Jazzy Jeff @ Jimmy Woo - A'dam, 15 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Duivels dilemma...


Het is een uur 's nachts en je staat te draaien in de Rain. En wat blijkt: hier wordt de officiele afterparty van John Legend gehouden. De tent is afgeladen vol, de champagne vloeit rijkelijk en zelfs de prins van Saoedi-Arabie zit onderuit gezakt aan een sigaar te lurken. En terwijl iedereen wacht op de komst van John Legend himself, begint het te kriebelen. Want een paar honderd meter verder begint een andere legende ieder moment aan zijn set: the magnificent Jazzy Jeff. Wat te doen?

Tekst: Roelf Jan
Foto's: Jos Kottmann


Beelden van MTV documentaires schieten door je hoofd: afterparties... P.Diddy die, getooid in een bontjas en met een fles Hennesy in zijn handen tussen tientallen gewillige vrouwen in een avond twee ton stukslaat in een club in Miami. Snoop Dogg die tijdens een afterparty samen met zijn homies en bitches een orgie houdt waarvan de video op internet circuleert. R. Kelly die met zijn gevolg vijfhonderd flessen Christal soldaat maakt. Zo'n afterparty dus.
Maar ach, iemand met grootste hit een nummer dat 'ordinary people' heet, zal het vast wel niet zo bont maken. En Jazzy Jeff achter de draaitafels, daar moet je nu eenmaal van het begin tot het einde bij zijn. Dus de knoop wordt doorgehakt: op naar de Jimmy Woo. Als we de Rain verlaten zien we John Legend aankomen. Maar ons besluit staat vast en we verkassen door de gietende regen van het Rembrandt- naar het Leidseplein.


Aangekomen bij de Jimmy Woo is het een complete chaos. Dringende mensen, nerveuze portiers en een hysterische massa die om het hardst schreeuwt dat zij op de gastenlijst staan. Na op onbeschofte manier te zijn afgesnauwd door een meisje bij de kassa - dit schijnt anno 2005 klaarblijkelijk bij uitgaan te horen - zijn we rond half twee dan eindelijk binnen. Precies op tijd, want op het moment dat we afdalen naar de kelder horen we de MC de man aankondigen waar het vanavond allemaal om draait: Jazzy Jeff.


De dansvloer is vol. Afgeladen vol. Zo vol dat je nauwelijks kunt bewegen. Maar veel maakt dit niet uit, want met je handen in de lucht op en neer springen is de enige dansbeweging die gemaakt hoeft te worden. En dat die handen in de lucht blijven, daar zorgt Jeff wel voor. In razend tempo jaagt hij er klassieker na klassieker doorheen, die uitbundig worden meegebruld: "When the east is in the house: oh my god...danger!", "You can't keep running awaaayyyy", "Ain't nuthin' but a G-thing baaaaby!". Maar naast de geijkte hiphophitjes gaat Jeff vanavond verder. Hij draait veel originele versies van platen die later als sample zijn gebruikt in hiphop hits. En zo gaat de Jimmy Woo los op "Five to one" van The Doors (gebruikt door Mos Def in "The rape over") en op "The edge" van David McCallum (het bombastische intro van "Next episode" van Dr. Dre).


Jazzy Jeff's skills zijn onnavolgbaar. Als gewone sterveling moet je niet eens proberen om te begrijpen wat hij allemaal doet, want alleen al kijken naar het mengpaneel maakt duizelig. Het enige zwakke punt in zijn set is het afgezaagde Michael Jackson en Prince blokje dat hij standaard herhaalt. Zeker vanavond, met zoveel muziekliefhebbers in de zaal, is dat niet nodig. Maar omdat iedere plaat die hij draait maximaal dertig seconden later weer wordt doorgemixt, is dit gelukkig snel voorbij. Het laatste uur trakteert Jeff ons op disco- en funkklassiekers, waarna om vier uur Nirvana's "Smells like teen spirit" voor hysterische taferelen op de dansvloer zorgt. Als toegift natuurlijk het onvermijdelijk "Summertime", gevolgd door "The prince of Bell Air". En dan vraag je er ook om: aan het einde van zijn set smeken tientallen jongens Jeff om een "fresh prince handje" (inclusief "pshhh"), en vriendelijk lachend maakt hij ze allemaal dolgelukkig.


Hoeveel flessen Christal John Legend er doorheen heeft gewerkt weten we niet. Laat staan of het in de Rain is uitgelopen op een orgie van sex, drugs en rock'n roll waar over een paar jaar op MTV nog steeds over gesproken wordt ("That John Legend afterparty in Amsterdam, that was some crazy stuff that was going on there man!") Maar terugkijkend op een avond met een Jazzy Jeff in topvorm is zeker dat we de juiste keus hebben gemaakt.

Jazzy Jeff
Jimmy Woo

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws