Jeff Mills @ Tivoli Utrecht, 5 apr

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

NU Heroes festival beleeft in Jeff Mills sensationeel einde




De Nederlandse technoliefhebber heeft vandaag de dag geen recht tot klagen. Er vinden de laatste tijd bijzonder veel technofeesten plaats. Het zit haast tegen het absurde aan. Waar we voorheen sporadisch een grote dj konden ontvangen, is het momenteel zo dat er wekelijks meerdere toppers in ons kikkerlandje aanwezig zijn. Alleen al in de maand maart draaiden Chris Liebing, Sven Vath, Dave Clarke, Carl Cox, Deetron en Robert Hood op verschillende feesten. En als je denkt dat het hierbij blijft, dan heb je het mis. In april gaat de technocarrousel weer vrolijk verder. Nieuwe maand nieuwe kansen. Uitschieters voor april zijn Luke Slater, Richie Hawtin, Surgeon, Chris Liebing, Gayle San en Jeff Mills.

Tekst en foto's:Iddo



Jeff Mills grijpt zijn bezoek aan voor een minitour door ons land. Net als de voorgaande keren wil hij zijn bezoek aan Nederland zo optimaal mogelijk benutten. Geen haast of verderf, maar in alle rust een paar gigs in ons land afwerken. Een formule die tot de beste kwaliteit moet doen leiden. In het verleden is immers al vaak genoeg gebleken dat haastig spoed zelden goed is aan een set. Tijdens deze relatief koude dagen in april doet Jeff Mills twee evenementen aan. Gisteren stond de Detroit-goeroe op Speakersplay in Hotel Arena te Amsterdam. Een nieuw concept van Steve Rachmad, Bart Skils, Estroe en Dimi. Voor zijn tweede, en tevens laatste gig van deze minitour, is Mills te vinden in de Domstad Utrecht. Daar treedt hij aan op het NU Heroes festival in Tivoli, de poptempel van midden Nederland waar een continuiteit aan kwaliteitsmuziek aanwezig is. Tijdens het drie dagen durende NU Heroes festival gingen onder ander Ladytron en David Guetta, Jeff Mills voor. Op deze laatste avond staan naast Jeff Mills, Gus Gus en Paul Brtschitsch op het programma.



Voor een effectief begin van deze avond hebben de dj's van Gus Gus de eer om te openen. Alhoewel Gus Gus normaliter uit een elfkoppige band bestaat zijn vanavond alleen de twee dj's aanwezig. Misschien wat jammer aangezien een volledige band op dit festival niet misstaan had. Maar uiteraard moet er altijd naar de praktische mogelijkheden gekeken worden. Vanuit dat oogpunt valt een elfkoppige band vaak moeilijk in te passen. Voor de twee dj's is in ieder geval wel genoeg ruimte gerealiseerd. In een twee uur durende set mag het duo laten horen hoe ze de IJslandse afkomst muzikaal overbrengen. De set herbergt ijzingwekkende platen met een beladen emotie, vol warmte en hartstocht. De houseklanken passen ideaal bij het moment van de avond. Een zoet en bovenal sappig voorproefje op wat komen gaat. Maar dan wel in een subtielere en minder krachtigere uitvoering. Toch tracht het duo in de tweede helft van de set het tempo nog wat op te voeren. Dat pakt alleen verkeerd uit. Er sluipt namelijk lichte onzekerheid in. Ondanks dat is het een klein smetje op een voor de rest goed gevulde set. Technisch niet al te complex, maar wel gevuld met lekkere platen.



Om klokslag twaalf uur is het tijd voor de enige live-act van vanavond: de Duitser Paul Brtschitsch. Vrijwel de gehele dansvloer staat inmiddels vol, en het balkon is open gegaan. Daarmee is het startsein voor het technospektakel gegeven. Paul Brtschitsch beleeft momenteel rumoerige tijden. Een moment van bezinning zit er haast niet meer in. Naast de wereldwijde optredens is hij vaak in Nederland te vinden. Zo was hij twee weken geleden de hoofdact van een avond 'Planet Rose' in Doornroosje. Voor vanavond dient hij als specialistische vulling tussen Gus Gus en Jeff Mills in. Hij heeft als opdracht twee muzikaal afzonderlijke werelden tot elkaar samen te smelten. Dat gaat hem voortvarend af. Met de typerende Taksi label-sound zorgt hij voor voorzichtige euforie op de dansvloer. Alhoewel zijn technische handelingen niet veel inspanning vereisen, weet hij optimale spanning te realiseren. Een uur lang houdt hij de mensen in zijn greep met warme, diepe, kriebelende en doortastende techno. De handen gaan massaal in de lucht.



Na twee uitstekende optredens is het tijd voor hetgeen waarvoor vrijwel iedereen gekomen is: technokoning Jeff Mills. Na een voorzichtige verkenning achter de apparatuur valt de bloedstollende intro binnen. Het bekende recept van Jeff Mills om alle aandacht te trekken. Met als vervolg 'Knight Of The Jaguar' van Rolando. Het moge duidelijk zijn dat de zaal uit zijn voegen barst. De pionier is aanwezig! De eerste helft van zijn set bezit een overvloed aan daadkracht en explosieve emoties. Anderhalf uur lang krijgen we een stevige fase voorgeschoteld, waarbij hij drie decks gebruikt. Opvallend is de aanwezigheid van de vele klassiekers waarop je eigenlijk kan rekenen dat ze gedraaid zouden worden. Deze tracks zijn bepalend voor de gemoedelijke en enthousiaste sfeer in de zaal.



Zo krachtig als de eerste helft is, zo mooi en diepzinnig begint de tweede helft. Na een indrukwekkende break start de opbouw zoals alleen de beste dj's ze kunnen realiseren. Mooie Detroit-platen met jazz invloeden passeren de revue en worden aangevuld met krankzinnige strings. Momenteel is het een en al Detroit wat de klok slaat. Tijdens de gespecialiseerde mixen gaan de haren op een ieders rug recht overeind staan. Terwijl de opbouw onverstoord verder gaat, begint er in het vizier van Mills een wit kleurige drumcomputer te pronken. Het moment van sensatie is nabij, Mills gaat laten horen hoe een techno set in elkaar hoort te steken. Bij het intreden van de eerste drum geluiden barst de zaal emotioneel gezien totaal uit zijn voegen. Niet alleen de aanwezige bezoekers zijn blij, ook bij Jeff Mills op het gezicht verschijnt er een voorzichtige glimlach. Voor hem een reden om de laatste 20 minuten nog even ongegeneerd te knallen. Maar dan wel op drie decks, dat is voor hem immers een pre.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws