Reactor @ Warehouse 294 - Rdam, 26 mrt

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Warning: 'Loud music may cause ear damage!'


Een oude katoenfabriek in het Westelijk havengebied van Rotterdam als locatie, wat kan een organisator van een technofeest zich nog meer wensen? Goede dj's en veel bezoekers natuurlijk. Wat dat betreft kunnen de mannen achter Reactor Events redelijk tevreden terugkijken op de derde aflevering van Reactor die in het monumentale pand The Warehouse 294 aan de Keilestraat gehouden werd. Love2Party keek mee, maar wel uit de ogen van de bezoeker.

Tekst: Marcel
Foto's: Arjan


Een feest organiseren in zo'n kale loods kost wat. De faciliteiten zijn minimaal. Er is van tevoren geen stroom en water aanwezig. Daar moet de organisator zelf voor zorgen. Tel daar de verlichting, toiletten, decors, artiesten en security bij op, en je begrijpt dat het organiseren van een Reactor-feest een dure grap is. Een grap die de bezoeker betaalt. 35 euro voor een kaartje (aan de deur, 29 in de voorverkoop) is geen kattenpis. Een beetje overdreven is dan de 5 euro die ook nog eens moeten worden neergeteld om je bolide op een bewaakt terrein te parkeren.


De gemiddelde bezoeker is dus 40 euro kwijt als het feest nog moet beginnen. Gelukkig zijn de drankprijzen - 2 euro voor pils, wijn en fris, 4 euro voor een flesje Smirnoff Ice, 6 euro voor een (sterk) mixdrankje - redelijk tot normaal. Maar de plaskosten weer niet. 1 muntje ter waarde van 2 euro is het hoogste bedrag ooit gevraagd voor een sanitaire stop. Gevolg: vele mannen die hun urinestralen vrolijk tegen de hekken in de verschillende zalen aan laten kletteren.
Zichtbaar veel aandacht is er besteed aan het decor, geluid en belichting. In de drie zalen is het geluid glashelder. Alleen gaan de 50.000 Watt, powered by Funktion One, door merg en been, en wordt je gehoor - zonder speciale oordopjes in - gruwelijk aangepakt door hoge tonen en keiharde baslijnen. Warning: 'Loud music may cause ear damage' staat niet onterecht op een poster aangegeven. Met het bijschrift dat Reactor Events en Concept niet verantwoordelijk zijn voor eventueel opgelopen gehoorbeschadiging. Het is maar dat je het weet.


Terwijl de lasers door de hoofdzaal (Reactor Area) stralen, laat de Duitse technokoningin Monika Kruse een verrassende, experimenterende set horen. Veel nieuw materiaal van haar Terminal-label dat goed wordt opgepikt door het publiek, passeert de revue. Belangrijk is dat je in deze zaal een goede, centrale plek inneemt. Zo word je niet gestoord door de baslijnen uit de Concept-area en de hihats uit het techhouse-gedeelte. Achter in de hoofdzaal hoor je dan ook drie sets door elkaar. Handig als je niets wilt missen, maar bijzonder storend zodra driedubbele bassen het citroentje uit je Bacardi Cola blazen.


Met een hand op het (plastic) glas komen we in een wat afgelegen techhouse area terecht. In deze ruimte krijgt de bezoeker enigszins rust na al het technogeweld uit de overige twee zalen. Het zijn Armand (die muzikale omnivoor uit de Rhythm Import-platenshop op de Nieuwe Binnenweg) en Benny Rodrigues die hier, met gevoelige house- en technoplaten, voor een perfecte ambiance zorgen. Ook Patriek Paap (als dat de naam van het blonde meisje is dat een aantal prima, zweverige houseplaten - Deep Dish-style - draait) begrijpt als geen ander wat er door het publiek gevraagd wordt in de techhouse-zaal. Warme techno. Minimale techno. Zelfs bliepjestechno. Daar kun je hier voor terecht.
Terug in de Reactor Area, waar dj's Preach, Carlos Rios & Vincent de Wit en Vin-iLL de vuistslagen van plaatselijke boxheld Don Diego Poeder vertalen naar muziek. We stuiteren zo de Concept Area in, waar organisator UDC een zaal host. Daar horen we een excellente set van de Britse dj Ben Sims. Topdrukte bij hem! En niet verwonderlijk, aangezien hij een ware mixshow laat horen/zien, waarin hij met behulp van drie nieuwe Technics draaitafels (de SL1200 M5G) zo'n driehonderd technoplaten per uur aan elkaar mixt. Dat verklaart de vier enorme platenkoffers, die hij achter zich heeft opgestapeld. Zijn opvolger Jan Liefhebber kan het niveau, ondanks een prima dj-set, van zijn voorganger nauwelijks vasthouden.


Onder het motto 'stoppen op het hoogtepunt', verlaten wij de Warehouse. Productioneel was het een prima editie van Reactor. Hard geluid, mooie belichting en een fraai - alom bekend - decor. Misschien dat er toch iets van de ticketprijs af moet, willen de mannen van Reactor Events tijdens de volgende editie in mei voldoende mensen binnenhalen. Laat de bezoeker in ieder geval gratis parkeren en goedkoper plassen!

De volgende editie van Reactor in The Warehouse 294 vindt plaats op 28 mei

Reactor Events
Warehouse 294

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws