Integrate @ Haagse Hogeschool, Den Haag - 8 juni

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Laatste Integrate in de Haagse Hogeschool


Afgelopen Pinksterzondag vond voor de allerlaatste keer Integrate in de Haagse Hogeschool plaats. De gemeente ziet het niet meer zitten dat Musika Tremenda feesten blijft geven op deze unieke locatie. Aan het einde van dit jaar gaat Integrate daarom verder in de Haagse poptempel 't Paard. Maar voordat dat het geval is, werd er nog eenmaal flink uitgepakt in de oude locatie.

Tekst: Iddo
Foto's: Remko



Alhoewel critici er vaak sceptisch over waren, heeft de organisatie van Integrate in de loop der tijd een duidelijk event weten neer te zetten. Uitgangspunt is altijd geweest om muziek en kunst in de fraaie locatie te laten integreren. Het muzikale offensief komt tijdens de allerlaatste editie in de grote zaal van de Haagse Hogeschool uit handen van Umek, Slam, Steve Rachmad en Floornoiz. In de kleine zaal is het electro die de dienst uitmaakt. Artiesten aldaar zijn Frank Farrell, Serge, Legowelt en Terry Toner vs. Herr Arter.


Omdat we vroeg present zijn, worden lange wachtrijden ons gespaard. Belangrijk voor een geslaagd begin van de avond. Jammer genoeg hebben de bezoekers die wat later komen minder geluk. Door de zeer strenge en secure controle loopt de wachttijd voor sommige behoorlijk op. Ondanks dat kunnen we het werk van de portiers alleen maar waarderen aangezien ze bijdragen aan een veilige avond. In de leuk gedecoreerde grote zaal draait Floornoiz als opener. Door haar swingende platen zit bij veel bezoekers de goede sfeer er al snel in. De kunstenaars hebben er vanavond een mooi geheel van weten te maken. Het thema is 'Happiness is just around the corner!' en richt zich vooral op veel kleur. Helaas hebben de speciale gasten uit Amerika en Italie door omstandigheden moeten afzeggen. Gelukkig weet Nederlander Dadara met zijn welbekende videobeelden een en ander te compenseren.


De kleine zaal biedt ditmaal plaats aan de electrosound. Waar in het verleden veelal gekozen werd voor house, vaart ook Integrate mee op de electrohype. Na de openingsset van Integrate organisator Frank Farrel is het Serge die de zaal in vuur en vlam zet. Tijdens zijn set is het druk in de kleine zaal. De aanwezige mensen dansen hevig op de welbekende Clone sound. Niemand weet dit niveau vervolgens te overtreffen. Daardoor is het er de rest van de avond minder druk en heerst er en een enigszins flauwe sfeer. Alhoewel iedereen erg nieuwschierig is naar Legowelt, stelt zijn live-act niet veel voor. Ondanks zijn continue voorovergebogen houding en mooie tracks is het technisch een slappe hap. Gelukkig redden Terry Toner vs. Herr Arter met een afwisselende set alsnog de avond. Dit frisse duo heeft er duidelijk zin in.


Ondanks het feit dat electro onderdeel uit maakt van Integrate is het nog altijd techno wat de klok slaat. De tweede grote act in de ovale ruimte is het Schotse duo Slam. Er kan weinig lach van de gezichten af en bij enige afnemende spanning lijkt het duo in slaap te vallen. Toch starten Orde Meikle en Stuart McMillan muzikaal veelbelovend. Een knallende set weet menigeen ontzetten enthousiast te maken. Minder is dat de mannen van Soma niet back 2 back draaien, terwijl dat wel de bedoeling zou moeten zijn. Vorig jaar oktober was Umek er ook, maar toen werd hij geblokkeerd door technische mankementen. Hij wist het toen zelfs te presteren om de set op 1 deck af te ronden. Ditmaal zijn deze praktijken gelukkig niet aanwezig. Door snelle mixen op drie decks valt er weinig op zijn set aan te merken. Alhoewel dezelfde trucjes op den duur wel gaan vervelen.


Misschien weet afsluiter Steve Rachmad daar verandering in te brengen. Tijdens een vrij traag begin van Steve Rachmad, passeren emotionele platen de revue. Hij komt met vrij onlogische mixen een tikkeltje warrig over. Misschien is de TENNISBAL(!) die hij tijdens zijn set tegen het hoofd aan krijgt, daar de oorzaak van!??!
Deze laatste Integrate kenmerkt zich niet door de uitmuntende muzikale ovatie. Wel is de sfeer zeer goed te noemen door de vrijwel uitverkochte zaal. Jammer dat de geboekte kunstenaars niet konden komen. Maar dat is eigenlijk het enige smetje op een uitstekende laatste editie van Integrate in de plaats waar het feest thuishoort: in het Atrium van de Haagse Hogeschool.

Integrate

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws