Integrate @ 't Paard, Den Haag - 1 nov

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Integrate op nieuwe lokatie verloopt niet zonder problemen


Musika Tremenda heeft met Integrate de laatste jaren als vaste lokatie de Haagse Hogeschool gehad. Een bijzondere lokatie die bekend staat om de zeer goede akoustiek en dankzij het zeer hoge plafond en de ronde vormen van het gebouw tevens een ideale lokatie waar licht- en beeldkunstenaars schitteren. De meeste mensen weten dat 't Paard, na een grondige verbouwing, pas weer geopend is voor het publiek. Deze lokatie werd dan ook aangegrepen om Integrate in een nieuw jasje te steken.

Tekst en foto's: Remko


Bij aankomst blijkt al dat het druk gaat worden vanavond. Een enorme mensenmassa staat voor de deur, zelfs half op de straat waardoor het verkeer er maar moeilijk langs kan komen. Gelukkig niet veel trek en duwwerk. Een beveiligingsbeamte probeert voor zo ver het mogelijk is de massa zo goed mogelijk verdeeld naar binnen te krijgen. Maar om uiteindelijk echt binnen te zijn moeten de meesten vier keer in de rij staan. Een keer bij de deur, eventueel een keer bij de kassa, nog een keer bij de slechts twee beveiligingspoortjes en nog een keer bij de onderbezette garderobe. Slecht geregeld dit! Tevens moeten de mensen zonder, en mensen met kaartje in dezelfde rij staan en heeft het in totaal een uur geduurd om uiteindelijk binnen te komen.


Andre Galuzzi

Binnen blijkt het net zo druk te zijn als bij de deur. Een stampvolle dansvloer geniet al van de platen van Andre Galuzzi. Het eerste wat opvalt is de akoustiek. Wat een goed geluid zeg, geweldig! Haarzuivere hoge en midden tonen, zware pompende baslijnen en goed verdeeld over de zaal. Galuzzi zijn repetoire bestaat uit diepe technoplaten en electrotechno. Terwijl hij de ene na de andere sigaret opsteekt, ziet hij hoe hij de menigte goed in bedwang houdt. Leuk om mee te beginnen, maar naar wat ons betreft, komt zijn stijl beter tot zijn recht als afsluiter.


Zoals Integrate bekend staat is er ook vanavond veel aandacht besteed aan licht en decor. Op een groot VJ-scherm achter de dj komen heel de avond oldschool videogames voorbij, zoals Pacman en Sonic. Tevens hangen aan de zijkant van de zaal overal uit hout gemaakte videofiguren. Op grote bouwstellages op het podium zijn heel de avond kunstenaars bezig met het live bouwen van decoratie. Grote schilderijen worden in alle mooie kleuren gemaakt, ook hierbij weer in het thema van de videogames.


Op de dansvloer is het inmiddels nog drukker geworden. Wat opvalt is dat het er erg onrustig aan toe gaat. Veel duwwerk, veel mensen die continu door de massa heen en weer lopen en hoog gehalte shirts met biervlekken van het omstoten van glazen. Waarom de meesten hun plekkie niet echt lijken te vinden, is niet duidelijk. In ieder geval is het reden genoeg om eens te kijken wat er in de kleine zaal te doen is. Daar draaien vanavond Branz, Eddy Kreischer en Benno Blome. Hier is de sfeer gezellig en de muziek iets rustiger. Veel minimale techno komt voorbij, waarbij gezegd moet worden dat ook hier het geluid echt perfect is. Soms lijkt het net alsof je thuis naar je home cinemaset zit te luisteren.



Johannes Heil

Het goede nieuws van vanavond is dat Johannes Heil niet ziek is en geen vlucht heeft gemist of wat dan ook. Zijn reputatie is dat hij niet vaak op komt dagen, maar vanavond staat hij gewoon in de grote zaal achter een grote tafel vol apparatuur voor een liveset van een uur. Het duurt een kort moment dat het volume goed op pijl is, maar als dat er eenmaal is, gaat hij rustig van start. Een kort intro, een paar breakbeats en binnen een paar minuten flink het gas er op. Hij is echt hard aan het werk met zijn apparatuur totdat na een half uur het geluid uitvalt. Met geen mogelijkheid valt er nog geluid uit zijn apparatuur te krijgen. In de kleine zaal blijkt dit ook het geval te zijn. Hier word je als artiest natuurlijk niet vrolijk van, maar het publiek steunt hem door af en toe nog even flink te joelen. Op de een of andere manier werken de draaiafels ernaast wel en Surgeon zet een plaat op zodat Johannes Heil verder kan uitvogelen of alles weer gaat werken. Na deze tussenoplossing kan Heil weer verder en gooit gelijk de beuk er in. Maar het publiek reageert hier totaal niet op. Pas als hij later wat gas terugneemt, kan hij dan toch nog zijn set afmaken, totdat voor de tweede keer het geluid uitvalt. De koptelefoon wordt neegegooid, schuiven gaan op nul, apparatuur uit en Johannes Heil verlaat oprecht geirriteerd het podium.


Surgeon

Rest een moelijke taak voor Surgeon om de sfeer terug te krijgen. Blijkt dat hij vanavond niet met vinyl werkt, slechts met menpanelen en een Apple labtop begint hij aan zijn set. Hij weet gelukkig de avond nog te redden voor zo ver het mogelijk is. Van stevige techno naar minimaal en industrialm gecombineerd met een aantal klassiekers.

Integrate-facts:
Toegang: drama! Indien hier een uitverkocht feest is, onmogelijk om iedereen binnen een normaal tijdsbestek naar binnen te laten.
Beveiliging: doet goed zijn best om de boel te stroomlijnen, maar ook hier zijn twee poortjes met fouillering weinig voor het aantal bezoekers.
Garderobe: 50 cent per item. Drie dames en een heer rennen zich rot! Maar ondanks de drukte blijven ze lachen en vriendelijk.
Toiletten: voldoende met twee blokken dames- en twee blokken herentoiletten. 50 cent per grote en/of kleine beurt en schoon.
Drank: bier 2 Euro, Tequilla 3,5 Euro.
Decoratie: Supermooi en verzorgd zoals we van Integrate gewend zijn. Leuk om die live kunstenaars aan het werk te zien.
Geluid: helaas dus twee keer uitgevallen. Maar een van de betere soundsystems ooit gehoord.

Volgende Integrate is 21 februari 2004!
Integrate
't Paard

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws