Motion @ Muziekfabriek - Adam, 31 dec

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Laatste feest in de Muziekfabriek


Sinds maart 2003 probeert Motion een gerespecteerd plekje te krijgen op de 'danceorganisatiekaart' van Nederland. Om 2005 welkom te heten had de organisatie uitgepakt met drie niet mis te verstane namen op de playlist; Jack de Marseille, Ken Ishii en Secret Cinema. De plaats van bestemming was de monumentale Muziekfabriek, voor sommigen beter bekend als De Melkfabriek" of als lasergamehall "The Force".

Tekst & foto's: Hein


Omstreeks half twaalf wordt een waar labyrint binnengetreden, waar menig bezoeker deze avond een hele kluif aan zou gaan hebben. Regelmatig denkt men weer een nieuwe zaal ontdekt te hebben, maar naar alle waarschijnlijkheid is dan een andere ingang gevonden voor dezelfde zaal. In de grote zaal staat de Fransman Jack de Marseille het publiek warm te draaien voor wat de climax van de avond moest gaan worden. Om twaalf uur regent het zilveren confetti, en de toch al redelijk bezette zaal viert feest, zo ook meneer de Marseille die het zichtbaar naar zijn zin heeft.




Na de Fransman maakt de Japanner Ken Ishii zijn opwachting. Hij staat bekend om zijn innovatieve en experimentele techno, vol met Oosterse invloeden. Vanavond draait hij voor zijn doen redelijk platte platen en een echte lijn valt er niet te ontdekken in zijn set. Wat prettig is, is dat de dj dichtbij en op dezelfde hoogte als het publiek staat. Dat maakt het voor de liefhebbers mogelijk om de moves van de dj nauwkeurig gade te slaan. Op de dansvloer heerst een timide sfeertje en de mensen trekken zich niet veel van de persoon achter de draaitafels aan. Er wordt rustig gedanst en zo nu en dan wordt een climax opgebeurd met een joel of arm, maar echt los gaat het niet.




Wanneer je als enige Nederlander geprogrammeerd wordt op Mayday, dan mag je met recht zeggen dat je meetelt in de internationale technoscene. Gerespecteerd en geprezen om zijn alom beroemde live-sets, Jeroen Verheij - better known as Secret Cinema, staat klaar. Waar de live-set van Secret Cinema normaal gekenmerkt wordt door zijn bruisende energie en schitterende opbouw, ontbreekt het vanavond aan dit alles. Lompe, harde techno zonder verhaal wordt ten gehore gebracht en andermaal valt een grote naam tegen vanavond. Om vier uur wordt er door Secret Cinema de brui aan gegeven en zijn opvolger keert het tij langzaam richting progressive. Tot op heden is de naam van deze dj onbekend. Erg vreemd om af te sluiten met een onbekende naam, of houdt de organisatie rekening met een vroegtijdig einde?





Zoals de organisatie ruiterlijk toegeeft op haar website zijn er de nodige problemen met de locatie. Zo laten de doorstroming tussen de zalen, de toiletten en de garderobe het nodige te wensen over. Wanneer de bezoeker hier niet helemaal op berekend is, kan dit, zo ook vanavond, toch de nodige irritaties oproepen. De garderobe, welke zowel beneden als boven ingericht zijn, kennen lange, in sommige gevallen asociale wachttijden. Hoe het nu precies zit met de vergunning vanavond is niet helemaal duidelijk, maar dat het niet helemaal in de haak is, is zeker. Om vijf uur arriveert dan ook de politie en om half zes gaan de lichten aan, waarna iedereen vriendelijk doch dringend verzocht wordt het pand te verlaten. En zo komt er een abrupt einde aan een toch wat tegenvallend nieuwjaarsfeestje.


Reactie organisatie: Namens de Motion crew willen we iedereen een heel gelukkig nieuwjaar wensen en ontzettend bedanken voor het fantastische nieuwjaarsfeest in de Muziekfabriek. Het was de allerlaatste keer dat er hier een feest gegeven mocht worden, helaas want het blijft een unieke en speciale club. Zoals jullie waarschijnlijk al begrijpen waren er een aantal moeilijkheden aan deze locatie. De voorzieningen zijn hier niet optimaal, de weg is soms moeilijk te vinden, de doorstroming naar de diverse zalen, de garderobe die verdeeld is op twee plekken en de toiletten die wat te wensen over laten. Maar goed, ondanks dit alles is het naar ons idee goed verlopen, het heeft ook wel weer zijn charme en past eigenlijk ook wel bij het undergroundachtige gebouw.

Club Motion

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws