Mum @ Paradiso - Adam, 15 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Betoverend sprookje uit IJsland


In 2000 steelt een kleine, onbekende band uit IJsland met een lieve, ingetogen plaat de harten van veel muziekliefhebbers. Betoverende, kinderlijke zang en diepe melodieuze muziek van een niet vaak vertoonde schoonheid. Dat bandje heet Mum en de plaat Yesterday was dramatic - Today is ok. Er volgen nog drie albums en een aantal remixalbums, eveneens van ongekende schoonheid. Het Berlijnse label Morr Music brengt een rerelease uit van het eerste album. Ter gelegenheid daarvan is Mum 'on tour' en bracht donderdag een bezoek aan Paradiso.

Tekst & Foto's: Stamp

Oorspronkelijk bestond Mum uit vier leden. Na het tweede album verliet echter een van de tweelingzussen Valtysdottir de band om zich meer op haar studie te concentreren. De Mum-formatie is dus ingekrompen, maar live is daar niks van te merken. Het podium van Paradiso staat afgeladen vol met instrumenten en apparatuur. Hoe gaan ze dat ooit met z'n drieen bespelen, vraag je jezelf af. De leden van Mum staan er dan wel bekend om dat ze allemaal multi-instrumentalisten zijn, maar dit is wel een beetje erg veel van het goede. Bij opkomst blijkt echter dat er versterking is meegenomen. En zo staat Mum met zes man sterk op het podium.


Het concert begint met wat nieuwer materiaal en nummers van het laatste album Summer make good. Met piano, laptop, vioolhoorn (?!), gitaar en verschillende mondorgels weten de bandleden de betoverende sfeer van hun albums op te roepen. Elke muzikant bespeelt minsten drie verschillende instrumenten. En onder nummers komt het vaak voor dat iemand over het podium loopt en van instrument wisselt. De buitenaardse zang van Kristin Anna Valtysdottir is hartverscheurend en uit duizenden herkenbaar. Met hun warme organische klanken nemen de bandleden van Mum ons mee in hun eigen wereld. Een wereld, zo lijkt het, die bevolkt wordt door elfjes en dwergen. Een sterrenhemel en twee halve manen bovenin de zaal versterken deze beleving.


In verschillende samenstellingen speelt Mum een uur lang nummers die wisselen tussen breekbare fluisterliedjes en wat stevigere elektronica. Maar alles in diezelfde betoverende sfeer. Het is gelukkig muisstil in de zaal, zodat ook de zachtere subtielere elementen uit de nummers volledig tot zijn recht komen. Na een welverdiend oorverdovend applaus wordt er met een hartverwarmende toegift afscheid genomen van het Nederlandse publiek. Bescheiden verlaten de muzikanten het podium, een publiek achterlatend dat blij is even een uurtje in de wereld van Mum vertoeft te mogen hebben.

Op verzoek van de band was het gebruik van flitsende camera's niet toegestaan

Mum

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws