Allabout uitgaansdebat @ W-H terrein - R'dam, 28 feb

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports


'Zwart' gat in de markt

'Rotterdam mist vooral plek voor Urban stijlen blijkt uit Allabout debat'



De Rotterdamse museumnacht camoufleerde eigenlijk de werkelijke situatie waarin de Rotterdamse uitgaanswereld zich bevind. Het overgrote aanbod van culturele evenementen deze avond (hoort het herrezen gabberfestijn 'Nightmare in Rotterdam' dat tegelijkertijd in Ahoy' plaatsvond daar trouwens ook bij?) verdoezelde het feit dat er toch wel veel problemen zijn. Want de aanwezigen bij het Allabout Identity debat, dat aan de museumnacht vooraf ging, misten wel degelijk wat in Rotterdam.

Text:Jeroen Veenstra

Het feit dat er zeer veel allochtone jongeren op het debat waren afgekomen, bleek al een voorbode van de uiteindelijke conclusie: Wat Rotterdam vooral mist is een locatie voor 'Urban', oftewel muziek van zwarte origine, en de talenten die daar in Rotterdam mee bezig zijn, bleek de algemene opvatting. Want qua dance gaat het eigenlijk best wel goed. Menig Rotterdamse danceliefhebber moet moeite doen om Rotterdam uit te komen, al doet Den Haag, met nieuwe dance initiatieven zijn best hier nog iets aan te veranderen.

De enige bedreiging vormen de naderende huisvestingsproblemen. Maar daar worden ook organisaties buiten de dancescene geconfronteerd, en meestal hebben die al geen eigen plek. Zij mogen gebruik maken van de lokaties op de mindere dagen: "Op vrijdag is er plek, maar op zaterdag is alles bestemd voor dance," betoogde Raygen Zuiverloon (Urban Groovezz). Resultaat is dat (allochtone) jongeren en liefhebbers van urban stijlen als hiphop, arrenbie en latin naar andere steden gaan om daar hun wensen te vervullen.


Heftige discussies tijdens het allabout debat

De ook aanwezige Sjef Siemons, voorzitter Raad van Cultuur van de gemeenteraad en lid van Leefbaar Rotterdam, snapte niet dat er blijkbaar nog niemand in het aanwezige 'zwarte' gat in de markt was gesprongen. "De afzetmarkt is er zo te horen, een goede ondernemer was daar toch al lang mee bezig geweest." Het publiek joelde deze opmerking weg, en aanwezige organisatoren die zich juist op deze doelgroep richten wilden het wel even uitleggen. "Er is geen medewerking van de gemeente, want daar werken voornamelijk 40+ ers die er niets van begrijpen en dus ook geen subsidies verlenen. Al is financiele steun geen vereiste want er zal genoeg geld binnen komen, het probleem zit hem in de locaties, die zijn er niet."

Een ook aanwezig donker 16 jarig meisje had behoefte aan een plek waar ze van het uitgaan kon proeven, want dat was er nu ook niet. Het aanbod richt zich op jongeren rond de twintig. Het vriendinnetje naast haar was de avond daarvoor wel naar Chocolate in Off_Corso geweest. "Maar daar geldt toch een leeftijdsgrens van 21 jaar," was de verbaasde reactie uit het publiek. Het meisje grijnzend: "Ja mijn oudere broer vind het ook niet echt leuk dat ik met mijn 16 jaar als jong grut daar rond loop." Waarop Sjef Siemons met de lollig bedoelde, maar fout uitpakkende, opmerking: "Maar sommigen gaan daar wel voor," naast weer gejoel ook wel enig afgrijzen bij de bezoekers opriep.

De kloof tussen de beleidsbepalers en de jonge consumenten was dus groot. Zo dachten de aanwezige jongeren toch ook niet zo positief over de Rotterdamse festivals. Dit werd ongenuanceerd afgeschoten met de opmerking: "Dat is voor alternatievelingen die toch geen plek in de maatschappij hadden. Jongeren willen kunnen dansen, anders komen ze niet." Oef!, moet Johan Moerman van Rotterdam Festivals gedacht hebben. Hij repte echter met geen woord over de plannen voor 'Rotterdam Rhythm', toch een festival dat zich deze zomer op genoemde stijlen als hiphop, arrenbie, dance en aanverwante stromingen wil gaan richten.

Er werden trouwens ook opmerkingen gemaakt over Dunya (toch ook een festival dat zich op allochtone jongeren richt). "Dat duurde te kort en was eigenlijk best wel ver buiten het centrum". Maar ja: ''De FFWD Dance Parade gaat door het centrum, en geeft volgens de winkeliers weer te veel overlast," reageerde Johan Moerman. Misschien zijn kleinschaliger blockparty's een mogelijke oplossing. "In Berlijn is iedereen chill en worden elk weekend alle pleintjes gebruikt voor optredens," wilde een beeldend kunstenaar nog even kwijt.

Na het debat, werd er tijdens het aansluitende diner natuurlijk nog flink nagebabbeld. Maar er komt nog meer opvolging blijkt uit een mailtje van debatleider en organisator Leo van Loon:

'We willen het niet bij dit debat alleen laten. De felheid en uitkomsten van het debat laten oa zien dat jong Rotterdam nu een club nodig heeft waar (allochtone) party organisatoren feesten kunnen organiseren en jong talent een podium en oefenruimte vindt. Mplex en Locus 010 hebben beiden een plan bij de gemeente ingediend om dit gemis op te lossen. Laten we de gemeente eens pushen haast te maken om dit complex te realiseren.Daar is niet veel geld voor nodig, wel een ruimte in het centrum van Rotterdam! Als jij het hier mee eens bent, mail dan ja terug met je naam en als je een achterban of organisatie achter je hebt, laat dan weten hoe groot die achterban jaarlijks is. Wij maken van alle steun een geheel en bieden dit graag met jullie aan wethouder Hulman aan.
Doe je mee?

Mail dan nu terug info@allaboutforum.nl

Er is nog een tweede vervolg. Donderdag praten Raygen van Urbangroovezz en Leo van Allabout met Rotterdam Festivals over een festival voor Jong Rotterdams Talent in september 2004. Wil je, als het doorgaat, meedoen aan de programmering, organisatie of meedenken? Laat het ze weten!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws