Warp Night @ Paradiso - Adam, 21 okt

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Avond van extremen


Wederom was er in Amsterdam plaats voor een Warp-night. Dit keer was Paradiso, in het kader van het Amsterdam Dance Event, aan de beurt. De Warp-artiesten hebben een reputatie hoog te houden als het gaat om experimentele elektronische muziek. Met een line-up bestaande uit onder andere Jamie Lidell, Richard Devine en Milanese, hoefde de bezoeker zich geen zorgen te maken over het hoge bliepjesgehalte.

Tekst: Menno & Stamp
Foto's: Beatfreax (dank!)



Al vroeg op de avond was Plaid geprogrammeerd in de grote zaal. Natuurlijk maakt Plaid prachtige, ietwat etherische muziek, maar de liveshows zijn al een jaar helemaal hetzelfde; telkens dezelfde visuals en trackkeuze is ook niet verrassend. Hoewel de kwaliteit van de muziek goed is, is het natuurlijk een beetje teleurstellend dat de heren niet net even die sprankelende afwisseling in hun optredens gooien. Het was in ieder geval een rustig begin van de avond. Deze rustpunten waren er ook in de intermezzo-mixjes van dj NED, die tussen de live-optredens ergens verscholen achter een Apple het publiek bezig hield.


In de Arcola-room was het inmiddels tijd voor een van de nieuwere aanwinsten in de Warp-stal: Milanese. Na het indrukwekkende mini-album '1 Up' een paar maanden terug, gaf hij een mooi gestructureerd optreden van harde, donkere elektronica afgewisseld met wat luchtigere digitale reggae. Het publiek stroomde de zaal in bij Milanese, en dat was deels te danken aan de liveshow van Richard Devine. Zelfs voor een doorgewinterd publiek als vanavond was de audio-overload die hij ten gehore bracht soms iets te veel van het goede. Devine specialiseert zich in audio-structuren die de luisteraar letterlijk overweldigen. Door zijn muziek dicht te plamuren met talloze bliepjes, tikjes, bassen en samples, zorgt hij ervoor dat er teveel te hoorbaar is om te verwerken. Een intens en vreemde show was het gevolg.


Voor wat meer structuur in de ritmes was het Cane die werkelijk de show stal. In een afgeladen Arcola-zaal vuurden ze muziek af die tegen techno aanlag, maar er altijd een paar stappen op vooruit was. De twee Nederlanders gaven en swingend en vlijmscherp optreden weg. Het publiek smulde ervan, maar het publiek dat op Warp-avonden af komt, smult altijd wel van de elektronische avant-garde en staan over het algemeen toch meer open voor het experiment.




Beneden werd men vervolgens getrakteerd op Jamie Lidell. Zoals altijd bestond zijn liveset weer voor het grootste gedeelte uit puur live opgenomen geluiden. Er werd gebeatboxed, gesouled, gefunkt en gesampled. Toch sprankelde Jamie niet zoals we dat van hem gewend zijn. Misschien lag het aan het geluid wat de hele avond slecht stond afgesteld. Aan zijn inzet lag het in ieder geval niet; de man ging voor de volle 100% los. En dat blijft altijd prachtig om te zien. Hierna volgden beneden twee dj sets. Als eerste Rob Hall ook wel bekend als dj van Gescom. Hij draaide een van de betere sets van de avond. Duistere dansbare elektronica. Pompende en ratelende beats en bijzonder knap gemixt op z'n tijd. Na hem was het de beurt aan de Ellen Allien. Voor de gelegenheid had ze haar sound wat aangepast. In plaats van een overdosis minimal en Duitse house draaide ze nu wat avontuurlijker. Iets wat haar zeker goed afging.




Boven stond als afsluiter een surprise act. Speedy J was uit Rotterdam gekomen om samen met Richard Devine een optreden te doen. Mix het technogeluid van Speedy J met de audio uitspattingen van Devine en dan heb je een heel leuk stukje muziek. Het leunde wel voornamelijk op de sound van Jochem maar juist dat tikkeltje extra van Devine maakte het echt interessant. Zeker voor herhaling vatbaar!


Al met al leverde Warp weer een zeer geslaagde avond af in Paradiso. Met zeer uiteenlopende acts en een divers geluid zijn de oren van de in grote getalen toegestroomde elektronicaliefhebbers weer flink verwend. De kleine stukjes Warp Visions DVD en de beelden van VJ Flat-E hebben de ogen ook het nodige te verwerken gegeven. En zo kon er voldaan naar huis worden gegaan.

Warp

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws