Awakenings @ Westergasfabriek - Adam, 16 april

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

'Teentjes trappen' in overvolle Gashouder


Alle lovende verhalen over het Awakeningsweekend van eind februari zorgde voor een stormloop op de tickets van het tweede weekend. In een mum van tijd was het weekend uitverkocht en keken duizenden liefhebbers wekenlang reikhalzend uit naar de strijdvaardige techno op vrijdag en de variant met meer bezieling op zaterdag.

Tekst: Iddo
Foto's: Frank


Als de animo groot is, ben je als organisatie geneigd meer kaarten te verkopen dan eigenlijk mogelijk is. Monumental ging op dat punt afgelopen weekend grof in de fout, waardoor fatsoenlijk dansen op de druk bezette dansvloer vaak onmogelijk was. In het vervolg een paar honderd kaarten minder verkopen voorkomt irritant duw- en trekwerk. Buiten dit heikele punt om, was je in een handomdraai door de poorten en waren er de uitgedachte lockers waar de bagage in opgeborgen kon worden. Helaas was de kwaliteit van dranken wederom beneden niveau. Beide dagen werden de diep in de buidel tastende bezoekers belazerd met surrogaat frisdrank en bier.






Door twee avonden achter elkaar te organiseren, is het mogelijk om gevarieerd te programmeren. De zaterdag was bedoeld voor een brede doelgroep, waarin een uitgebalanceerde opbouw van de muziek centraal stond. Melon - altijd garant voor opzwepende minimale muziek - trapte af. De carriere van de Nederlander zit momenteel in de lift. Afgelopen maand was hij te bewonderen in de vermaarde Duitse clubs Robert Johnson en Ostgut. In de gashouder waren zijn swingende platen de gangmaker van het feest.






Nog voor middennacht nam de Chileense minimal-koning Ricardo Villalobos het roer over. Zijn producties zijn alom geprezen vanwege de excentrieke inspirerende waarde, terwijl zijn optredens niet altijd een goede indruk achter laten. Wat de exacte oorzaak daarvan is laten we even in het midden, feit is dat de omgeving een grote invloed heeft op zijn performance. In een intieme club tovert Villalobos constant artistieke releases uit zijn koffer, maar voor een groot publiek kan zelfs hij gedoseerd knallen. Voor dat laatste koos hij tijdens Awakenings. Het was een sessie met vaart, had een prikkelende werking en zorgde dankzij een aantal geestverruimende nummers voor vervoering op de dansvloer. Hij speelde in op de wensen van het publiek en reisde vervolgens met een voldaan gevoel richting de Fuse, waarna de trip in de Tresor zou eindigen.






Prime-time stond ditmaal de Japanner Fumiya Tanaka op de playlist. Na positionering achter de draaitafels, sloot hij zich als een hikikomoripatient van de buitenwereld af en serveerde een intelligente set vol abstracte, minimale techno. Richtlijnen of wat voor protocol dan ook is voor Tanaka geen uitgangspunt, hij draait louter geraffineerde platen - uniek voor het tijdstip. Zuigende minimale klanken werden afgewisseld door industriele bombardementen, om vervolgens met futuristische invloeden iedereen voor zich te winnen. Alsof we negentig minuten lang de Japanse bodem onder ons voelde schudden als gevolg van een aardbeving. Niet het maximale vermogen in een keer, maar telkens op subtiele wijze een verhoging van 0.1 op de schaal van richter.






Aangezien oorverdovende explosies tot dan toe uitbleven, was het plezierig om Richard Bartz als live-act te horen. De Duitser stond in zijn drie kwartier durende optreden garant voor een lading pompende techno waar de bezoekers niet om heen konden en wel moesten dansen. Adam Beyer bood vervolgens na ondersteuning van vuurwerk meer alternatief door Zweedse klappers de ruimte in te sturen. Dat resulteerde in een wulpse maar degelijke set.
Alsof het tempo in de loop van de nacht al niet ver genoeg opgevoerd was, mocht de Sloveen Marko Nastic Awakenings afsluiten. Na Umek en Valentino Kanzyani is hij de derde technoster die het Balkan-land voort brengt. Technisch een begaafd dj, maar voor de rest niet meer dan iemand die vooral op safe speelt.

Awakenings
Fumiya Tanaka
Verslag vrijdag

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws