Peter Kruder @ Sugarfactory - Adam, 9 juni

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Nieuwe club zonder poeha?


Gelukkig maar, niet nog een hippe tent erbij. In Amsterdam zijn er inmiddels meer clubs dan pinautomaten te vinden, maar de meeste clubs onderscheiden zich nauwelijks van elkaar. Vage begrippen als 'internationale allure' en 'exclusiviteit en luxe' vliegen je om de oren en iedere club lijkt te mikken op hetzelfde publiek: 25 plus met een dikke portemonnee. De Sugarfactory slaat een andere weg in.

Tekst: Roelf Jan


De inrichting is sober, de sfeer ontspannen en het publiek pretentieloos. Bier en jointjes in plaats van cocktails en champagne. De grote spiegels en de witte marmeren vloer doen eerder denken aan een jeugdsoos dan aan een nieuwe Amsterdamse hotspot. Maar gelukkig wil de Sugarfactory ook helemaal niet de meest trendy place to be zijn. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, lijkt het motto.

Tot je de site van de Sugarfactory bezoekt. Opeens wordt het heel laagdrempelige karakter onderuit gehaald. Een manifest? Met onbegrijpelijke teksten zoals "The Sugarfactory aims to shape public consisting of individuals who are creatively motivated, who like to be stimulated intellectually and who are responsive to beauty" en "It is like refining of soul, anima and animus, the subconscious". Het begint te jeuken. Niks mis met het stimuleren van creativiteit - integendeel zelfs, maar dit op dit soort quasi diepzinnig geneuzel zaten we nou juist niet te wachten. Een leuke club zonder poeha, maar waar wel spannende en vernieuwde dingen gebeuren, dat is wat Amsterdam nodig heeft. Maar kunnen die hoogdravende mission statements alsjeblieft achterwege blijven?

Maar goed, zand erover. Het is dondernacht, de tent is afgeladen en Peter Kruder staat achter de draaitafels. Peter Kruder stond samen met zijn muzikale partner Richard Dorfmeister aan de wieg van het genre dat 'lounge' zou gaan heten. Ondanks dat zij nog nooit een volwaardig eigen album maakten, waren hun mixalbums "the K&D Sessions" en "DJ Kicks" goed voor miljoenenverkopen. In Kruder's dj-sets hoor je tegenwoordig nog maar weinig terug van de lome dubby klanken waarmee hij wereldroem vergaarde. In plaats daarvan verzorgt hij een energieke mix waarin hij met speels gemak van stijl naar stijl schakelt. Vloeiend mixt hij broken beats, techno, garage en electro aan elkaar, terwijl hij de dansvloer voortdurend in de gaten houdt. En de bezoekers slikken het als zoete koek, want tot ver na drieen is het propvol in de kleine club.

Met een eigenwijze programmering en een ontspannen uitstraling, is de Sugarfactory zeker een verrijking voor het hoofdstedelijke uitgaansleven. Een aanrader voor iedereen die verrast wilt worden door een combinatie van theater, kunst en muziek in een ontspannen sfeer. Nu nog even dat belachelijke 'Manifesto' van de site afhalen.

Onze excuses voor het ontbreken van beeldmateriaal en voor de late plaatsing.

Sugarfactory

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws