Rotterdamse Museumnacht 2003

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Tweede editie Rotterdamse museumnacht ongekend succes




Na het overweldigende succes van vorig jaar, vond afgelopen zaterdag voor de tweede maal de Rotterdamse museumnacht plaats. Het initiatief waar kunst en cultuur op een ongebruikelijk tijdstip op je af komen. Ondanks de vreemde tijden waren er veel mensen op de been: dit jaar ruim 10000 tegenover de 6000 van vorig jaar. Het bewijs dat kunst leeft, op elk moment van de dag!

Tekst:Iddo
Foto's:Jalmer

Boijmans maakt de dienst uit

Door het aanbod van maar liefst 30 instellingen is het voor een beetje kunstliefhebber geen gemakkelijke keuze wat te bezoeken. Van museum tot galerie, alles behoort op deze onwezenlijke avond tot de mogelijkheden. Ondanks de nog steeds voortdurende verbouwing blijkt al snel dat Boijmans bijzonder in trek is. Hordes mensen verdringen zich voor de ingang om de Shine tentoonstelling te bezichtigen. Bij voorbaat de aantrekkelijkste expositie aangezien er dans, dichtkunst en muziek geboden worden. Ze dienen als aanvulling op de aanwezige werkstukken van succesvolle Nederlandse kunstenaars zoals fotograaf Gerco de Ruiter. Met zijn luchtfotografie geeft hij een andere kijk op moeder aarde. Dit aanzicht wordt extra kracht bijgezet door verscheidene dichters.



Ondanks de faam van Boijmans mogen we het Architectuur museum zeker niet vergeten. Hier domineren jonge ontwerpers met hun eigen visie op de toekomst en het leven. De kracht van dit museum blijft de manier van presenteren. Bij elke expositie weer weten ze een verbluffend resultaat te leveren. Net zo verbluffend, maar voor jongeren minder aantrekkelijk, is de expositie van Kees van Dongen in de Kunsthal. Alhoewel de Kunsthal afgelopen jaar door jongeren het best bezocht is, komen ze vanavond maar met mondjesmaat binnen. En daar is ook wel wat voor te zeggen. Inhoudelijk behandelt het immers een ander tijdsbeeld, dan waar jongeren vandaag de dag mee bezig zijn.



Elektronische kunst steeds belangrijker

Ondanks de dominante positie van de grote musea zijn het vaak de kleine exposities die de meeste indruk maken. Voor die invulling ben je op de Witte de Withstraat aan het juiste adres. Hier komen de meest kunstzinnige explosies op je af. Showroom Mama, Tent en Witte de With laten ieder blijken waar relatief onbekende kunstenaars vandaag de dag mee bezig zijn. Opvallende daarin is dat de videokunst een dominante positie inneemt. Voor het team van V2 was het dan ook meer dan logisch dat er een elektronisch kunstfestival moest komen, zoals DEAF 3. Op dit festival komen alle aan elektronische kunst gerelateerde elementen aan bod. Door de gehele stad organiseren ze sessies waar de elektronische kunst het best tot zijn recht komt. Het meest uitgebreide daarvan wordt geleverd in Las Palmas. Via waanzinnige werelden weet je binnen een mum van tijd waar de elektronische kunst wereld vandaag de dag mee bezig is. Dat het niet beperkt blijft tot Las Palmas, blijkt wel tijdens de wandeling door de Maasstad. Zo is er in de aula van Boijmans een videokunst sessie die wordt ondersteund door muziek.


Exactitudes, samentrekking van exact en attitudes, project Ari Versluis en stiliste Ellie Uyttenbroek


Muziek zorgt voor intensere beleving

Dat muziek onlosmakelijk verbonden is met kunst, blijkt tijdens de gehele avond en nacht. Waar je ook komt, wordt je geconfronteerd met een bijpassende muzikale stroming. Veelal elektronische dansmuziek maar ook klassiek. Het zorgt ervoor dat de desbetreffende kunstvorm met aanvulling van muziek intenser beleeft kan worden. Xerox doet dat met zijn electrogeluiden op voortreffelijke wijze in het Architectuur museum. Een betere combinatie kan je niet wensen. Zonder twijfel muzikaal gezien het hoogtepunt op deze aanstekelijke en sfeervolle avond. Om de sfeer gedegen maar succesvol te laten eindigen wordt er gekozen voor het Westelijk Handelsterrein. Hier is het naast de vele galeries De Loft dat de dienst uit maakt op muzikaal vlak. Warme zomerse klanken verwelkomen je in een zonnige ambiance. Wanneer de vermoeidheid toeslaat, is duidelijk dat de tweede editie van de Rotterdamse museumnacht ten einde loopt. Met een zeer tevreden gevoel mogen we terugkijken op zes onvergetelijke uren waarin sfeer vaak boven de kunst stond. Maar dat is misschien ook wel het uitgangspunt van zo'n avond. Het grootste pluspunt van de nacht is dat blijkt wat voor goede Nederlandse kunstenaars ons land rijk is. Want waar je ook komt is het de Nederlandse kunst die de dienst uit maakt.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws