Francois Kevorkian @ Panama - Adam, 31 jan

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Francois K: DJ zonder grenzen...


Afgelopen zaterdag hebben vele partygangers de zware stormen getrotseerd om de benefietavond voor Artsen zonder Grenzen in de Panama te bereiken. Vergeleken bij de onherbergzame en levensgevaarlijke gebieden waar deze mensen hun werk uitoefenen, is het overwinnen van windkracht acht en een regenbuitje natuurlijk een peulenschil. Artsen zonder Grensen zendt mensen uit die medische hulp verlenen in gebieden die getroffen zijn door rampen of op plaatsen waar oorlogen woeden. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de meeste mensen niet vanwege het charitatieve karakter van deze avond naar Panama zijn gekomen, maar vanwege het feit dat de muziek verzorgd wordt door een absolute dj-grootheid: Francois K.

Tekst: Roelf Jan


Het woord "levende legende" wordt te vaak onterecht gebruikt, maar in het geval van Francois K. is deze aanduiding meer dan op zijn plaats. Superlatieven schieten tekort om de staat van dienst van deze man onder woorden te brengen. De dj-carriere van de in Frankrijk geboren Francois Kevorkian beslaat meer dan dertig jaar waarin hij werkelijk ieder genre muziek gedraaid en geproduceerd heeft. Van de eerste disco-releases op het vermaarde Salsoul label tot new wave bands als The Cure, van pioniers op het gebied van electronische muziek zoals Kraftwerk en Depeche Mode tot megasterren als Mick Jagger en U2, allemaal werkten ze samen met voormalig Body and Soul dj Francois K.


Als dj valt de eigenzinnige Kevorkian ook onmogelijk in een hokje te plaatsten. En dit was ook de reden waarom hij deze avond naar Amsterdam is gehaald: het thema van de avond luidde immers "muziek zonder grenzen". Echter, liefhebbers die hadden gehoopt op een set waarin de oprichter van het Wave label een bloemlezing zou geven uit zijn inmens brede platencollectie komen vanavond bedrogen uit. Francois K had wellicht begrepen dat het thema "muziek zonder grenzen" betrekking had op de begrenzing van het geluidsysteem of op het aantal beats per minuut. Want het publiek in Panama krijgt een onvervalste en spijkerharde technoset voorgeschoteld.

Tijdens het Amsterdam Dance Event had hij in Panama nog met zijn "cosmic twin" Derrick May een technoset ten gehore gegeven en klaarblijkelijk had hij hier warme herinneringen aan bewaard, want ook nu is het compromisloze, spijkerharde techno wat de klok slaat. Wederom worden de EQ's en de effectenmachine geen minuut met rust gelaten waarmee de climaxen nog heviger aangezet worden. De als nukkig bekend staande Kevorkian, die inmiddels weet waar Abraham de mosterd haalt, is geen dj die de interactie met het publiek zoekt, maar toch is het een genot om deze man aan het werk te zien. In opperste concentratie, met een leesbrilletje op het puntje van zijn neus is hij druk in de weer met de draaitafels, de cd spelers en zijn laptop en bewerkt hij ieder geluid zodat een plaat nieuwe lagen krijgt die je er normaal niet in kunt horen.


Als plotseling "You make me feel mighty real" van Sylvester (later door Jimmy Somerville gecovered en uitgegroeid tot een homo-anthem) uit de boxen knalt, lijkt er even hoop te zijn voor de niet technofans in de zaal. Zeker als een kwartiertje later James Brown's "Turn it up turn it loose" gevolgd door een slepend trage dub plaat gedraaid wordt. Maar hierna keert de New Yorkse dj weer terug naar bikkelharde industriele techno die op Awakenings niet zou misstaan. De zaal lijkt het allemaal prachtig vinden en de handen gaan meer dan eens de lucht in. De sfeer is opperbest, mede door de artistieke en vaak absurde optredens die op de dansvloer en in de andere zalen plaatsvinden. En dan is het slechts een kniesoor die nog durft te zeuren over het feit dat de soulvolle plaatjes deze avond ver te zoeken waren. Een tip voor Rocco Veenboer: boek deze man! (Al sluit ik niet uit dat de extreem eigenwijze Francois K als hij op Awakenings staat opeens wel een disco- en garageset zal draaien.)

Wave Music
Artsen zonder grenzen
Panama

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws