Awakenings @ Graansilo - Rdam, 28 jan

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Voor het laatst in Rotterdam?


Dit jaar staan er maar liefst twaalf reguliere edities van Awakenings op het programma. Alhoewel de spanning en exclusiviteit er bij zoveel afleveringen enigszins vanaf gaan, houdt het ons technoliefhebbers wel van de straat. Afgelopen vrijdag was het weer raak, toen organisator Rocco Veenboer zijn verjaardag in de Rotterdamse Graansilo - thuishaven van Now&Wow - vierde.

Tekst: Iddo

Awakenings moet op zich al een traktatie zijn, maar Rocco was dat niet genoeg. Wie voor twaalf uur binnen was, kreeg een gratis consumptie en werd daardoor bij deze innige feestvreugde betrokken. De muzikale opening werd, zoals gebruikelijk, verricht door de bij het grote publiek minder bekende dj's. De Now was vrijdag voor Darko Esser, die in het circuit bekend is als de man achter de Planet Rose feesten in het Nijmeegse Doornroosje. Zijn set was subtiel en vriendelijk in vergelijking met wat Bas Mooy en Vincent de Wit lieten horen. Deze twee heren stonden geprogrammeerd in de ruimte bestemd voor de harde technovariant, waar zij op een verantwoorde wijze aan het beuken waren.








In de Wow hadden de bezoekers helaas een teleurstelling te verwerken. Gayle San had haar vlucht gemist en moest daardoor afzeggen. Maar Steve Rachmad was bereid om in te vallen en bleek weer eens van alle markten thuis. De Amsterdammer hanteerde een bikkelharde platenkeus, zonder ook maar een keer in het platte segment te vervallen. Het waren zijn donkere en monotone klassiekers die de silo op zijn kop zette. Helaas was de muzikale structuur vervolgens ver te zoeken. De muziek van Amok, Rude Awakening (pseudoniem van Promo) en Frank Kvitta was buitengewoon saai. Deze monotone beuktechno kon enkel het jonge publiek bekoren.








Vervolgens was het een zware overgang naar de verbindingsruimte waar muziek van een langzamer kaliber uit de boxen kwam. Monica Electronica verrichte daar de openingsceremonie, en draaide een futuristische set die aan het einde overging op een minimalere platenkeus. Haar opvolger was de Amerikaanse minimal-dj Troy Pierce. Pierce woont momenteel in Berlijn en is erg goed bevriend met Richie Hawtin en Magda. Hij draaide een aantal prachtige platen maar liet geen verpletterende indruk achter, dit mede door wat technische problemen. Krause Duo Nr. 2 had meer geluk en draaide in gezonde omstandigheden een opwindende set. Het bebaarde Duitse duo doet qua uiterlijk aan de Wighnomy Brothers denken, maar zijn achter de decks misschien wel beter. Twee en een half uur lang gingen de koppen op en neer en serveerde ze de onvervalste Musik Krause-sound, gecombineerd met een aantal diepe platen. Joachim mocht vervolgens, vlak voor zijn vertrek naar de sneeuw, het karwei af maken en deed dat op overtuigende wijze.








Maar het uitbundigste feest vond in de Now plaats. Rotterdammer in hart en nieren Michel de Heij draaide een melodieuze set waar zelfs de puristen van genoten. Snelheidsduivel Ben Sims presenteerde vervolgens een ijzersterke temperamentvolle set op drie draaitafels. Secret Cinema speelde ook een thuiswedstrijd, en toverde een harde set uit zijn laptop. Maar het beste bleef bewaard tot het laatst. De Zweedse dj en producer Cari Lekebusch bivakkeert momenteel non-stop in zijn studio en neemt eigenlijk geen optredens aan. Maar voor Awakenings maakte hij een uitzondering. Zijn show blonk uit in technisch perfectionisme, en door snelle intrigerende combinaties zat het vol van energie. Afgemat verlieten de meeste bezoekers dan ook de Graansilo. Een geslaagde, maar wellicht laatste editie van Awakenings in Rotterdam? Wie zal het zeggen...








Vrijdag 18 en zaterdag 19 februari is er het eerste Awakeningsweekend in de Amsterdamse Westergasfabriek. Kaarten zijn niet meer verkrijgbaar. Onlangs publiceerde Monumental het programma voor het tweede weekend dat 15 en 16 april zal plaats vinden. De kaartverkoop hiervoor start zaterdag 26 februari

Meer info: Awakenings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws