5 Days Off @ Melkweg, dag 2

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Minimale muziek met maximale sfeer




De tweede dag van het 5 Days Off-festival stond vooral in het teken van minimal techno. Naast optredens van Junior Boys en LCD Soundsystem, waren er sets van Akufen, Hawtin proteges Marc Houle en Troy Pierce en als grote afsluiter de meester zelf: Richie Hawtin. Reden genoeg om met een camera en een attentieve geest op pad te gaan naar de altijd warme Melkweg.

Tekst & foto's: Robert




Wie wat waar en wanneer?

Feest: 5 Days Off, dag 2 / 5
Locatie: Melkweg
Line-up: Max: LCD Soundsystem, David Labeij, Troy Pierce, Marc Houle, Richie Hawtin. Oude Zaal: Cupatec, Junior Boys, Ark, Akufen
Licht/decor: De standaard maar prima huislichtshow van de Melkweg. Decor zonder al te veel poespas. In de oude zaal aan de muur en achter het podium artwork van Mouse on Mars, in de Max visuals van Tarantula.
Geluid: Niet te hard, niet te zacht. In de Oude Zaal uitstekende kwaliteit, in de Max wat minder door de akoestiek, maar toch gewoon goed.
Volle bak, lekker druk of matig gevuld? In de Max steeds volle bak met tropische temperaturen. In de Oude Zaal wisselend van lekker druk tot matig gevuld met zomerse temperaturen.
Bar: Normale prijzen, vriendelijke bediening, snelle service. Niets te klagen.
Toiletten: Bijdrage naar keuze voor de twee als bezoeker ogende wc-dames. In ruil daarvoor snoep en lollies.
Gemiddelde leeftijd bezoekers: 23,6 jaar?
Verhouding man/vrouw: (percentage dus): 60 % mannen, 40% vrouwen.



Gezien en gehoord:

Wie? Junior Boys
DJ-set of live-optreden? Live optreden
Muziekgenre: Futuristische electro-pop.
Even voorstellen: De Canadese Junior Boys (Jeremy Greenspan, Johnny Dark en Matt Didimus) brengen in 2003 op het door Nick Kilroy opgerichte KIN Records de Birthday / Last Exit EP uit. Begin 2004 volgt op hetzelfde label de High Come Down EP. Later dat jaar zorgt hun alom geprezen album Last Exit voor een doorbraak naar een wijder publiek. In 2005 brengen ze dan ook een remix uit van Billie Hollidays' Yesterdays op een release van Verve Records (Verve // Remixed 3) waarop onder meer grote namen prijken als RJD2 en Carl Craig. Eind 2004 start hun live-tour in Canada en nu dus tijdens 5 Days Off in de Melkweg.
Was het goed? Dit is een frisse en welkome vernieuwing van het 'man achter de zwarte Mac laptop'-concept. Een setup van 1 man achter de elektronica, aangevuld met een zanger/(bas)gitarist zorgt ervoor dat er naast iets te horen, ook iets te zien is. Het gevolg is dat belangrijke elementen als charisma en contact met het publiek hierdoor beter tot uiting kunnen komen. De beats zijn clean en opzwepend, terwijl de toetsen van de Nordlead melodisch worden bespeeld. Stel je hierbij ook nog een begaafde zanger en een funky live-baslijn voor en je kunt je voorstellen dat de redelijk gevulde zaal enthousiast was over dit optreden.
Beoordeling: 8


Wie? Ark
DJ-set of live-optreden? live-optreden
Muziekgenre: Harde minimale techno met een funksaus
Even voorstellen: De uit Parijs afkomstige producer Ark brengt tussen 2003 en 2005 4 EP's uit bij Circus Company met de titel Alleluyark (vol. 1 t/m 4) die leiden tot een compilatiealbum onder dezelfde naam. In 2005 brengt Pias zijn gevarieerde album Caliente uit. Ark maakt graag woordgrapjes met zijn titels. Alleluyark en Shalark verwijzen naar het Joden/Christendom terwijl hij met titels als 'Ole Au Lait' en 'Car Hibou' de Franse taal op de schop neemt. ('Caribou' is Frans voor rendier, terwijl Car Hibou letterlijk 'want uil' betekent.)
Was het goed? Puik optreden van iemand die met heel zijn lijf laat zien dat zijn muziek gemaakt is om op te bewegen. Het is moeilijk niet aangestoken te worden door deze headbangende en zwetende krullenbol. Deze energieke houding past zonder meer bij zijn muziek. Waarom zou minimal zacht en ingetogen moeten zijn? Harde beats met scheurende baslijnen vullen de Oude Zaal. Toch blijft het tempo relatief laag en weet Ark de funk niet uit het oog te verliezen. Als hij zijn live uitvoering van Fuites De Gaz ten gehore brengt gaat het dak eraf: stampen met een smile. Veel lachende gezichten in een deinende zaal. Voor sommigen misschien niet zo heel toegankelijk, voor de liefhebber van het wat hardere werk een absoluut hoogtepunt.
Beoordeling: 9


Wie? Akufen
DJ-set of live-optreden? DJ-set
Muziekgenre: Clickhouse, microhouse, snipper-tech of gewoon minimal
Even voorstellen:. Met bijna 20 EP's, ruim 30 remixes en twee albums is Akufen een zeer productieve producer. Zijn album My Way combineert relaxte downtempo beats met sferische geluiden die soms bijna aan de clubhouse van weleer doen denken. Kenmerkend voor zijn muziek zijn de gefragmenteerde beat-snippers die zijn stijl de naam microhouse hebben gegeven.
Was het goed? Bij vlagen. Akufen staat zeker lekker te draaien, terwijl hij de ene peuk na de ander opsteekt. Toch weet zijn set niet constant te boeien. Doordat hij vrij constant draait zakken de enkele hoogtepunten vrij snel weer in. Toch moeten we niet vergeten dat hij tegenover Richie Hawtin stond geprogrammeerd die in de andere zaal zijn best deed het publiek in extase te brengen. Zodoende was hij een goed alternatief voor de mensen die even genoeg hadden van de zoveelste overstuurde bas uit het mengpaneel van Hawtin.
Beoordeling: 7


Wie? Richie Hawtin
DJ-set of live-optreden? DJ-set met twee(!) laptops
Muziekgenre: Minimal techno a la Hawtin
Even voorstellen:. Deze legende behoeft geen introductie
Was het goed? Veel bezoekers van deze tweede dag van 5 Days Off zullen speciaal voor Richie Hawtin gekomen zijn. De zaal was bomvol waardoor 'even' naar voren lopen er niet bij was en zelfs een paar pasjes op de dansvloer maken bijna onmogelijk was. De ranke Hawtin stond met zijn eigenzinnige kapsel (dat zelfs door twee look-alike bezoekers gekopieerd was) min of meer routineus zijn set af te draaien. Af en toe de bas opendraaien om de volgende lading gejuich in ontvangst te nemen kwam op mij op een gegeven moment een beetje als een trucje over. Dat daarnaast zijn mix zeker niet vlekkeloos verliep kon veel bezoekers echter niet deren. Ondanks alles wat er op dit optreden aan te merken viel bewees Hawtin dat hij zijn reputatie niet voor niets heeft. Zijn mix van platen en fragmenten uit Final Scratch leverde een boeiende set die een uitstekende sfeer in de zaal creeerde. Het blijft een genot om te zien hoe deze man complexe arrangementen live in elkaar draait. Tegen het einde was het tempo en de complexiteit zo ver gestegen dat van minimal niet meer te spreken was. But who cares? Zeker de bezwete lijven op de dansvloer niet.
Beoordeling: 8



Conclusie:

Zeer naar mijn zin gehad. Hoogtepunt: het meisje met het "will fuck for coke" T-shirt (helaas geen foto). Veel goede optredens met enkele uitschieters (Ark) en natuurlijk het genot om muziek te horen zoals het bedoeld is: op een goed soundsystem. Een gevarieerd publiek dat desalniettemin eenduidig was in haar enthousiasme zorgde voor een uitstekende sfeer die er misschien wel voor gaat zorgen dat de 'onderbelichte muziek' die de organisatie in de schijnwerpers wil zetten in de toekomst helemaal niet zo onderbelicht meer zal blijven.

Verslag: dag 1 in de Melkweg

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws