Derde avond Yule @ Oude Kerk & 11 - Adam, 23 dec

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Innovatief initiatief wordt slecht bezocht


Yule is een nieuw festival dat als het goed is jaarlijks zal worden georganiseerd rond 21 december. Voor deze datum is niet zomaar gekozen, het is namelijk de dag van de zonnewende, oftewel de langste nacht. Yule, het lichtfeest, werd in vroegere tijden door oude beschavingen al gevierd. Nu wordt er in Amsterdam een poging gedaan om dit feest weer onder de aandacht te brengen. In de oude kerk speelde op dinsdag Biosphere en op woensdag was er een Scape label avond met Jan Jellinek en Pole. Love2Party bezocht de laatste avond van Yule.

Tekst & foto's: Stamp & Iddo

De derde avond in de oude kerk begon met de Amsterdamse geluidskunstenaar Radboud Mens. In een zo goed als verlaten kerk bracht hij een sferische compositie. Hij speelde met fragiele breekbare geluiden en diepe subbassen en wist een mooi rustgevend geheel te creeen. Dat de kerk zo goed als verlaten was, kwam niet als een verrassing. Van andere mensen hoorden we dat de avonden ervoor ook erg slecht bezocht waren. De eerste avond werd gegokt op zo'n 50 personen, de tweede op rond de dertig en de laatste avond zaten er niet meer als 20 man in de zaal te luisteren. Het zal mede aan de hoge entreeprijs liggen (14,50 voor 3 uur!).



Bij de tweede artiest, de Amerikaan Richard Chartier, gaan zo goed als alle lampen uit in de kerk en worden er kaarsjes ontstoken. De kunstwerken en videoprojecties geven de oude kerk een schitterende ambiance van binnen. Het is een prachtige plek voor sonologische optredens. Chartier speelt zachtjes en minimaal enkele erg abstracte nummers. Licht gebrom en geschuur galmde richting het grote orgel achter in de kerk. Als laatste mocht Florentijn Boddendijk zijn laptop remix jazz laten horen. Met een programma bespeelde Boddendijk op het keyboard van zijn laptop in stukken gehakt jazz samples. Het uiteindelijke resultaat was chaotische maar ritmische jazz electronica. Helaas is de nieuwigheid van de gimmick er snel van af en ging het na een tijdje vervelen.



Op het museumplein stond misschien wel het mooiste object van Yule. Het Luminaria, gemaakt door Architects of Air onder leiding van kunstenaar Alan Parkinson, is een bijzonder soort luchtkasteel. Van binnen is het een futuristische wereld met rustige ambientmuziek en een wonderlijk schouwspel van licht. Luminaria was eerder al te bewonderen in andere vorm op Oerol en de Wereld van Witte de With. Binnenin liggen de bezoekers te chillen, een boekje te lezen of gewoon te genieten van de omgeving. Een andere pronkstuk van Yule was Triangle Laserscape van de Duitse fotograaf en lichtkunstenaar Horst H. Baumann. Zijn lasers schenen over de daken van Amsterdam, en was een indrukwekkend gezicht wanneer je op een hoger punt stond. Ook mooi waren de lichtkunstwerken van de Bulgaar Veselin Dimov Markov, Joost Rekveld en Pipslab.



Een opening door Job Cohen, en een uiteindelijk prijsverlaging konden niet voorkomen dat dit festival te slecht bezocht werd. Daarbij was de promotie veel te laat op gang gekomen. Gelukkig was er nog een slotfeest in 11 waar het wel druk was. In de subtiel ingerichte ruimte op de elfde verdieping van het voormalige TPG-gebouw had je een prachtig uitzicht over de hoofdstad. Op de grote schermen van 11 waren de gehele nacht projecties van de Amerikaan Scott Pagano, Robotfunk en Pantoffeldiertjes te bewonderen, en de muziek kwam uit handen van Joakim, Akufen en Bart Skils. Fransman Joakim mocht om elf uur beginnen, en zorgde voor een subtiele opbouw dat begon met Madonna en de Rolling Stones en eindigde met minimal. Jammer genoeg was zijn compositie minder spectaculair dan verwacht. Akufen was de man waar iedereen reikhalzend naar uitkeek, maar de platenkoffer van de Canadees stond nog in Frankrijk waardoor hij moest draaien met de platen van Bart Skils. Absoluut geen straf, maar je hoort liever zijn eigen excentrieke collectie. Bovendien waren de mixen niet zo sterk waardoor Bart Skils er uiteindelijk met de eer vandoor ging door de best verzorgde set van de avond te draaien.

Yule Festival

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws