Impulz Outdoor @ Recreatiegebied Bussloo, 27 juni

Partyscene Redactie | 11 oktober 2006
party reports

Holland het hardste?

Afgelopen zaterdag 26 juni vond nabij Apeldoorn op recreatiegebied Bussloo de outdoor editie van Impulz plaats. Vanwege de betutteling van de Nederlandse overheid is Impulz Outdoor een van de twee overgebleven festivals die 's nachts plaatsvinden. Het andere festival is Decibel Outdoor dat in augustus plaats zal vinden in de buurt van Rotterdam.

Tekst: Michael Hespe
Foto's: Lauri van Ham


UDC had handig ingespeeld op de huidige oranjegekte door op een groot scherm Nederland - Zweden te vertonen. Een goede zet, want hiermee werd voorkomen dat de meeste mensen pas na afloop van de wedstrijd naar Bussloo zouden afreizen. Het kon dan ook niet anders dat een deel van de avond zou worden beheerst door het voetbal.

Uit de line-up bleek dat de hardere varianten uit de dance deze nacht zouden bepalen. Er was duidelijk gekozen voor de populairste stromingen. Er was aandacht voor trance, harddance, hardstyle, oldstyle, techno en club. UDC speelde hiermee natuurlijk een beetje op safe. Dit in tegenstelling tot de laatste jaren, waarin Impulz een vrij breed georienteerde dance party was. Dit gold met name voor de indoor edities.

Terug naar het feest. De binnenkomst verliep soepel en snel. Je auto kon je voor 5 euro op een van de voldoende aanwezige parkeerplaatsen kwijt. Na grondig gefouilleerd te zijn, kon je direct je munten aanschaffen voor de redelijke prijs van 2 euro per stuk.

Bussloo is en blijft een ultieme locatie voor een all-night event. Het bosrijke terrein aan een grote plas, inclusief een zandstrand, nodigt uit tot een sprookjesachtige nacht. Het festivalterrein was ruim opgezet. Er werd in totaal plaats geboden aan 6 verschillende stages. Er was natuurlijk ook weer een plaatsje ingeruimd voor een kermisattractie, een uitgebreide markt en een food area. Bovendien was er een enorm scherm geplaatst bij de Concept (techno) tent. Het viel op dat met name de harddance en oldstyle stages, qua grootte de anderen overtroffen. Uitgezonderd de mainstage (trance) natuurlijk.


De Concept tent vormde het startpunt voor deze avond. Er was slim extra ruimte gecreeerd door buiten een kleine dans stage te plaatsen. De aankleding van de tent was vrij mager. Er waren wat standaard lichtinstallaties geplaatst en er hing een grote 'C' bij de ingang van de tent. Groot nadeel was dat je tent maar vanaf 1 kant kon binnenlopen. Dit zorgde de hele avond voor opstoppingen bij het betreden en verlaten van de tent. Wat ook opviel was de slechte kwaliteit van het geluid, vooral in het midden en achter in de tent was dat niet erg zuiver.

Cari Lekebush was juist bezig met het laatste half uur van zijn set. Hij draaide zoals altijd mixtechnisch bijna foutloos. Bovendien was hij erg benaderbaar voor het publiek, wat we ook wel eens anders hebben gezien. Ook Lekebush heeft trouwens de off-beat ontdekt en kon er ook aardig mee uit de voeten. Na afloop van zijn set kreeg hij dan ook een warm applaus. Hoewel de tent goed gevuld was, viel het op dat een groot aantal mensen er voor koos om niet of nauwelijks te dansen. Zelfs vooraan was er van een uitbundige sfeer geen sprake. Voor degene die wel een pasje wilden maken erg vervelend natuurlijk omdat ze steeds tegen stilstaande mensen opbotsten. Helaas bleek dit een beetje maatgevend te zijn voor de rest van de avond en de andere stages.


Tijd om de horizon te verbreden op de mainstage. De mainstage zag er erg sfeervol uit. Groot en zeer ruim opgezet. Vanaf een heuvel aan het begin van de stage had je een goed overzicht van de menigte. Het werd duidelijk dat de meeste energie en creativiteit was gestoken in de decoratie van de mainstage. Deze stage was erg groot en eerder te zien op Dance Valley in 2001 ('correct me if I'm wrong'). De artiesten leken wel legopoppetjes op dat enorme podium. Vele lasers en andere lichteffecten waren van een hoge kwaliteit. Vooral de laser die aan de andere kant van het water was geplaatst en het publiek op de mainstage kietelde met z'n stralen. Het geluid was hier dik in orde en zelfs achteraan in het veld kreeg je de muziek prima mee.

De heren van Flutlicht en SHOKK waren bezig met de laatste loodjes van hun set. Ze gaven een energieke hardtrance set weg, die vooral de mensen voor aan het podium leek te kunnen bekoren. Ook in het veld leek het alsof de vele stilstaande mensen al hun kruit hadden verschoten bij de voetbalwedstrijd. Gezien vanaf de heuvel leek het veld aardig gevuld te zijn. Dit was optisch bedrog. Voor aangekomen bleken er zeeen van ruimte te zijn. Genoeg ruimte om te dansen dus. Maar het bleek stilte voor de storm. Na de set van Flutlicht vs SHOKK was het tijd voor Johan Gielen. Gielen was duidelijk een van de publiekstrekkers, want binnen no-time stroomde het veld vol met bewonderaars van de Belg.


De opening van de Belg leverde echter verbaasde blikken op, want opende hij nu met een technoplaat? Gelukkig voor de trance-liefhebbers kwamen al gauw de welbekende melodieen door de boxen aanwaaien. En was alles weer bij het oude vertrouwde. Gielen slaagde erin een groter aantal mensen in beweging te krijgen. Wat natuurlijk de sfeer aanzienlijk verbeterde.

Na enig zoeken op de onvolledige sitemap (waar waren de toiletten, eetstands, muntenverkoop, markt en lockers?) vonden we de hardstyle stage. Daar had UDC andere namen geprogrammeerd dan je normaal kan verwachten op een hardstyle stage. Geen binnenlandse zwaargewichten als Luna, Pavo en Dana, maar Warmduscher, Blutonium Boy en Mark EG. Zouden de Nederlandse toppers soms exclusiviteitdeals hebben met Q-Dance?


De hardstyle stage was gevestigd op de plek waar in een ver verleden de Tunnel of Terror was op Mysteryland. Tussen de bomen dus, wat een erg ondergronds en duister sfeertje gaf. De vele stroboscopen deden de rest. Aan de aankleding was ook hier niet veel aandacht besteed en was vrij overbodig. Het publiek was hier overigens wat jonger dan op de andere plekken. De gouden oorbellen en beenwarmers waren niet te ontwijken. Ook hier waren de mensen vrij tam, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

Mark EG is zonder twijfel de meest energieke DJ die ooit plaats heeft genomen achter de draaitafels. Hij stond zelf het meest te genieten van zijn set, die van up-tempo hardtrance langzaam richting de kenmerkende hardstylebeats kroop. De mensen hadden een voorbeeld kunnen nemen aan deze man. Mark EG ging helemaal los op dat kleine podium tussen de bomen. Wat een attractie! Hij had als nadeel dat z'n set niet of nauwelijks overkwam door het slechte geluid. En dat stampen schijnt ook beter te gaan op een houten vloer in plaats van het zompige gras van Bussloo.



Terug de tent in dus, de oldstyle stage welteverstaan. Deze tent werd als enige gehost door een externe organisatie namelijk Multigroove. Met een line-up bestaande uit onder meer Ghost, Franky Jones, Bonzai Classics Trax werden echte classics gegarandeerd. De aankleding van deze tent was in ieder geval een stuk beter. Een aantal door de tent heen gehangen monitoren zorgde voor afwisselende decoraties en de lasers en stroboscopen deden ook hier hun werk naar behoren. Helaas was ook hier het geluid ronduit slecht.

Het publiek bestond vooral uit mensen met een Lonsdale outfit en oudere jongeren die weer eens wat geluiden uit de oude doos wilden horen. Met name de oudere jongeren werden tijden Franky Jones en de heren van Bonzai Classics Trax op hun wenken bediend. Uitschieter was natuurlijk als altijd The First Rebirth. Jammer genoeg ging ook hier het publiek niet echt los, alsof het eigenlijk wat harders had verwacht. Aan de praatzieke MC heeft het in ieder geval niet gelegen, die praat over 2 weken pas weer ABN.


Op het strand bevond zich weggedrukt in een hoekje de club stage waar Marcello zijn kunsten aan het vertonen was. Het weer was nog altijd lekker. Hoewel er af en toe een buitje uit de lucht viel. De club stage was open air maar voor de zekerheid toch omringd door een aantal tenten. Je weet het maar nooit in Nederland natuurlijk. Ook hier een minimum aan decoraties, het geluid was wel overal op deze kleine stage goed. Het publiek was wat mooier en meer modebewust dan op andere stages. De sfeer was een stuk meer uitgelaten. De mensen hadden het duidelijk naar hun zin en lieten dat ook blijken, wat een verademing. Het was er gewoon erg gezellig met zo'n 300 / 400 man. Marcello is natuurlijk een crowd pleaser pur sang en een icoon voor de housemuziek binnen Nederland. Hij tilde het publiek naar een hoger niveau. Hier op strand viel er geen wanklank te bespeuren.


De mooiste tent van allemaal was de tent van HQ oftwel harddance. Vanaf een heuveltje kon je deze tent helemaal doorkijken. De HQ tent was de grootste van allemaal. Niet helemaal verwonderlijk als je bedenkt dat je UDC eigenlijk groot is geworden dankzij de harddance. Het was dus ook niet raar dat deze tent ook het best gevuld was van allemaal.
Van ver af leek het geluid in deze tent in orde te zijn, maar eenmaal in de zaal viel dat toch tegen. Groot voordeel was wel dat de tent aan meerdere kanten open was, zodat langdurige opstoppingen werden vermeden. Aan de decoraties was hier duidelijk wel aandacht besteed, de mooie lichtinstallaties zorgden voor een mooi contrast met de donkere nacht.

Als we ons niet vergissen was Scot Project net bezig met zijn set. Zijn set liep een beetje in de soep vanwege plotselinge zware regenval. De tent stroomde in een rap tempo vol, met mensen dan welteverstaan. Dit maakte dansen vrijwel onmogelijk.

Monika Kruse had ondertussen plaats genomen achter de decks in de Concept tent. Haar grootste uitsmijter was natuurlijk haar eigen productie, Latin Lovers. De goedlachse Duitse stond ook te genieten van een lekkere Hollandse joint. Het blijft een kwestie van geven en nemen natuurlijk.


Don Diablo deed op de mainstage zijn best om uit zijn hokje te komen. Alter Ego's Rocker kwam voorbij, maar hij mixte ook Beastie Boys - Intergalactic met Benny Benassi - Satisfaction. Jammer was het dat veel mensen het terrein reeds verlaten hadden met het opkomen van de zon. Of waren de meeste bezoekers de tent in gevlucht om te ontsnappen aan het naderende daglicht?

Remy deed op het strand zijn werk grondig en goed. In tegenstelling tot enkele andere DJ's wist hij het publiek wel te boeien. Hij schroefde het tempo van zijn voorganger Marcello iets op. Hij verblijde de mensen met een lekkere tech-house set. Daarnaast werden we hier getrakteerd op een heuse act van een slangenmens. Ook Remy moest even knipperen met zijn ogen.

Impulz was vooral een leuk festival als je van de hardere varianten van dance houdt. Maar de sfeer had uitbundiger gekund. Feit blijft wel dat er meer nachtelijke outdoor evenementen moeten komen!

Love2party-facts
Opvallend:
De focus op de hardere stijlen van dance, iets wat de muzikale diversiteit niet ten goede komt. Het grote tv-scherm om ook hier deel te nemen aan de Oranje gekte.
Drankvoorzieningen: Goed. Naast frisdrank, bier, water en Smirnoff Ice, was er ook wodka cola, wodka jus d'orange en wodka red bull en wijn verkrijgbaar.
Bartijden: Bij iedere stage was een bar aanwezig. Lang wachten was nergens aan de orde.
Plastijden: Voor de mannen waren vele plaszuilen, wat wel lekker opschiet natuurlijk. Voor de vrouwen lag dat anders natuurlijk, maar ook voor hen was lang wachten niet aan de orde.
Dieptepunt: Het slechte geluid bij de meeste stages.
Hoogtepunt: De overwinning van Nederland op Zweden natuurlijk!
Beoordeling: 6,5

Impulz

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws