Profiles invites Dave Clarke @ Las Palmas , R'dam - 1 okt

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Clarke ook de koning op cd-mixers


De zomer is compleet voorbij, half Nederland is geveld door het griepvirus en de eerste herfstdepressie zit er al weer aan te komen. Is het echt allemaal zo slecht?
Nee gelukkig niet! Profiles zorgt met hun eerste nazomerse editie voor wat licht aan het eind van de tunnel!


Tekst: Bas
tekst: Dylan


Bij Dave Clarke hoor je vroeg te komen. Dus kom op tijd want hij kan wel eens vroeg beginnen, en bovenal moet er rekening gehouden worden met een rij. Niet te laat arriveren dus. Schrikbarend is het dus wanneer bij aankomst voor de ingang bijna niemand te bekennen is. Is iedereen het dan een beetje zat, zijn we allemaal te verwend geraakt in Nederland of is er nog te weinig gespaard na weer een belachelijk dure zomer?
Nee dus, de pessimist in mij wordt gekilled, want iedereen is al lang binnen... en dat om 00:45 uur! Ongeveer 900 liefhebbers komen speciaal voor Dave Clarke en de verwachtingen zijn hoog.


De gebroeders van Unitec knallen er bij onze binnenkomst stevig op los in hun laatste kwartier. Zij mogen de boel opwarmen voor het productie talent uit Belfast; Phil Kieran.
Deze boomlange roodharige Ier begint zoals wij dat graag zien, met piepende, schreeuwende en zagende geluiden worden de speakers er bijna uitgeknald. Begint lekker zou je zeggen? Niets is minder waar. De gehele 2-uurs set van Phil Kieran hing aan elkaar met vreemde platenkeuzes en een storend op en neer gaande sfeer. Met Quarstropmzerspaner van T. Raumschmierre en daaropvolgend Avalanche van Marco Corola en een eigen rockende productie in Sex Pistols style lijkt het nog bijna goed te komen. Maar nee, Phil Kieran kan maar weinig mensen echt boeien. Luid gejuich is er dan ook direct bij de eerste glimp van Dave Clarke op het podium.


Tegen drieen wordt er druk geruild van draaitafels en mengpanelen, want Dave draait vanavond met de Technics CD-spelers. Iets wat we wellicht steeds vaker tegen gaan komen. Zeker wanneer je Dave Clarke bezig ziet en hoort. Waar hij in het verleden met vinyl al tot de betere mixers en scratchers behoorde is hij nu met CD helemaal niet meer te kloppen. Ogenschijnlijk gemakkelijk gaat de ene plaat over in de andere plaat en dit alles wordt vergezeld met een sublieme techniek en mooi mix-tricks.


Daarnaast kiest Dave Clarke, zoals gewoonlijk, niet voor de makkelijkste weg. De bekende zomerhits zijn achterwege gebleven en hebben plaats gemaakt voor pompende techno met veel dubbele beats en samples, waaronder Phat Planet (Dave Clarke's remix van dit Leftfield nummer), Talking Heads, Once in a lifetime en Depeche Mode met Personal Jesus.
Met Speedy J / Snacker en Joris Voorn / Incident zijn de meest herkenbare platen wel genoemd. Maar dit deerde niemand. Zonder veel hits te draaien staat heel LP op zijn kop. Iedereen geniet van de onbekendere platenkeuze met daar bovenop fantastische scratch- echo en delayeffecten die Dave Clarke zo uit zijn mouw schudt. We lopen tegen 5 uur. Time flies when you're having fun. Electro met discostrings en een afsluiter die precies past bij Dave Clarke zelf, "We all live in America" een Duitse rockplaat. Het blijft toch een wave-punk liefhebber.


Toch wat sceptisch na een wat tegenvallende zomer, zeker na zo vaak dezelfde dingen gezien en gehoord was Profiles een verademing. Een leuke sfeer, gemeleerd publiek, geen hits, maar wel de fantastische skills en platenkeuze van Dave Clarke! Wij zijn dan ook zeer benieuwd naar de edities van 5 november en vooral van 3 december waar i.i.g Valentino Kanzyani zijn opwachting zal maken.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws