Distronic @ Effenaar - Eindhoven, 30 jan

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Muzikaal avontuur, genot en plezier!




Er is weer een boel te beleven op electronica-gebied, deze maanden. Een prachtig voorbeeld is het Distronics festival dat afgelopen weekend in de Effenaar werd gehouden. Deze avond had een boel verschillende en verrassende acts op het programma staan. Grote publiekstrekker was natuurlijk de Warp act Plaid.

Tekst en foto's: Stamp

De avond begon al vroeg. Om 20:30 stond Twine al op het podium. Vier mannen stonden gebogen over hun apparatuur. Vreemd genoeg stonden er drie met hun rug naar het publiek. Het publiek zat daarbij voor het grootste gedeelte op de grond. Dit kwam vooral door de lome ambient soundscapes die door Twine de zaal ingestuurd werden. Zachtjes tikkelde er flarden van beats doorheen. Op het scherm, dat op het podium hing, zagen we abstracte sombere beelden van lege straten, huizen en desolate landschappen. Twine wist een goede sfeer neer te zetten. Alhoewel het publiek druk pratend de week door nam kon je je toch niet ontrekken aan de dwingende geluiden.




Na een korte onderbreking die zeer verdienstelijk werd opgevuld door de change over DJ Onanonwas het tijd voor The Electronic Hammer . Niet echt een bekende naam maar wel de reden dat er op deze avond zo veel moois stond. De organisatie had namelijk voor deze act een boel subsidie gekregen. Wat overbleef was gebruikt om de andere acts te kunnen krijgen. Subsidie krijg je niet voor niets. The Electronic Hammer was dan ook een hoog culturele act. Een musicus voor de instrumenten en twee mannen met laptops. De slagwerker begon met een nummer dat geheel en alleen bestond uit een hihat waar hij met verschillende technieken geluid uit haalde. Hij gebruikte onder andere een ketting, een strijkstok en natuurlijk een gewone drumstok. Het geluid werd vervolgens door de twee heren achter de laptops bewerkt. Daarop volgde een nummer met de gong, een nummer met de sambaballen en daarna een heel arsenaal aan percussiewerk. Het leek op pure improvisatie maar grappig genoeg stonden de heren hun nummers toch echt van bladmuziek af te lezen. Een bijzondere act die vooral tegen het einde toe steeds heftiger werd. Het publiek stond er bij en keek ernaar. Uiteindelijk liepen de muzikanten onder een mooi applaus het podium af.



Toen leek de Effenaar ineens te klein. Onanon vulde met enkele mooie plaatjes nog wat spannende minuten op. Na een kleine podium verbouwing stond alles gereed voor Plaid. Zij werden begeleid door VJ Bob die een curieus uitziend apparaat op de mengtafel van de heren had geplaatst. Op het scherm verschenen visuals die de intro van Plaid perfect begeleidden. De machine die zo pontificaal op het mengpaneel was geplaatst bleek een robot arm te zijn waaraan 8 camera's bevestigd waren. VJ Bob gebruikte deze beelden gedurende de set. Plaid gebruikte opvallend weinig melodie terwijl dat toch een van de mooiste kwaliteiten van Plaid is. Maar het stoorde niet. De tijd leek voorbij te vliegen. De heren hadden hun nummers zo opgerekt dat er maar iets van zes in een uur paste. Het publiek was uitzinnig. Na elk nummer en tussendoor liet men duidelijk merken dat het goed was. Helaas kwam er geen toegift waardoor de zaal smachtend naar meer klaar stond voor de volgende act.



Het Rephlex Disco Assault Systemwas aan de beurt. Als eerste zou The Bugaantreden maar door technische problemen liep dit de mist in. Gelukkig stond DJ Cylob klaar om in te springen. Als enige DJ van de avond zou hij de hele Rephlex catalogus over ons uit storten. Een mooie afwisseling tussen de verschillende genres waarin dit label actief is volgde. Hiphop, breakbeats, techno, rave, acid. Altijd kwaliteit en altijd eigenzinnig. Jammer genoeg lieten zijn mix kwaliteiten te wensen over. Maar ook daar was snel een oplossing voor gevonden. Ed DMX stond onder zijn DMX Crew pseudoniem klaar om de zaal in beweging te zetten. Met zijn waanzinnige kijk op electro zorgde hij voor een vrolijke en uitgelaten sfeer. Vrolijke electro, soms cheesy soms duister maar altijd sterk, eerlijk en gedreven. De microfoon kwam er zelfs aan te pas en na enige tijd ging hij over op booty. Een dolle boel op de dansvloer. Hij eindigde met muziek die het beste de benaming rave kan dragen. Snelle beats, vrolijke zang en herkenbare melodietjes. Na afloop zette hij nog even een van zijn platen op en nam zijn waardige applaus in ontvangst.



Uiteindelijk stond The Bug klaar. Een overdonderend sonisch geweld werd losgelaten op het publiek om dat vervolgens door een dwingend dancehall ritme te begeleiden. De stijl van the Bug kan je het beste omschrijven als 'hardcore-dancehall-ragga'. Begeleid door een MC met onvervalst jamaicaans gebrabbel kreeg het publiek zijn klappen van de zweep. De muziek viel enigszins uit de toon bij wat er de rest van de avond te horen was. Gelukkig was men open minded en werd er vrolijk verder gefeest. Toch kon je merken dat er na verloop van tijd minder animo voor was. Op zo'n moment is de cavalerie altijd dichtbij. DJ Cylob mocht tot het einde de decks overnemen en deed dit met veel klasse. Ineens was er van mixproblemen geen spoor meer te bekennen. Met een goeie set - waarin heerlijk acid stukken zaten - liet hij ons tot het einde aan toe doordansen.



Een avond vol muzikaal avontuur, genot en plezier. De complimenten gaan uit naar de organisatie voor het neerzetten van zo'n diverse en leuke line-up!

Effenaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws