Fabrique Sonique @ Burgerweeshuis - Deventer, 8 nov

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports



Funkstorung vliegt niet uit de bocht




Fabrique Sonique is een jonge dance avond in het Burgerweeshuis te Deventer. Doormiddel van een zeer divers programma probeert men te voldoen aan de al maar rijzende vraag naar electronica avonden. In zijn korte bestaan mochten live acts als Toxic chicken, Comtron en Luke Vibert hier al eens hun kunsten hier vertonen. Hoofdgast voor deze aflevering was niemand minder dan het uit Munchen afkomstige Funkstorung.

Tekst en foto's:Stamp

Funkstorung bestaat uit de Duitser Michael Fakesch en de Italiaan Chris de Luca. Sinds hun ontmoeting in 1992 maken zij samen onder deze naam een hoop spannende muziek. Grote bekendheid verwierven ze met hun aan vroegere Autechre of Aphex Twin refererende electronica. Ook door middel van remixes voor onder ander Bjork en Wu-Tang verwierven zij grote naamsbekendheid. Naast muziek maken runnen ze ook nog hun eigen label Music Aus Strom. Speciaal voor Fabrique Sonique kwamen zij voor een eenmalig optreden naar Nederland.



Vooraf draaide er eerst een huis-DJ. Met platen van the Soft Pink Truth en Plastikman zette hij een lekker housy electronica setje neer. De vroege vogels stonden ondertussen gemoedelijk met een biertje in de hand langs de rand van de zaal de kat uit de boom te kijken. Daarna was het de beurt aan Fabrique Sonique resident Radion. Met twee laptops verzorgde hij een live act. Het geheel klonk niet onverdienstelijk maar toch was duidelijk dat er nog veel gesleuteld moet worden voordat de boel echt lekker loopt. Sommige melodieen waren prachtig gevonden alsmede sommige beats. Andere kwamen wat makkelijk of teveel van hetzelfde over. Grootste minpunt was echter dat het nogal van de hak op de tak sprong waardoor er geen echte houvast was. Het talent is er, nu de ervaring nog.

Ondertussen was de grote zaal van het Burgerweeshuis goed volgestroomd. Niet verwonderlijk ook want Funkstorung begon direct na Radion. De twee heren begonnen rustig met prachtige melodieen en heerlijke hiphop beats. Het laatste album van Funkstorung stond helemaal in het teken van abstracte hiphop dus dit was een toepasselijk begin. Over de rest van de set werd dit eigenlijk doorgezet. Veel complexe hiphop beats en veel heerlijk door elkaar en over de maten heen slepende melodieen. Dan weer springerig, dan weer dromerig en altijd een beetje onheilspellend. Sommige tracks bevatte zelfs rap vocals die een tijd lang als extra instrument meespeelden. Erg jammer was dat de heren nooit uit de bocht vlogen. De beats gingen nooit over de kop, de chaos bleef uit. Een van de krachten van Funkstorung zit 'm juist in dat venijn dus het viel veel mensen ook wel tegen dat we daar niks van te horen kregen. Muzikaal was er natuurlijk niets mis maar als je voor een avondje dansen op electronica komt heb je liever geen hiphop ritmes. Maar ja, dat is het gevaar van dit soort acts. Ze doen altijd hun eigen ding. Gelukkig deed Funkstorung dat met veel talent en creativiteit.

De set zal binnenkort terug te luisteren zijn op VPRO's 3voor12.

Fabrique Sonique

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws