Voltt! @ Paradiso - Amsterdam, za 1 feb

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports




Steve Bug speelt in op het minimale verlangen


Bart Skils heeft het er maar druk mee de laatste tijd. Zo was hij vorige week nog druk in de weer met het organiseren van Traffic in de Melkweg. Deze week valt de beurt aan zijn concept Voltt!. Het techno feest in de Paradiso waar de muziek een meerwaarde met zich mee draagt. Voor deze eerste avond van februari heeft Voltt! twee Duitsers uitgenodigd. Niemand minder dan Steve Bug en Ricardo Villalobos zijn de speciale gasten voor vanavond. Zij gaan ervoor zorgen dat er van minimale techno genoten kan worden.

Tekst en foto's:Iddo

Paradiso blijft een begrip in het uitgaansleven van Nederland. Deze pracht locatie blijft telkens weer voor de beste ambiance zorgen. Kwaliteit en gezelligheid gaan door een deur. Bij binnenkomst worden we aangenaam verrast door de grootscheepse verbouwing. Zo is het balkon afgesloten en is de dansvloer een stuk kleiner. Een kleine teleurstelling wanneer je een mooiere ruimte verwacht. Ondanks dat is er goed geimproviseerd en ziet de zaal er toch nog doeltreffend uit. Een uitverkocht huis is door de kleinere ruimte verzekerd. De opener voor vanavond is niemand minder dan Bart Skils. Hij verzorgd de vroege vogels van heerlijke minimale techno zoals we die kennen van Plastikman en Basic Channel. Het mag duidelijk zijn dat het al vroeg kippenvel oplevert. En dan te bedenken dat het nog vroeg in de avond is. De tweed dj is Kostas Hom. Het meer en deel van de mensen zal hem ongetwijfeld nog kennen van zijn gig op Awakenings in september vorig jaar. Toen viel hij op door zijn spraakmakende piraten outfit. Vanavond staat hij weer in de spotlights maar dan in zijn leger outfit. Hij maakt er bij voorbaat een feest van. Ook zijn muzikale aspect is een feest van herkenning met wederom beeldige minimale techno. Hij heeft een neusje voor de juiste keus want de platen zetten de goede sfeer op de dansvloer in. De zaal is vol en de hitte slaat zowaar om ons heen.



Klokslag een uur staat de eerste Duitser van de avond in de startblokken. Steve Bug heeft de taak om de aanwezige voor de eerste maal naar een hoogtepunt te brengen. Met zijn laatste album Sensual wist Steve Bug vorig jaar mooie muziek te leveren. Het is een kunstwerk waarop de minimale klanken velen wegen bewandelen. Zo is het de ene maal techno dat de overhand heeft en de andere maal dub gerelateerde house. Uiteraard heeft deze Berlijner al een langere staat van dienst. Met zijn Pokerflat label bezorgt hij al jaren veelbelovende muziek. Ook zijn samenwerking met Richie Hawtin is velen niet onopvallend voorbij gegaan. De set van Bug wordt begeleid door de Final Scratch. Deze apparatuur boekt de laatste tijd steeds meer progressie onder de dj's. We kunnen momenteel wel concluderen dat dit een gouden toekomst heeft. Ondanks dat kan er ook nog een keerzijde aan zitten. Het aansluiten gaat vanavond namelijk niet optimaal door haperende apparatuur. Maar wanneer alles op rolletjes draait kan het feest beginnen. Steve Bug weet duidelijk hoe je een feestje moet maken. Met zijn swingende bewegingen en speelse platen bespeelt hij de liefhebber. Met erg veel eigen werk is het zonder ongemak te vergelijken met zijn album Sensual. En daar mogen we blij mee zijn want het is relatief minimale techno met klasse. Ondanks dat zijn er aardig wat bezoekers die geen grip op zijn muziek krijgen. Ze ervaren het schijnbaar net iets te afstandelijk.



Wie weet is Ricardo Villalobos een beter toevluchtsoord voor de hopeloze zieltjes. Hij neemt het om drie uur over van Steve Bug. Waar het bij zijn voorganger om subtiliteit en schoonheid draaide is het bij Ricardo Villalobos de onrust dat de dienst uit maakt. Schijnbaar weet weinige dat wat te deren want hij draait steviger en daar houdt men van. Niet erg natuurlijk want een beetje peper kan geen kwaad. Maar doe dat dan wel op een gewenste manier. De mixen en effecten sloegen namelijk nergens op en wekte bij de critici eerder irritatie dan bewondering op. En dat terwijl hij veel meer in zijn mars heeft. Zijn platen zijn altijd erg goed maar zoals de presentatie vanavond is betreft een gegeven om je als dj voor te schamen. We krijgen sterk het idee dat verkeerde genotsmiddelen de dienst uitmaken. Jammer dat de avond zo ten einde moet lopen. Al met al twee werelden van verschil waarbij Steve Bug de betere was. Hem zouden we deze zomer op een festival moeten treffen want daar is het namelijk de ideale muziek voor. Voltt! is een leuke avond waar mooie techno met een meerwaarde centraal staat. Toch zou het de volgende keer iets minder druk mogen zijn. De drukte zorgt namelijk voor de welbekende irritatie wat ongetwijfeld de oorzaak is van de grote vechtpartij op de dansvloer. Jammer dat er zoiets moet plaats vinden.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws