Transistor @ 013, Tilburg - 17 okt

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Percy X verrasend met semi live optreden!

In Rotterdam stonden op deze vrijdagavond Sven Vath en Monika Kruse in respectievelijk de Off Corso en Las Palmas, terwijl in Tilburg niemand minder dan Joey Beltram op het programma stond. Temeer vanwege het feit dat eerdergenoemde dj's regelmatig in Nederland te zien zijn en Joey Beltram ons land maar zelden aandoet was de keuze snel gemaakt om naar het Brabantse land te gaan. Naast Joey Beltram waren ook Mark Broom en Percy X uitgenodigd om hun kunsten te komen vertonen op de maandelijks terugkerende technoavond Transistor in 013.

Tekst en foto's: Hein




Bij binnenkomst viel meteen op dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor de aankleding weer iets aparts hadden gecreeerd. Aan het plafond hingen schitterende lichtkandelaars en ook de dj-booth was opgetuigd met aan weerszijden ronddraaiende lichtbollen. In tegenstelling tot andere edities stond de dj-booth op het podium en dus niet midden op de dansvloer. Best jammer, want het is altijd mooi om het vingerwerk van de verschillende artiesten van dichtbij te kunnen volgen. Verder was de zaal verkleind middels opgehangen doeken, hetgeen later op de avond een gezellige sfeer creeerde. Blijkbaar had de organisatie al gerekend op een minder grote belangstelling dan zij normaal gewend zijn.



Resident van de 013 Noes deed goed wat hij moest doen, namelijk het publiek warmdraaien voor zijn opvolgers. Geconcentreerd zette hij een rustige set weg. Om half twaalf maakte Noes plaats voor Mark Broom afkomstig uit Engeland. Deze man achter het label Pure Plastic liet een stevige set horen, die een beetje Engels (hoe kan het ook anders) aandeed. Funky platen werden afgewisseld met zo nu en dan een classic, waar toch het stevigere werk overheerste in zijn set. De roots van deze man liggen in de acid-house, iets wat duidelijk terug te horen was. Mark Broom, die vaak te horen is in de Fuse in Brussel, wist de liefhebbers prima aan het dansen te krijgen en langzaam maar zeker kwam de sfeer er goed in.



Na een kleine twee uur was het tijd voor de live act van de avond, Percy-X, het alter ego van de Schot Tony Scott. Opvallend was de verschijning van twee personen, een man achter de decks en Tony Scott gewapend met labtop, microfoon en een keyboard. Misschien dat daarom de aanvankelijke liveset, semi-live genoemd kan worden. Als intro werd een heerlijke electro-plaat gebruikt, bijgestaan door mooie niet storende vocals van de man achter de microfoon. Deze verfrissende liveset had een mooie opgaande lijn en werd door het publiek prima ontvangen.



Om twee uur was het tijd voor de hoofdact van de avond. De man van Forklift, Energy Flash en Ballpark mag toch wel met enige voorzichtigheid een grootheid genoemd worden in de technoscene. Labels als R&S, WARP, Tresor, Novamute en BUSH brachten reeds veel werk van Beltram op vinyl uit. Waar wellicht een oudere man werd verwacht, stond een energieke, jong ogende man in opperste concentratie z'n werk te doen. Waar menigeen Joey Beltram associeert met detroit techno, was dit vanavond niet helemaal zijn repertoire. Overwegend onbekende, minimale, abstracte platen passeerden de revue. Beltram mixte vliegensvlug bijna foutloos als een volleerd jongleur de ene plaat in de andere. Waar 013 om bekend staat geschiedde en om tien voor vier ging dan ook het licht aan en was er jammergenoeg van een toegift geen sprake.

Aan het programma, de aankleding en de prijzen ligt het in elk geval niet dat het jammer genoeg zo rustig bleef deze avond. Voor de volgende Transistor staan Nederlands talent Joris Voorn en muziekkunstenaar Jeff Mills geboekt. Kijken of zij wel voor een uitverkochte zaal kunnen zorgen!


Opvallend: De geringe belangstelling
Hoogtepunt: De verfrissende live-act van Percy X
Dieptepunt: Tien voor vier
Garderobe: Tachtig eurocent
Toiletten: Vrijwillige bijdrage
Drankprijs: Bier EUR 1,80; sterke drank EUR 3,60
Decors/entertainment: Mooie lichtshow en een mooie aankleding van de dj-booth
Eindoordeel: Een leuke, gezellige avond

Meer info 013

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws