Jigger @ Off Corso - Rdam, 25 jan

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

A fingersnappin' winter warmer to light up the darkness


Lang leve het International Filmfestival Rotterdam (IFFR)! Deze 10 dagen in januari zijn altijd een welkom lichtpunt in de vaak grauwe en koude periode tussen de verzadigende feestdagen en het prille voorjaar. Overal in de stad draait de horeca zoals het eigenlijk het hele jaar zou moeten. Dit jaar zijn er 255.000 bezoekers geteld. Weer een record! Uiteraard voor het grootste gedeelte uit ons eigen land maar in de straten rond De Doelen en Pathe hoorde je veel filmliefhebbers Spaans, Fins, Engels, Japans, Duits, IJslands, Oezbeeks en ga zo maar door praten. Rotterdam een respectabele filmmetropool op de internationale kaart.

Tekst en foto's: FF Erik


Twee vaak gehoorde vragen tijdens deze dagen: Welke films heb je al gezien? Welke films ga je nog zien? Met daar achteraan altijd een klein potje filmfestivalbluf: hoeveel? 6? Ik al 15 ofzo. Jaja... De sfeer in de stad is eigenlijk net zo leuk als het zien van de cultmovies.


KC the Funkaholic

dj Seiji

De stad leeft tijdens het festival. In Off Corso wat drie jaar geleden is ontstaan tijdens het IFFR, werden elke avond afterparty's gegeven. Naast het dagprogramma in The Fight Club konden we 's avonds voor slechts enkele euro's 10x feesten bij o.a. Gers, The Reflex, Move Your Classics of bijvoorbeeld bij Jigger.


Over lichtpunten gesproken. De flyer van Jigger kondigde a fingersnappin' winter warmer to light up the darkness aan. Wat is Jigger eigenlijk? Deze naam stamt af van de Jigger, een mix die vandaag de dag niet meer zo genoemd wordt. Deze IFFR-afterparty was een Soaked-event. Deze jonge organisatie verzorgt o.a. de vrijdagmiddagborrel Weekend! en elke zaterdag bij ON de lounge van Off Corso.


Een bezoek aan dit feest werd sterk aangeraden door muziekkenners die de line-up hadden gezien. Menigeen zei dat KC the Funkaholic en de Engelse dj Seiji veel goeds beloofden. En dat in de lounge van Off Corso, waar het zonder de storende in- en uitloop van de grote zaal stukken aangenamer is. Deze op zich erg fraaie lounge heeft vaak het probleem een corridor te zijn. Wanneer je de mensen in een kleinere, comfortabele ruimte houdt, zie je de goede sfeer direct toenemen. Mits er, zoals hier bij Jigger, lekkere platen gedraaid worden.


Deze KC draaide een muziekstijl die mij erg kan bekoren. Kwaliteitsdansmuziek met soul. Absoluut geen nieuwe dj, want hij draait al sinds 1981, maar voor een grote stad als Rotterdam zien en horen wij hem weinig. Vreemd, want er is hier de laatste tijd een nieuwe generatie dj's naar voren gekomen die ook weer echte muziek draait. Deze zijn in de eigen kweekvijver ontstaan. Goede ontwikkeling. Hiermee doel ik op de oude rotten en jonge honden die vaker in de Off Corso lounge draaien. In het huidige dance-tijdsgewricht is er een grote behoefte aan persoonlijker uitgaan in een scherpe, positieve en sexy ambiance. Daar past deze muzieksoort uitstekend bij.


Waar KC the Funkaholic vooral Nu Soul en oude Funk met af en toe Broken Beats draaide, demonstreerde de tweede dj ons vooral het geluid van de Broken Beats. Deze stroming is zo rond 1997 ontstaan in West Londen. Groot in Engeland, Duitsland en Japan, maar in Nederland staat hij nog in de kinderschoenen en is het de vraag (gelukkig maar) of het grote publiek het op zal pakken. Diegenen die actief zijn met events in dit genre zijn: Rushhour (platenwinkel in Amsterdam), Club Risk (Amsterdam) en Da Circle of Sole (Rotterdam) en Soaked. Eigenlijk zijn er pas sinds een jaar in de Maasstad feesten. O.a. in Zaal De Unie op de Mauritsweg 34 (naast The Bootleg).


Broken Beats is energie. Dj. Seiji (Bugz in the Attic) kreeg de menigte wild. Door de opzwepende MC Drew (LuvDancin' at the beach, Bling in Jimmy Woo) deed het me ergens in de verte lijken op Speedfreax. Moeilijk stilstaan op deze muziek. Hoe dan ook, Broken Beats is minder ingewikkeld dan het lijkt. Lastig uit te leggen. Op de site van Da Circle of Sole kan je er meer over vinden. Of ga gewoon een keer naar De Unie.


Of er veel IFFR bezoekers op dit uitverkochte feest waren was moeilijk te meten. In ieder geval wel een hip Italiaans stel waar ik een leuk praatje mee maakte. De crowd bestond uit heren en dames die vaak speciaal voor de dj's gekomen waren. KC (ook wel Keessie) had het meeste succes bij het vrouwelijk deel en de vrij ruige broken beats van dj. Seiji waren over het algemeen meer aan de jongens besteedt. Feit is dat de lounge afgeladen was en dat de trefwoorden Music, Meeting (new people) en Martini waren.


Vergeet ik hier Dancing?
Er werd goed gedanst. Bijvoorbeeld vol overgave door Inna Vision en vrienden. Op en af de Off Corso trappen. Als een soort Broken Beats Gene Kelly (zie foto's). Het leven is mooi, mits je er oog voor hebt.


Er komen hoogstwaarschijnlijk meer Jigger-feesten.
Soaked wist de drie-eenheid: Sponsor, Kwaliteitsmuziek en Locatie tot een goede party te smeden. Nu in de Off Corso lounge, volgende keer elders? Waar het ook mag gaan plaatsvinden. Jullie kunnen in ieder geval niet zeggen dat ik je niet getipt heb.

De Jigger-set van KC the Funkaholic en dj Seiji is te downloaden via:3 Voor 12

Interessante links:
Soaked
Sircle of Sole
Bugz in the Attic
Rush Hour
BBC
Compost Records
Broken Beat Radio

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws