Andre Manuel @ Cultureel Centrum Cascade, 11 okt

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Wars van subtiliteiten


Andre Manuel in Cascade

Bij onze selectie van theatervoorstellingen wisten we al dat Andre Manuel een specifieke, zeg maar gerust vreemde eend in de bijt is. Manuel zegt namelijk waar het op staat en neemt daarbij geen enkel blad voor de mond. Dat levert soms vuurwerk op, en als je als bezoeker bereid bent om de achterliggende gedachtegang van Manuel te doorgronden, kun je een er een bijzondere avond aan beleven. Niet iedereen dacht er zo over, afgelopen zaterdag bij onze tweede combinatie avond met Andre Manuel.

Tekst: Nico
Foto's: Ruud / Remko


Het programma Sleet van cabaretier Andre Manuel is gebaseerd op het jaar van en na Pim. De nieuwe mesjoggas die op een ezel, genaamd Daimler, over de heuvels komt aanzetten. Op theatrale wijze bouwt Manuel een voorstelling over Pim Fortuyn en zijn gevolg. En vooral over het gedachtegoed van Pim, en dat dan ook nog eens behoorlijk uitvergroot en met inktzwarte ironie en zwartgalligheid overgoten. Moslims, homo's, christenen en het koningshuis, allemaal rijgt Manuel ze aan zijn kromzwaard. Zonder enige nuance.


In de eerste helft is Manuel lekker op dreef en weet hij als een ervaren standup comedian de actualiteit kunstig te verweven met de basis van het programma, het "sprookje" Pim Fortuyn. En Manuel slaat, beukt en beledigt om zich heen. Met een botte bijl zegt hij alles hardop. Hij roept zijn gasten op om hem te volgen. Hij verbaast zich en zet zijn verbazing om in azijnzuur. In de pauze houden twee vrouwen het voor gezien.

In de tweede helft knoopt hij tergend langzaam de knopen van alle losse eindjes aan elkaar. Wat al te langzaam lijkt het. Want ondanks al het verbale geweld in de eerste helft wordt er toch uitbundig gelachen. Iets wat in de tweede helft hoorbaar minder is. Het publiek lijkt murw gebeukt door zoveel grofheid en lijkt minder bereid om de "verlosser te volgen".


Manuel speelt een verwarrend spel met fatsoen en moraal. Na afloop blijkt dat verwarrende spel voor enkele bezoekers een te dikke schil om te pellen. De voorstelling komt voor hen niet verder dan zwartgalligheid en grove humor. Anderen kunnen de talrijke metaforen voor de ontwikkelingen rondom Pim Fortuyn waarderen en prikken door de stekelige boodschap heen. Duidelijk is dat Manuel gemengde gevoelens en emoties oproept.

Na afloop neemt Sandeep de honneurs achter de draaitafels waar. De draaitafels staan deze keer boven in de foyer, en dat bevalt een heel stuk beter. Er zijn dit keer meerdere mensen via Love2Party op onze combinatieavond afgekomen, waaronder een groepje van zes mensen uit Amsterdam, waarmee het leuk kennismaken was, al was het helaas kort.


Duidelijk is dat zowel het gebruikelijke theaterpubliek van Cascade, als wij moeten wennen aan deze combinatie avonden, na afloop van een theatervoorstelling. De voorstelling was niet uitverkocht, dus ook na afloop was het rustiger dan de vorige keer. Maar gezellig was het wel en daar speelde Sandeep handig op in door heel langzaam tempo en volume op te bouwen. En met al een aanzienlijk aantal reserveringen meer via deze site, verwachten we op de 15e november nog meer gezelligheid!

Want zaterdag 15 november is onze volgende combi avond in Cascade. Eerst gaan we naar de ongetwijfeld bizarre en absurde voorstelling 'Kamadeeldra' van Jules Deelder & Kamagurka, om daarna te gaan genieten van DJ Gerd, die in de theaterfoyer zijn "Essentials" draait.

Zaterdag 15 november
Jules Deelder & Kamagurka met Kamadeeldra
Na afloop DJ Gerd in de theaterfoyer
Cultureel Centrum Cascade te Hendrik-Ido-Ambacht
Theaterfoyer open: 19.00 uur
Zaal open: 20.00 uur
Aanvang voorstelling: 20.15 uur (laatkomers moeten tot de pauze wachten!)
Kosten: Euro 14,00 (incl. L2P-korting euro 13,00

Reserveer: Stuur een mailtje naar Cascade o.v.m. L2P reservering. In het mailtje het aantal kaarten en je naam en telefoonnr. De kaarten kunnen dan aan de zaal worden afgehaald. De kaartverkoop voor deze voorstelling, zowel via Cascade als via Love2Party.nl gaat al erg hard, dus wacht niet te lang met het bestellen van je kaarten, en geniet met ons mee! Meer info Cascade en routebeschrijving.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws