen maar druk om snel binnen te komen. Het is ontzettend druk, maar ook fris op deze novemberavond. Toch is de sfeer goed. Op een avond als deze zijn er dan ook alleen maar echte Underworld-fans aanwezig.


Als we na een verkenningsronde de grote zaal binnenwandelen, is het optreden van Underworld al begonnen. De eerste tien minuten bestaan uit een lange intro, waar de technische mannen Rick Smith en Darren Price (tegenwoordig ook onderdeel van de Underworld-optredens, na jarenlang 'opwarm-dj' te zijn geweest) de apparatuur even lijken te bestuderen. Als zanger Karl Hyde zijn eerste danspasjes inzet, kan de avond pas echt beginnen. Het publiek geniet van de herkenbare en typische Underworld-tracks als 'Jumbo' en 'Push Upstairs'. De stembanden van sommige bezoekers worden uitvoerig op de proef gesteld. Met een oorverdovend gejoel na afloop van de nummers, laten de bezoekers uit alle hoeken van Nederland hun waardering voor de Britse technoformatie blijken.

Underworld probeert ook enkele nieuwe nummers uit. Zo wordt het welbekende 'King of Snake' afgewisseld met het electro-georienteerde 'Jal to Tokio' en de energieke breakbeattrack 'Lenny Penne'. En nadat 'King of Snake' uitbarst in een breakbeat-spektakel, verschuift het optreden langzamerhand richting de bekende technobeats van 'Kittens' en 'Born Slippy'. Dit alles gecombineerd met de altijd zo gekke performance van Karl Hyde. De zanger speelt wat met een webcam, waarmee hij zowel het publiek als zichzelf filmt. Dit alles wordt op de schermen afgebeeld tussen de welbekende Underworld-visuals door.


Even krijgen de bezoekers rust, om nog een keer helemaal los te gaan. Daarvoor wordt het relatief rustige nummer 'Cups' gebruikt. En vervolgens de sublieme opbouw van 'Dark and Long' (in de melodieuze Darktrain-versie), waarna 'Everything Everything' de klus klaart.
Hoogtepunt: Aan de reacties van het publiek te zien 'Born Slippy'. Verder deden de nieuwe nummers het erg goed.
Dieptepunt: De drukte. Maar ach, de sfeer was er daardoor niet minder om.
Mening Bezoeker: Jos (25 jaar uit Rotterdam): over Karl Hyde. "Wat een mafkees"
013, schreeuwend tijdens 'Born Slippy': "Mega, mega white thing. Mega, mega... Shouting lager, lager, lager, lager!"
Sfeer: Euforisch. Voor het podium werd er geduwd en getrokken, maar niemand leek het erg te vinden. De flesjes water gingen in de rondte alsof iedereen elkaars vriend was.
Wat mag beter: De visuals kwamen niet helemaal tot zijn recht. Dat hebben we bij een concert van Underworld wel eens beter gezien.
Prijs/kwaliteit: Kaartje 35 euro. Niet goedkoop voor 1 dance-act. Maar een liefhebber heeft het er voor over om Underworld in een relatief kleine locatie te zien.
Love2party tip: De nieuwe download only mix met de nieuwe tracks van Underworld.
Oordeel: Prachtavond voor de liefhebber.

Underworld
Underworldlive

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws