Planet Rose special @ Doornroosje, zaterdag 22 feb

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports


Techno-avond Planet Rose op eenzame hoogte


Een keer in de maand steekt het team van Planet Rose zijn energie in de zogenaamde Special. Op deze veelzeggende avond gaat er overal een schepje bovenop. Zo wordt er muzikaal flink uitgepakt en blijven de deuren twee uur langer open. Een gewenst gegeven wanneer je bedenkt dat Doornroosje normaal al om vier uur dicht gaat. De speciale buitenlandse gasten van vanavond zijn Jacek Sienkiewicz en James Ruskin. Twee zwaargewichten in het technocircuit die er geen moeite mee hebben om voor een diepgaand feest te zorgen. Maar de avond wordt in de grote zaal ook bezet door twee Nederlanders. Het betreffen resident Pure en Stephan de Wit. We zijn benieuwd wat zij ons gaan brengen!

Tekst: Iddo
Foto's: Stamp




De opening ligt vanavond in handen van resident-dj Pure. Hij heeft als taak de vroege vogels van hun beklemmende harnas te ontdoen. Geen gemakkelijke opgave. Maar voor een beetje resident hoeft het niet al te veel problemen op te leveren. Met bekende platen voorziet hij de zaal snel van sfeer. De muzikale keuzes rijken van pop tot techno. Ondanks het gevarieerde aanbod ontbreekt de samenhang een beetje in zijn set. Pure doet zijn best maar weet niet te imponeren. Gevolg is wel dat de aanwezigen in ieder geval hun harnas kwijt zijn.

Om een uur staat de eerste buitenlandse act op het programma. Jacek Sienkiewicz mag door middel van zijn live-act laten horen waar hij voor staat. De Poolse producent heeft het afgelopen jaar wereldwijd een goede indruk achter gelaten. Via het label Cocoon gingen voor hem deuren open die voor andere gesloten blijven. Zijn act komt vanavond vrij moeizaam op gang. Met de zware en vermoeiende geluiden weet hij maar weinige te boeien. De aanwezige mensen kijken er naar maar ondernemen weinig. Na een half uur komt het muzikale gevaarte toch nog op gang. De geluiden worden zuiver en de sfeer krijgt een iets uitbundiger karakter. Ondanks dat laat de live-act van Jacek Sienkiewicz geen verpletterende indruk achter. Waarschijnlijk is het voor Doornroosje net iets te donker en beklemmend. Een herkansing verdient hij in ieder geval.





Om klokslag 2 uur valt de beurt aan Stephan de Wit om het van de Pool over te nemen. De naam de Wit klinkt veel techno liefhebbers bekend in de oren. Zijn broer is namelijk een gewaardeerd producer en heeft zelfs samen gewerkt met Dj Rush. Daarnaast vormt hij met Carlos Rios een knallende techno formatie. Het grote verschil tussen Vincent en Stephan zit in hun visuele vermogen. Stephan is namelijk voor bijna 100% blind. Een knappe prestatie wanneer je met die beperking nog maximale dingen kan uithalen. De op tast opererende de Wit gaat voorvaardig van start. Na een snelle opbouw richt hij zich op het krachtige vermogen. De knallende beats denderende de speakers uit. Het zijn elementen die we herkennen van zijn broer. Stephan lijkt het op een nog aantrekkelijkere manier te brengen. Aan het einde van zijn set gaat hij de diepte in. De platen die voorbij komen liggen passen in het straatje van James Ruskin. Een betere voorbereiding is niet te wensen. We kunnen over de set van Stephan de Wit alleen maar met lof spreken. Zijn lichamelijke beperking lijkt hem muzikaal in het geheel niet te deren. Chapeau!





Na de enerverende set van Stephan de Wit is het tijd voor de grootste act van de avond. James Ruskin heeft de eer om deze nu al succesvolle avond naar een einde te brengen. Dat de meeste voor de Engelsman gekomen zijn blijkt wel bij het begin van zijn set. De vloer wordt overspoeld met enthousiasme. Het zal benieuwen of de Blueprint eigenaar deze stemming kan behouden. In het eerste half uur komen mooie funky technoplaten voorbij. Ze worden allemaal voorzien van technieken zoals alleen James Ruskin ze kan laten horen. Toch wordt het nog overstemd door een aantal slordige mixfouten. We zien het tot dusver door de vingers. De set verloopt naar een krachtigere fase waarin meer de diepte wordt gezocht. Drie platen tegelijk zijn daarin veelal een pre. Onze verbazing om het technisch vermogen stijgt naar een ongekend niveau. James Ruskin kan zich zonder problemen meten met Jeff Mills en Claude Young. Ondanks dat heeft hij vandaag niet zijn beste dag. In de set ontbreekt namelijk een duidelijke structuur. Daardoor blijft de afstand tussen muziek en mensen tijdens de set behouden. Jammer dat hij niet nog meer de diepte in gaat. Deze Planet Rose special liet in ieder geval weer blijken dat er geen betere technoavond in Nederland te vinden is!

Doornroosje

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws