Xcess @ Powerzone, A'dam, 6 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Voor de derde keer vond Xcess plaats in de Powerzone. De twee vorige edities, met op de ene Dave Clarke en Green Velvet en tijdens de andere Sven Vath (world tour), bleken een groot succes. De Powerzone is een mooie lokatie die misschien niet helemaal techno uitstraalt maar wel heel geschikt is voor dit soort feesten. Gratis garderobe, vriendelijke uitsmijters, gratis wc's en zelfs een aquarium vullen deze mooie uitgaansgelegenheid! Misschien is de drankprijs iets te hoog, maar waar is dat niet het geval? Jammer dat vanavond de bovenverdieping was afgesloten, zodat er niet op de waterbedden kon worden gechilled. Maar hierdoor - en door de witte doeken die achter de bar langs waren opgehangen - werd er wel gezorgd voor een intieme sfeer.

Tekst en foto's: Stamp

Het eerste wat opviel bij het bekijken van de line-up was dat Valentino Kanzyani als eerste geprogrammeerd stond. Een rare keuze, want zoals wij zijn sets kennen, zijn ze niet echt bedoeld voor het opwarmen van een avond. Zo bleek bij binnenkomst dat hij zich niets van het vroege tijdstip - of de zo goed als lege zaal - aantrok. De beats knalde uit de boxen. Lekker stevig, niet te overdreven lomp en met een goeie partij funk er doorheen.

Het duurde even voordat het publiek zich in grote getale in de Powerzone liet zien. Rond het einde van Kanzyani's set, was de dansvloer toch al lekker drukbezet en waren de zit/hanghoeken gevuld met socialiserende mensen. Toen werd even iedereen opgeschrikt door een apart trucje wat Kanzyani tot twee maal toe herhaalde. Hij liet een plaat, heel langzaam, steeds sneller en sneller draaien. Dit ging zo gestaag dat je het in het begin niet door had totdat de muziek na een tijdje wel heel verdacht veel als hardcore begon te klinken. Totdat de beat eigelijk 1 toon vormde. Niemand wist echt goed wat ze hiermee aan moest, en zo stonden de mensen in de zaal een beetje apathisch naar de DJ te kijken.





Zijn opvolger was Emilio Ferreira, nogal bruut aangekondigd door de overaanwezige MC Lanesra. Terwijl hij aan zijn set begon, sprong er een laser aan, wat altijd een extra dimensie aan een party geeft. Ferreira moet onder het kopje jonge Nederlandse talenten geschaard worden, alleen heeft hij dat met deze set niet bewezen. Een goede DJ moet natuurlijk goed kunnen mixen, daar was bij deze jongen ook helemaal niks mis mee (een paar schoonheidsfoutjes daar gelaten). Maar een goede DJ moet zichzelf wel kenmerken door een bepaalde stijl, een bepaalde platenkeuze. Daar schortte het een beetje aan. In een uur tijd draaide Ferreira meer oude technohitjes dan alle andere Dj's bij elkaar. En dan waren het geen leuke klassiekers, maar de populaire platen van een half jaar geleden. Op zich niet zo erg, maar het geeft je niet het gevoel dat je iets speciaals hebt gehoord.

Bij Adam Beyer was dat andere koek! De technokoning uit Zweden liet de Powerzone dampen! Twee en een half uur lang was het beuken geblazen. Hij blijft je verbazen, die Beyer. Soms denk je 'm wel gehoord te hebben, maar door zo'n set als op Xcess ga je toch weer met andere oren naar 'm luisteren. Hij draaide best veel eigen werk, wat bij hem natuurlijk helemaal geen nadeel is, en wist door goed gebruik te maken van de 3 decks veel variatie in z'n set te brengen. Na een tijdje werd het een beetje monotoon, maar gepland monotoon want het had echt een hypnotiserende uitwerking. Heerlijk om te horen en heerlijk om op te feesten! Onder het dansen viel er trouwens ook veel moois te zien op de schermen die aan beide kanten van de DJ hingen. De VJ-crew Prime Meridian verzorgde de visuals deze avond en zij deden dat niet zonder succes. Een kleurrijk scala aan strakke animatie's en dromerige beelden werden mooi op de muziek mee gemixt.





Het publiek bleek na Adam Beyer behoorlijk moe en een gedeelte was dan ook al snel weg. Over de hele avond genomen, was er niet echt een uitbundige feeststemming. Toch was het erg gezellig. Toen Gaetano Parisio moest draaien werd het nog gezelliger omdat de mensen nu meer op elkaar waren aangewezen dan op de muziek. Wat er precies met hem aan de hand was, was niet helemaal duidelijk. Duidelijk was wel dat zijn set echt belabberd was! Minstens drie keer zette hij de verkeerde schuif dicht, keek verbaasd op en zette dan weer de plaat aan. Hij maakte een aantal mixfouten die echt niet om aan te horen waren en draaide platen die we eerder op de avond (al 2 keer) gehoord hadden. Raar..... want wij hebben zulke goede sets van hem gehoord. Zijn stijl is meestal wat apart, maar hier liep het toch een beetje uit de hand. Jammer dat er dan zo'n afsluiter aan de avond zit.

Al met al was deze editie van Xdess een goed feest. Leuke mensen, mooie locatie, goed geluid, fraaie visuals. Alleen de programmering kon dus wat beter. Als Parisio en Kanzyani om waren gedraaid, zodat Parisio nog een beetje bij de les was met z'n set en Kanzyani zich helemaal had kunnen laten gaan, was het nagenoeg perfekt geweest.







Xcess houdt samen met Focus op 12 Oktober een feest in de Hemkade genaamd The One. Met een hele interessante line-up: Terence Fixmer (live), Joel Mull, Ignition Technician (live), Johan Bacto, Alexander Koning, K Cee, Lucien Foort, Michel Becks, Dimitri en HN & Mels. Meer info check: Xcess of Hemkade

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws