Shine Festival @ Stadhuisplein Eindhoven, 10 aug

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports


Voor diegenen die afgelopen zaterdag geen zin hadden in de hossende menigte van de FFWD dance-parade, konden terecht in Eindhoven waar voor de 5e maal het Shine-festival werd georganiseerd. Doel van dit festival is om de bezoekers wat minder voor de hand liggende muziekstijlen voor te schotelen als electro, techno en breakbeats. Verder wordt veel aandacht gegeven aan het visuele aspect met als hoogtepunt dit jaar het Amsterdamse kunstenaarsgezelschap Robodock: spektakeltheater met beeldende kunst, robots en technische installaties.

Tekst en foto's: Kirsten


Van tevoren was het duidelijk: het Shine-festival wijkt af van de festivals die de afgelopen weken in Nederland hebben plaatsgevonden. In plaats van (modderige) grasvelden ergens in de 'middle of nowhere', een plein in het centrum van Eindhoven tussen het stadhuis, de sociale dienst en de ABN-AMRO bank als locatie. In plaats van grote publiekstrekkers als Roger Sanchez, Deep Dish en Junkie XL, toch iets minder bekende dj's en live-optredens die je normaal gesproken niet zo snel op een festival ziet. In plaats van een tent of podium voor iedere house-stroming die je maar kunt bedenken, 3 podia met techno, electro en breakbeats.
100%Isis

Arriverend op het festivalterrein werd men verwelkomd door de keiharde punkrock behorend bij Robodock. Ooit een bewegende robot gemaakt van raketonderdelen, oude brommers en sloopmateriaal gezien? Of een mechanisch paard bereden door een Mexicaan langs zien komen? Op Shine liepen ze dwars door het dansende publiek heen.

Het feit dat het aan het einde van de middag nog vrij rustig was, gaf je de gelegenheid om eens rustig rond te kijken op het festivalterrein. Op het 2e podium was dj Punk-Roc al bezig een goede set neer te zetten, opgevold door dj 4Hero. Bij dit tweetal viel met name de opzwepende wisselwerking tussen dj en mc op. Al met al zeer goed dansbare drum'n bass.


Op het hoofdpodium was inmiddels het live-optreden van Big Hair begonnen. Deze heren worden ook wel de Daft Punk van Engeland genoemd. Een vergelijking die zij niet geheel waar konden maken. Rond 19:00 uur begon dj 100% Isis haar set met de nieuwe plaat van Underworld 'Two Months Off'. Inmiddels was ook het zonnetje doorgebroken en door de vette techhouse platen van Isis begon het toegestroomde publiek eindelijk een beetje los te komen.

Het live-optreden van Alexander Kowalski feat. Raz Ohara zorgde ervoor dat de sfeer er echt goed in begon te komen. Het is moeilijk te geloven dat een jongen van slechts 23 die eruit ziet alsof hij rechtstreeks uit Scooby Doo is komen lopen, zulke geweldige, sfeervolle en funky techno kan maken. Niet voor niks bracht Heiko Laux hem na het zien van 1 van zijn optredens meteen onder bij zijn label Kanzleramt.
Alexander Kowalski

Na negenen werd het heen en weer rennen tussen het hoofdpodium waar Lady Aida een zeer stevige en eigenwijze set neerzette (van techno naar electro en weer terug, of het publiek dit nu leuk vindt of niet) naar het 2e podium waar de electrobeats van I-F je al van verre tegemoet kwamen. Ondertussen was ook hier de feeststemming losgebarsten en stond iedereen als een gek te dansen.
Legowelt Laidy Aida Robo

Naar het 3e podium, waar met name electro-dj’s stonden gepland, was het even zoeken. Ergens achterin een doodlopende straat was dit podium neergezet, waardoor ondanks dat er niet altijd evenveel mensen aanwezig waren, er toch een gezellige sfeer hing. Dit was met name het geval bij het optreden van Legowelt. Een uit Nederlands afkomstig duo dat electro maakt met duidelijke disco-invloeden. Zeker een duo om in de toekomst in de gaten te houden.

Inmiddels donker geworden (en nog steeds geen spatje regen gevallen) werd het tijd voor toch wel de hoofdact van het Shine-festival, Heiko Laux. Deze zette een goede, strakke en harde techno-set neer. Met name toen voor de 2e keer 'Paranoid Dancer' van Johannes Heil voorbij kwam (Lady Aida draaide hem al eerder op de avond), kwam de avond tot zijn hoogtepunt.
Heiko Laux I-F

Al met al een zeer gezellig en goed georganiseerd festival met verrassende optredens. Deze zomer wordt ieder weekend wel een festival georganiseerd en dat er volgend jaar een aantal festivals in verband met te weinig animo af moeten vallen, is onderhand wel duidelijk. Laten we hopen dat de 6e editie van het Shine-festival gewoon weer plaatsvindt. Het is weliswaar gericht op een select publiek, maar het is ook een festival dat nieuwe dingen brengt en waarbij je niet het gevoel krijgt dat de organisatoren er alleen maar rijk van proberen te worden.

Shine
Verslag 3voor12

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws