Free Your Mind @ Stadsblokken - Arnhem 4 juni

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Feesten onder alle weersomstandigheden


Free Your Mind was vorig jaar nieuw op de festivalkalender. Van opstartproblemen was toen geen sprake, want veel mensen wisten het terrein in Arnhem te vinden. Dat kwam deels door het voortreffelijke weer, maar vooral door de aantrekkelijke programmering. Een vervolg bleef niet uit, waarbij het programma veel gelijkenissen met vorig jaar vertoonde, maar het mooie weer helaas uitbleef.

Tekst: Iddo
Foto's: Arjan


Daags voor het festival werd teletekst goed in de gaten gehouden om te volgen of het weer goed zou zijn. Uiteindelijk werd het mooie weer van vorig jaar bij lange na niet gehaald en moesten we het doen met een wolkendek waaruit af en toe een bui viel. Gelukkig bestond de grond uit zand, waardoor de regen die viel snel wegzakte en de modderpoelen uitbleven. Ondanks dat - en de magere aankleding - werd de tweede aflevering van Free Your Mind een groot succes.







De slechte weersvoorspellingen zorgde voor een afwachtende houding bij de bezoekers, maar aan het eind van de middag was iedereen in zijn element. En daar was alle reden toe. Speedy J verzorgde een dijk van een dj-set. Terwijl zijn stevige industriele technomuziek over het terrein galmde, brak het wolkendek af en toe open. Vervolgens mochten Preach, Billy Nasty en Marco Carola de mensen aan het dansen houden. Met name de Italiaan Carola draaide een energieke set, waarna Michel de Heij net als vorig jaar het karwei mocht afmaken.







Standaard op ieder festival is de cohosting van organisaties op diverse podia. Opium, Mono, Welcome To The Future en 24 Hour Party People hadden op Free Your Mind ieder een smakelijke aanbod. Opium had Derrick May te gast en uiteraard kreeg hij de goed gevulde tent aan het dansen met zijn welbekende Detroit techno. De Duitser Heiko Laux deed in de Future-tent hetzelfde, maar dan wel met wonderschoon Kanzleramt-materiaal. Voor hem had Joris Voorn de tent in vuur en vlam gezet. Zijn muziek? Warm, diep, energiek en heerlijk om op te dansen. Aan heerlijke muziek om op te dansen ook geen gebrek tijdens de optredens van Quazar, Funk D'Void, Christian Varela en The Youngsters.





Het meest opmerkelijke podium was voor de Amsterdamse organisatie Mono, die zich onder de brug had genesteld. Helaas had de Duitser Ata zijn trein gemist, waardoor er een buitenlandse gast minder was. Maar dit gemis werd opgevangen door een indrukwekkend live optreden van Marc Houle en Guido Schneider.
Jay Haze bracht met een minimale set een einde aan de tweede editie van Free Your Mind. Een festival waarbij het voornamelijk draait om de muziek. Onder alle weersomstandigheden.







Free Your Mind door: Remko

Voor de hoeveelste keer: Tweede keer
Van - tot: Vanaf een uurtje of 2 tot ongeveer half 12
Hoogtepunt: Buiten om de muziek het gevoel van het binnenlopen op je eerste festival van het jaar. Laat die zomer maar komen!
Dieptepunt: De bijna wolkbreuk toen we Arnhem binnenreden. Als je ruitenwissers nog sneller heen en weer gaan dan de beats die uit je speakers komen werkt dat averechts op het opwindende festivalgevoel. Maar toen we bij het festival aankwamen bleek het terrein droog te zijn, kwam de zon ook nog eens door en lag het terrein er goed bij dankzij de zanderige ondergrond. Er was bijna geen plas te zien.
Verrassing: Speedy J! Lang geleden dat ik hem op heb zien treden met een liveset. Zijn set was goed opgebouwd, de beuk ging er flink in en de zon brak af en toe door. Daarnaast had Jochem wel zeer goede geluidsomstandigheden, terwijl dat bij Secret Cinema, het optreden ervoor, flink te wensen overliet.
Eten: Heb het gered op poffertjes en 3 boterhammen aan calorieen per biertje. Er was in elk geval genoeg festivalfood aanwezig.
Sanitair: Dit was de enige plek waar ze te maken hadden met plassen (mooie woordspeling zeg). Doordat daar allemaal platen lagen was het juist daar onder water komen te staan door de regen. En continu 50 cent per beurt tikt wel aan.
Gezien en/of gehoord: Bart Skills, Secret Cinema, Speedy J, stukje Benny Rodrigues, eerste helft Heiko Laux, Funk d'Void en daarna van alles en nog wat een beetje. Tegen het einde van de avond waren er voor mij persoonlijk weinig hoogtepunten. Na 2 rondjes van het hoofdpodium naar de verschillende tenten heen en weer gemaakt te hebben maar naar huis gegaan.
Muzikaal hoogtepunt: Bart Skills was een zeer goede binnenkomst, wat kan hij een sfeer maken zonder dat het al helemaal compleet los gaat. Daarnaast flink genoten bij Speedy J en Benny Rodrigues.
Muzikaal dieptepunt: Het geluid bij Secret Cinema was te zacht om de muziek tot haar recht te laten komen. En ik heb nog even geprobeerd om Chicks on Speed te zien omdat ik hun producties wel waardeer, maar deze dj-set had ik na 5 minuten wel gezien, niet mijn ding.
Mijn Free Your Mind 2005 gevoel: Ondanks de slechte weersvoorspellingen absoluut een goede festivaldag gehad. Veel gezellige mensen, leuke sfeer en zeer gevarieerde line-up over de verschillende area's.
Wat mag beter: Geen idee. Dit festival biedt voor elk wat wils en als een optreden je niet bevalt kun je zo weer naar wat anders gaan kijken. Hopelijk worden er volgend jaar wel meer kaarten verkocht en wordt het festival zelf niet groter. Dit jaar waren niet alle area's vol (sommige zelfs af en toe bijna leeg).
Volgend jaar: Zeker weer!









Free Your Mind door: Kirsten

Waarom naar Free Your Mind: Omdat het een van de leukere festivals van 2004 was. Daarnaast wellicht geen vernieuwende, maar wel zeer degelijke line-up.
Voor de hoeveelste keer: Tweede keer
Van - tot: 15 tot 22 uur, ofwel precies de periode dat het in Arnhem niet regende...
Hoogtepunt: Geen echte hoogtepunten, maar wel een hele leuke dag gehad.
Dieptepunt: Wegwaaien bij de MONO-stage.
Verrassing: Speedy J een keertje met platen in de weer.
Eten: Redelijk standaard allemaal.
Sanitair: Onder de omstandigheden netjes. Er werd in ieder geval moeite gedaan om de boel een beetje schoon te houden.
Gezien en/of gehoord: Bart Skils, Billy Nasty, Secret Cinema, Derrick May, Funk d'Void, Speedy J en Heiko Laux.
Muzikaal hoogtepunt: Heiko Laux.
Muzikaal dieptepunt: Billy Nasty, die als tweede plaat Rocker opzet en meteen het halve veld leegdraait.
Mijn Free Your Mind 2005 gevoel: Gezellig met mijn vriendjes en vriendinnetjes!
Wat mag beter: De line-up mag wat mij betreft wel wat spannender. Verder wat betreft organisatie wederom piekfijn in orde.
Volgend jaar: Gaan we voor de derde keer!









Free Your Mind door: Sander

Waarom naar Free Your Mind: Omdat ik er draaide, maar voornamelijk omdat Free Your Mind het leukste festival van 2004 was. Heerlijk weer, goeie sets en erg gemoedelijk.
Voor de hoeveelste keer: De tweede keer dus.
Van - tot: Half 1 tot kwart over 9 (moest om 11 uur weer in Utrecht beginnen)
Hoogtepunt: Met de zon in je gezicht en biertje in de hand swingen op Speedy J.
Dieptepunt: Eric de Man die voor 50 man hele saaie platen stond te draaien.
Verrassing: Dat het bijna niet regende!!
Eten: Erg goed! Redelijk wat keus en alles was van goede kwaliteit. Netjes met handschoenen enzo.
Sanitair: Redelijk, had veel last van wateroverlast.
Gezien en/of gehoord: Speedy J, Benny Rodrigues, Secret Cinema, Joris Voorn, 100% Isis, Billy Nasty, Eric de Man en Roog
Muzikaal hoogtepunt: Benny Rodrigues in de Welcome to the Future tent!! Wat een timing heeft deze man. Al zijn getruc op de pioneer kwam deze volledig uit de verf en het was een feest van oude platen en een regen van climaxen. Daarnaast Roog die echt een feestje bouwde en Joris Voorn (waarvan ik helaas maar 20 minuten heb meegepakt)
Muzikaal dieptepunt: Billy Nasty op de mainstage. Hij had precies 2 platen nodig om de door DJ Preach (die al niet bijster interessant draaide) verzamelde menigte weer weg te jagen.
Mijn Free Your Mind 2005 gevoel: Little Tim met een paraplu op het strand terwijl de zon begint te schijnen.
Wat mag beter: Het geluid bij de Mainstage maar ook in de tenten. Het leek wel of alle sets op een verschillende geluidssterkte doorkwamen. De aankleding kan ook wat meer aan gedaan worden.
Volgend jaar: Zeker weer!









Free Your Mind door: Bas

Voor de hoeveelste keer: Tweede keer
Van - tot: 14:00 tot 22:30
Hoogtepunt: Speedy J DJ-Set, binnenkomen met Bart Skils
Dieptepunt: Tegenvaller Billy Nasty en het missen van Christian Varela en Tobi Neuman (? Te laat ?)
Verrassing: Preach
Eten: Voor het eerst in jaren een broodje dat echt vers was!
Sanitair: Genoeg, maar toch altijd weer smerig als de hel!
Gezien en/of gehoord: Bart Skils, Preach, Derrick May, Heiko Laux, Speedy J, Funk d'Void, Benny
Grootste verrassing: Niks nieuws gezien dat de grootste verassing award waard is!
Muzikaal hoogtepunt: Speedy J DJ-Set
Muzikaal dieptepunt: DJ Set van Chicks on Speed. Schandalig dat ze dit durven te programmeren.
Mijn Free Your Mind 2005 gevoel: Tegenvallend qua muziek geluk met het weer. Neutraal dus.
Wat mag beter: Ik weet dat vernieuwende namen steeds lastiger wordt, maar de Secret Cinema's, Michel de Hey's en de Funk d' Voids hebben we, met alle respect, wel een keer gezien. Daarnaast verdient de kwaliteit van Bart Skils een beter tijdstip!!
Volgend jaar: Misschien








Partyfotograaf
Free Your Mind Festival

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws