Awakenings New Year

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Awakenings dendert het nieuwe jaar luidruchtig binnen


De dagen tussen kerst en oud en nieuw blijven altijd van die onwezenlijke dagen. Een gevoel van onwennigheid overheerst door de timide sfeer. Het is een periode van bufferen waarin de 1 bijkomt van de kerst en de ander zich focust op de jaarwisseling. En dat focussen kan nog wel eensl gepaard gaan met de nodige stress. Niet alleen in de kringen die zich beperken tot oliebollen eten en vuurwerk afsteken. Want voor de stapper is een juiste keus maken niet gemakkelijk. Er was namelijk weer absurd veel te doen. Voor de technodoelgroep is de keus dit jaar vrij gemakkelijk: Awakenings. Niet verwonderlijk dus dat dit spektakel al weken van tevoren uitverkocht is. Mocht je er niet geweest zijn, dan brengen we je nu alsnog op de hoogte van de muzikale gebeurtenissen.

Tekst: Iddo
Foto's: Sigi (Thanks!)





Steffi
Awakenings tijdens de jaarwisseling, dat is een tijd geleden! Een aantal jaren heeft men het moeten missen op deze toch wel speciale avond. Maar vanavond kan er weer ongegeneerd geknald worden. De bezoekers hebben zich duidelijk goed voorbereid op deze avond. Flitsende outfits en een brede glimlach zorgen voor de tot de verbeelding sprekende euforische sfeer. De stemming wordt versterkt door de eerste dj van deze lange avond. Met electro houdt Steffi de vroege vogels optimaal bezig. Geen flauwekul maar warme opzwepende klanken die een afspiegeling zijn van haar Klakson label. Dit Amsterdamse label heeft ze samen opgericht met Dexter. Het gaat ze hiermee tot nu toe voor de wind. Ook haar set is aan dit gegeven onderworpen. Een beter begin kunnen wij ons zeker niet wensen.



Bart Skils
Bij de naam Bart Skils gaat het muzikale hartje sneller kloppen. Dankzij deze Amsterdammer hebben wij het afgelopen jaar veel kunnen genieten. Op de eerste plaats van zijn bezielende muziek. Maar ook door zijn bezigheden op organisatorische vlak. Traffic en Voltt zijn twee concepten die een overduidelijke aanwinst zijn voor de vaderlandse dancescene. We mogen blij zijn dat we Bart Skils de laatste anderhalf uur van 2002 mogen horen. Terwijl de zaal gestaag volstroomt, stijgt het enthousiasme op de vloer per minuut. Dat wordt naast de muziek versterkt door de uitblinkende en hartverwarmende lichtshow. En dat terwijl er nog geen laser te zien is. Bart Skils draait een mooie set zoals we van hem gewend zijn. Uitgekiende platen die de techno diehard een warm hart toedragen. Inmiddels is het laatste kwartier van 2002 ingegaan en gaat de set naar zijn absolute top. Een tot de nok toe gevulde tent maakt mee hoe het jaar dankbaar aan zijn eind komt.



Adam Beyer
Het nieuwe jaar inluiden dient op een gepaste wijze te gebeuren. Meer dan logisch dus dat er voor de Zweed Adam Beyer gekozen is. De techno icoon die de afgelopen twee festivals mocht afsluiten kan als geen ander voor een feestje zorgen. Onder begeleiding van verwoestende knallen en flitsend vuurwerk zet de boom van een kerel zijn eerste plaat op. De aanwezige bezoekers hebben amper de gelegenheid om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Want de muziek doet zijn werk en neemt iedereen mee op een muzikale reis. Dit op een wijze zoals we hem recentelijk hebben kunnen horen in de essential mix. Platen met een verwoestende kracht die een verpletterende indruk achter laten. Twee uur lang is dat het geval. Toch zit Beyer niet op zijn maximale kunnen. Zijn hevige griep legt hem beperkingen op. Maar daar kunnen de aanwezigen niet om rouwen. Want hij is er in ieder geval en weet nog verdienstelijk te draaien ook.



Adam Beyer vs Chris Liebing
Inmiddels leven we al weer twee lange uren in het nieuwe jaar. Een ideaal moment voor wat meer progressie. Deze wordt gecreeerd door het spektakel van de avond. Adam Beyer en Chris Liebing hebben de eer om op zes decks het NDSM complex van zijn grondvesten te doen trillen. Zeker geen gemakkelijke opgave. We hebben immers met Awakenings bezoekers te maken en die gaan niet voor mindere kwaliteit. De spanning is in de eerste minuten dan ook om te snijden. Maar wanneer de lange Zweed en de Duitse clown op gang komen, barst de hal uit zijn voegen. De technotrein dendert door de zaal en verplettert alle tere zieltjes binnen een mum van tijd. Technisch bevat de set wel wat foutjes. Maar die blijven beperkt en worden overschaduwt door de uitgekiende platenkeus. Van bezieling tot knallen en van percussie tot hevige bassen. Deze elementen komen in de 120 minuten veelvuldig voorbij. Wat bij voorbaat al als hoogtepunt beschouwd wordt, bewijst zich in de praktijk. Het is dubbel en dwars genieten.



Chris Liebing
Het is vier uur en Adam Beyer laat Chris Liebing in de steek. De Zweed moet immers nog naar Frankfurt waar ook een leger mensen op hem zit te wachten. Gelukkig valt er voor het Awakenings-publiek weinig te rouwen. Want Chris Liebing staat in de startblokken om zijn solo evangelie te verkondigen. En dat is zoals we bij hem kennen onderbouwd met de nodige humor. Zijn eeuwige glimlach lijkt zowat de oorzaak van het succes. Maar de kenner weet beter. Chris kan een aardig potje draaien. Hij bezit capaciteiten waar menig dj jaloers op is. Met zijn eigen welbekende Schranz techno zorgt hij voor afgeladen zalen. Vanavond brengt hij een stevig portie techno ten gehore, wat past bij het begin van het nieuwe jaar. Door de aanwezigheid van een lekkere drive deinst de zaal non-stop door op de smakelijke beats. Alles zit tegen het rauwe randje aan, maar is niet onderheven aan een ordinair geluid. Onze Duitse clown brengt zonder twijfel de beste solo-set van deze avond. Het heeft alles in zich om te betitelen met het predikaat kwaliteit. Dit soort acrobatische kunstjes zijn gewoon aan hem besteed.

Marco Remus
De laatste etappe van vandaag wordt afgelegd door een andere Duitser. Marco Remus heeft de eer om iedereen nog flink door elkaar te schudden. Aangezien hij rechtstreeks uit Belgie is gekomen, is hij er helemaal klaar voor. De draaispieren zijn in optimale vorm. Remus zorgt ervoor dat de laatste bezoekers het overgebleven vocht uit hun lichaam zweten. Met obscuur harde, duistere en onmenselijke geluiden zorgt hij voor een gepaste afsluiting van een prachtige aflevering van Awakenings. Het is techno zoals velen techno niet zouden willen omschrijven. Sommigen zien het zelfs als een ware verkrachting. Maar laten we niet vergeten dat er ook een grote groep is die deze sound als wonderbaarlijk schoon betitelt. Iedereen lijkt zijn eigen visie erop te hebben. Een ding staat vast: er wordt geknald bij het leven! Een heviger eind is haast niet mogelijk. Ondanks het feit dat de werkelijke bezieling van techno er ver vanaf wijkt.

In het feestgedruis van Oud & nieuw heeft onze camera het helaas niet overleefd. De fotograaf gelukkig wel en foto's hebben we alsnog bij gastfotograaf Sigi verkregen. Een Awakeningsverslag zonder beeldmateriaal is nu eenmaal als Awake zonder vuurwerk, vandaar deze ietwat late plaatsing.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws