Sweatboxer - Las Palmas, 29 april

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Bijna compromisloos geluidssysteem vernieuwend voor Nederlandse begrippen

Ieder jaar vinden er tijdens koninginnenacht bijzonder veel feesten plaats. Van een meezingfeest in Ahoy tot een dancerave in een beursgebouw. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het gebeurt tijdens deze oranjenacht. Zelfs de tegenstanders van de Nederlandse monarchie wagen zich aan een dansje. Ver van al het standaard feestgedruis is er een concept dat de naam Sweatboxer met zich meedraagt. Een feest waar moddervette technobeats de dienst uitmaken.

Tekst:Iddo
Foto's:Robin


Met Sweatboxer willen Speedy J aka Jochem Paap en M-O-D een nieuwe maatstaaf in dansland vestigen. Volgens hen is het tijd dat artiesten in juiste volgorde geprogrammeerd worden. Maar dat niet alleen. Minstens zo belangrijk is een optimaal geluid. Twee punten die nogal vaak tegenstrijdig uit de verf komen op tal van evenementen. Voor de eerste editie van Sweatboxer is gekozen voor een zo ideaal mogelijke locatie. Met Speedy J in de gelederen is het begrijpelijk dat de voorkeur snel uitging naar zijn thuisbasis Rotterdam. En in het bijzonder naar pakhuis Las Palmas. Een industrieel pand dat een concreet verlengde is van de muziek. Vanavond is gekozen voor een zeer uiteenlopende line-up. Naast de vulgaire sound van Miss Kittin is er plaats voor de beuktechno van de Duitser Chris Liebing. Maar uiteraard mag Speedy J zelf niet ontbreken tijdens deze speciale avond.


Tijdens de promotionele werkzaamheden van dit feest kwam overvloedig het geluidssysteem aan bod. In alle duidelijkheid werd aan ons kenbaar gemaakt dat er tijdens Sweatboxer een geluidssysteem aanwezig zal zijn dat voor Nederlandse begrippen vernieuwend is. Een gewaagde prognose aangezien er maar weinig organisatoren zulke concessies weten te realiseren. En zeker in Las Palmas, waar de laatste maanden nogal gestoeid is met het geluid. Wat betreft het geluid blijkt het al snel goed te zitten. Zelfs buiten in de rij gaat je hart als een gek te keer. Vol verwachting wurmen de vroege gasten zich naar binnen. Daar is David Labeij voor een spektakel aan het zorgen. Naast hem op het podium staat een berg aan apparatuur opgesteld. Van de Apple laptops tot ander randapparatuur voor de artiesten. Het ziet er allemaal zeer indrukwekkend uit en schept hoge verwachtingen.


Ook op het muzikale vlak wordt druk geexperimenteerd. Met name door de heer T. Raumschmiere. Een goed gestoorde Duitser die de geluidsinstallatie boeiende gegevens laat verwerken. Obscure elektronica dendert door de ruimte van Las Palmas. De liefhebbers gaan vooraan volledig uit hun dak. Niet zozeer om het feit dat het baanbrekend en vernieuwend is. Wel omdat het zeer dansbaar is en de energie er aan alle kanten vanaf druipt. Daarnaast wordt de adrenaline van bezoekers verhoogd door een uitzinnig artiest. Terwijl hij helemaal in zijn eigen show opgaat, bouwt hij de muziek op naar een hoger niveau. Ondanks het vage en ongecontroleerde karakter blijft de dansbaarheid aanwezig. Na wat handjes schudden wordt deze sympathieke Duitser onder luid gejuich bedankt. Een vroeg hoogtepunt tijdens deze avond. Na deze zware vulling is het tijd voor wat luchtiger werk. Een dj-set van Miss Kittin is daarmee op zijn plaats. De pittige dame heeft een zeer succesvol jaar achter de rug. Momenteel is ze op iedere uithoek van de aarde te vinden. Is het niet met haar muzikale partner The Hacker, dan wel alleen. Zo ook vanavond. De liefhebbers zijn in grote getale vooraan genesteld. Met haar kattige dansbewegingen mixt ze stevige platen aan elkaar. Werkelijk alles komt voorbij. Maar over het algemeen mixt ze de betere electro en technoplaten aan elkaar. Een goed optreden.



Naast de grote zaal, die vanavond Alpha box is genoemd, zou je haast vergeten dat er nog een extra zaaltje is. In de Beta box is het een rustgevender geluid dat aan de orde komt. Hier komen mensen tot rust en wordt hevig dansen zowaar ingeruild voor een goed gesprek. Maar ook op piekmomenten weten de bezoekers hier enthousiast te swingen. Als eerst bij Rotterdammer Seutek. Met zijn electrogeluiden verzorgt hij een smakelijke set voor het begin van de avond. Zijn opvolger weet daar lekker op voort te borduren. Met een aantal diverse platen realiseert Arthur Baker een harmonieuze sfeer in het gezellige hok. Een uitzinnig publiek laat de grootheid in een andere wereld wanen. Voor vanavond is iedereen zijn beste vriend. Bij George Issakidis is dat niet anders. Hij zorgt ervoor dat het tot het laatste moment onrustig blijft in de Beta Box.


Ondanks de gezellige en sfeervolle ambiance in de kleine zaal is de Alpha box de 'place to be'. Maar wat wil je met deze verbluffende installatie? Dit compromisloos geluidssysteem is voor Nederlandse begrippen zeer vernieuwend. Normaal valt er alleen van te genieten tijdens een concert van een Massive Attack of Underworld in de Amsterdamse Heineken Music Hall. Een zeer welkome aanvulling in Rotterdam dus. Minpunt is wel dat het zonder oordoppen vrijwel niet uit te houden is. Daarnaast is de afstelling niet overal loepzuiver. Maar waarschijnlijk zijn dit enige kinderziektes. Je bent in ieder geval alvast gewaarschuwd voor het Laurent Garnier-optreden eind deze maand. Dan zal hetzelfde geluidssysteem worden gebruikt.
De maximale testcase voor vanavond wordt geleverd door organisator Speedy J. Aan hem de taak om het pand eens flink te laten rammelen. Tijdens een anderhalf uur durend offensief dendert de Rotterdammer als een TGV-trein over de bezoekers. Alhoewel er in het begin nog bekend vrij werk voorbij komt, is het vernieuwing wat de klok slaat. De nieuwe producties zorgen voor extra krachtige climaxen en een uitzinnige sfeer op de dansvloer. Zijn uitstekende nieuwe plaat 'Tanga' wordt door de aanwezigen goed ontvangen. Handen gaan wederom in de lucht en het gejuich stijgt massaal op. Jochem Paap weet te overtuigen met een boeiende live-act dat bol staat van nieuw werk.

Om het technogeweld wat op te schroeven is Chris Liebing ingeschakeld. Met zijn welbekende Schranz techno domineert hij de zaal. Ondanks zijn vlot lopende mixen is het optreden verre van diepzinnig. 'Hakken en zagen', de Duitser doet niets anders dan dat. Daardoor eindigt de avond een beetje zuur. Dat kan alleen weinig mensen wat deren, zij dansen stevig door op het Liebing-geweld. Ook vanavond voelt Liebing zich als clown het meest op zijn gemak.

De eerste aflevering van Sweatboxer was een groot succes. De sfeer - in een uitverkochte huis - was zeer uitgelaten. Ook over het geluid, op een paar kinderziektes na, mogen we tevreden zijn. Een muzikale overwinning valt toe te schrijven aan T. Raumschmiere en Speedy J: Twee totaal uiteenlopende live-acts die voor consternatie op de dansvloer zorgden.

Speedy J

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws