Club Cruise @ diverse clubs - Rdam, 3 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Eerste editie overschaduwt door 'kinderziektes'


"Sorry, je komt er met je bandje niet in", zegt de uitsmijter van Club Vibes. "Te druk." Terwijl de betalende bezoekers wel gewoon kunnen doorlopen naar de kassa, druipen we af. Diep teleurgesteld. Een avond Club Cruisen in Rotterdam zonder de Vibes is immers niet compleet.

Tekst & foto's Marcel
Foto's: George Derksen & Swan


Ondanks dat de Club Cruise, waarbij je met een bandje voor de prijs van vijftien euro toegang krijgt tot alle clubs in de Maasstad, ook een initiatief van de clubeigenaren is, kabbelen de drukst bezochte horecagelegeheden vanavond terug. De mensen aan de deur ontvangen liever betalende mensen, dan de polsbanddragers. De kledingdeskundigen bij de deur van Now & Wow pikken opvallend veel van die laatste groep uit de rij: 'niet trendy genoeg.' Een niet bijzonder slecht geklede jongen komt er vanwege zijn trainingsjasje - en polsband - niet in. Een half uur later wandelt een andere jongen, met haar in een staart gevlochten en sportschoenen aan die ongetwijfeld hip waren in de tijd van Coen Moulijn, wel de Graansilo binnen. Enig verschil is dat hij betaalt.


"Bij Now & Wow weet je dat ze steng zijn met de kledingvoorschriften", verdedigt Arleen van Londen - werkzaam bij initiatiefnemer JMR Producties - de club op Zuid, als we haar een paar dagen na het evenement confronteren met de bovengenoemde misstanden. "Al vinden we wel dat ze soms een oogje hadden moeten toeknijpen. Maar daar is het laatste woord nog niet over gesproken." Collega George Derksen heeft een aantal klachten binnengekregen van mensen die Club Vibes niet binnen zijn gekomen. "Dat gaan we zeker onderzoeken. Je moet alleen niet vergeten dat dit de eerste editie was. Dan heb je altijd te maken met kinderziektes. De enorme opkomst hadden we van tevoren niet verwacht. We hebben ruim 3.000 kaarten verkocht. Het evenement was zeer geslaagd!"


In totaal zijn er twintig vervoersmiddelen in gebruik genomen om de bezoekers van de Club Cruise gratis van club naar club te brengen. Een karig aantal voor een evenement waar twaalf clubs aan meedoen. (Locust 010 - ook op de lijst - heeft zijn deuren moeten sluiten, op last van de brandweer). "Volgend jaar hebben we meer vervoersmiddelen tot onze beschikking", belooft George Derksen. "Omdat we nu een betere schatting kunnen maken op hoeveel mensen we kunnen rekenen."


De belangrijkste artiesten die hun medewerking verlenen aan de Club Cruise zijn Kraak & Smaak, Miss Monica, Lucien Foort en Hitmeister D. Kraak & Smaak opent de avond met een frisse live-act in Rotown. Vrijwel alle tracks van het onlangs verschenen album Boogie Angst komen voorbij, tot genoegen van het publiek. Later vinden we het trio terug in de Calypso-bioscoop waar het een dj-set vol pure soul en funk ten gehore brengt. Lucien Foort & Miss Monica draaien hun stevige clubplaten ondermeer in een bomvolle Thalia Lounge, terwijl Jermaine S en Hitmeister D hun eigen tour afwerken: zij schitteren in Nighttown, Hollywood en eveneens de Thalia Lounge.


Arleen van Londen vindt het dj-aanbod in de clubs niet 'gewoontjes'. En op grote buitenlandse namen mikt ze al helemaal niet: "Het blijft natuurlijk een Rotterdamse evenement", zegt ze. Dit terwijl juist het International Breakdance Event in Nighttown het leukste onderdeel van de Club Cruise is. Daar dansen deelnemers uit Korea, Frankrijk en de Verenigde Staten de benen uit het lijf. De Franse winnaar heeft een betere techniek dan Michael Jackson in zijn Thriller-tijd. Hij is zo goed, dat hij zijn tegenstander in de finale-battle alleen al verslaat met zijn oogbewegingen. Hij laat sowieso al zijn lichaamsdelen het werk doen, en zet daarmee zijn tekortkomende tegenstander voor gek. De grote zaal ontploft een aantal keer.


Breakdansen is wat moeilijk is op de muziek van Benny Rodrigues. Toch sluiten wij de avond zwetend bij hem af in de Now & Wow. Daar trakteert de populaire resident-dj de bezoekers op een aantal stevige techno-, acid- en houseplaten. De taxikosten - een rit van de binnenstad naar Zuid - moeten we overigens zelf betalen. Een ritje met een van de gratis Velotaxi's, een Cadillac Eldorado of een Ford Lincoln uit 1929 zit er na drieen niet meer in.

Club Cruise

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws