Autechre @ Effenaar - Eindhoven, 20 april

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Autechre allergisch voor (flits)licht


Wat een rij, wat een opkomst. Er staat vanavond duidelijk een publieksfavoriet op de bunhne. Het IDM pioniers koppel Autechre is in het land. Vanuit alle mogelijke hoeken reisde elektronicaminnend Nederland af naar Eindhoven om dit spektakel mee te mogen maken. Autechre houdt ervan om op een erg laag pitje te toeren, waardoor de shows aan exclusiviteit winnen. Dit kan wel eens avond voor de boeken worden!

Door: Eelco


Bij binnenkomst wordt meteen duidelijk dat het een pikkedonkere avond zal worden. Het schijnt dat Autechre liever geen belichting heeft omdat "het puur om de muziek moet gaan, en geen andere fratsen."
De volgende verrassing doet zich voor als ondergetekende bij de garderobe de camera uit de tas haalt, en door een stevige security-tante wordt gecorrigeerd. Zij verwijst naar een a4 met daarop: 'Fotograferen niet toegestaan' en verzoekt vriendelijk doch dringend de camera weer terug in de tas te stoppen. Heeft Autechre inmiddels een sterrenstatus tussen de oren en zijn wij in hun plaatje gekwalificeerd tot paparazzi? De visuele ondersteuning zal hierdoor achterblijven in dit report, maar dat stimuleert jullie alleen maar om je fantasie eens lekker de vrije loop te laten.

Na een twee rijen te hebben getrotseerd, kan er een kijkje worden genomen in de zaal. Rob Hall van Gescom is warmt op en draait nogal cheesy en catchy electrodeuntjes. Niks mis mee, als je je benen nog moet stretchen van de voetje-voor-voetje praktijken van daarvoor. SND, de support act van vanavond, breekt het ijs met de typerende 'afgeleide' Autechre-sound. De muziek is heel minimaal en sporadisch worden er melodieen ingezet. Het geheel bestaat voornamelijk uit stuiterende beats die van structuur en tempo wisselen. SND kan in een handomdraai van koers wisselen, zonder de consistentie van het geheel te verliezen. Deze toepasselijke support act is de perfecte opwarmer voor de act waarvoor iedereen is gekomen.


Moment supreme: er valt een stilte en de eerste hypnotiserende beats worden de zaal in geblazen. Vanaf dit moment heeft Autechre het luchtruim onder controle. Straffe, dwangmatige en hypnotiserende ritmes zijn de leidraad in deze set. Binnen dit stramien worden verschillende hoeken uitgediept. Hier en daar komt een typisch IDM melodietje naar voren, maar over het algemeen blijven de melodieen onderhuids. 'Mutant techno', strak, hoekig en met gevoel voor emotie. Het is zeer dansbaar en hier en daar gaan er wat voetjes van de vloer. Helaas staat het merendeel tijdens het optreden apathisch voor zich uit te kijken of luidruchtig te praten over koetjes en kalfjes. Onbegrijpelijk!

Na een uur lang pompen valt er ineens een stilte in de zaal. Gelukkig wordt deze stilte snel gestoord door een daverend applaus en luidkeels gejuich. Het is duidelijk tijd voor een toegift. En hoe! Een vies industrieel staaltje werk klinkt door de Effenaar. Na deze parel wordt er een extra baslaag ingegooid, die het geheel een heel andere invalshoek geeft. Autechre rekt het optreden nog ruim een half uur uit en geeft in dit halfuur ook nog wat aandacht voor hun onvoorspelbare geluidswendingen. Het duo wordt door de aanwezigen beloond met een waardig applaus.

Rob Hall neemt het nog even over en laat een aantal zwaar funkende electroplaten langskomen. Hoewel het begin van zijn set veel doet verwachten, maakt Rob hall zich er gedurende het vervolg van zijn optreden wat gemakkelijk vanaf. De man die zulke overweldigende breakbeats kan draaien, beperkt zich nu tot technohitjes met hier en daar een pareltje. Dit mag de pret niet drukken, want de aanwezige glimlach blijft nog wel tot de volgende morgen staan. Er kan teruggekeken worden op een zeer geslaagde avond. Gelukkig krijgen de thuisblijvers op 5 Days Off een herkansing om "AE" in levende lijve te bewonderen. Gaat dat zien, gaat dat zien!

Recensie Untilted
Lees hier het interview dat we voorafgaande aan het optreden van Autechre hadden

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws