Grandmaster Flash @ Paradisoul - A'dam, 14 mei

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

I don't do shows, I do parties!


Het is twee uur als een uitverkocht Paradiso naar een podium staart waar niets lijkt te gebeuren. Twee draaitafels, een mengpaneel en vijf kolossale platenkoffers staan dreigend opgesteld, maar van enige activiteit is geen sprake. Dan wordt er een video afgespeeld waarbij 25 jaar hiphop geschiedenis de revue passeert en vervolgens komen er twee nors kijkende mannen het podium oplopen. De ene neemt plaats achter de draaitafels en de andere rapt op agressieve wijze in de microfoon. Hij vraagt of we er klaar voor zijn. Het lijkt een retorische vraag. Hij vraagt het nogmaals: "zijn jullie er klaar voor?". Een luid gejuich stijgt op uit de zaal. En dan verschijnt hij in een melkwit trainingspak en met een grote gouden ketting om zijn nek: Grandmaster Flash.

TekstRoelf Jan
Foto's:Jos Kottmann



Als er een dj is die de titel "legende" met recht mag dragen, dan is dit zonder enige twijfel Grandmaster Flash. De in 1958 geboren Josseph Saddler (de echte naam van Grandmaster Flash) verwierf wereldfaam met tijdloze hits als "the message" en "white lines" en introduceerde in 1976 de zogenaamde "quick mix", een techniek die aan de wieg stond van wat later scratchen zou gaan heten. De in 1981 uitgekomen plaat "the adventures of Grandmaster Flash on the wheels of steel", waarin hij o.a. samples van Blondie, Chic, de Sugarhill Gang, en zijn eigen Furious Five verwerkt, is tot op de dag van vandaag een blauwdruk voor het werk van dj's over de hele wereld.



"I want to thank all of you for coming to my show....no, f#@ck that, I don't do shows, I do parties! So thank you for coming to my party!" Grandmaster Flash legt uit wat hij vanavond gaat doen: "We're gonna take you way, way, way back into time!" Vervolgens pakt hij zo'n slordige 60 platen uit zijn koffers, die zijn meegebrachte side-kick dj Demo voor hem mag vasthouden. Grandmaster Flash heeft niet meer dan 20 minuten nodig om deze enorme stapel platen, die allemaal keurig worden aangegeven door dj Demo, er doorheen te jagen. Een inmiddels uitzinnig Paradiso wordt getrakteerd op een staaltje turntabelism dat zijn weerga niet kent. Op onnavolgbare wijze bewegen zijn handen zich razendsnel van draaitafel naar mengpaneel en vice versa. Scratchend of zijn leven ervan af hangt, vindt Grandmaster Flash onderwijl ook nog tijd om het publiek op te hitsen: "Are you guys havin' a good time?". Het antwoord laat zich raden.



Alhoewel hij het woord niet in de mond wil nemen, is het optreden van deze dj-grootheid slechts met een term te vatten: een show. En wat een weergaloze show weet deze man ervan te maken! Bijgestaan door dj Demo en een MC, die de zoon van de grootmeester zelf blijkt te zijn, zet Grandmaster Flash Paradiso volledig op zijn kop. Als Naughty by Nature’s evergreen "hiphop hooray" wordt gedraaid is er werkelijk niemand die zijn of haar armen niet mee zwaait. Als geen ander weet Flash de zaal te entertainen: is het niet door zijn platen of zijn adembenemende skills, dan is het wel door zijn teksten die hij non stop door de microfoon schreeuwt. Goed, muzikaal is het niet allemaal even vernieuwend, maar platen als "Anotherone bites the dust", "Rappers delight" en "Billy Jean" blijken nog niets van hun magie op de dansvloer verloren te hebben, en zeker niet als ze zo briljant worden gemixt als Grandmaster Flash dat doet.



Twee uur en minstens 200 platen later, is Paradiso nog steeds tot de nok toe gevuld, en is een einde gekomen aan misschien wel de meest memorabele dj-set die ooit in de poptempel ten beste is gegeven. Grandmaster Flash en zijn gevolg nemen op grootse wijze afscheid en een overweldigend applaus en gejuich is hun deel. Als "the message" als laatste plaat uit de boxen klink, is er in Paradiso niemand te vinden die niet blij is bij deze gedenkwaardige avond aanwezig te mogen zijn.



Paradisoul

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws