5 days off (woensdag) @ Melkweg, A'dam - 17 juli

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Geoorloofde start 5 Days Off

5 dagen en veel artiesten. Dat zijn de gegevens die aan dit event toebehoren. Daarbij is kwaliteit haast vanzelfsprekend aangezien het niet de minste artiesten zijn. En daar zijn wij als bezoekers blij om. Een brede programmering die zowat alle lagen uit de bevolking naar de Melkweg weet te lokken. Zo dachten MTV en 3 voor twaalf er ook over. Door hun aanwezigheid konden ook de afwezigen mee genieten.

De line-up:
Alpha:
Jefferson
Jeff Mills
Jerome
Omega (hosted by Traffic):
Bart Skils
Johannes Heil live
Heiko Laux


Tekst:Iddo
Foto's:Ian



Johannes Heil

In het jaar 1995 vond er in Gent voor de eerste maal 10 Days Off plaats. Een dansfestival met een veelzeggende naam. 10 dagen lang hoogstaande dansmuziek die naast de andere festiviteiten aldaar zeer welkom was. In de jaren die volgden is het evenement aan bekendheid gaan groeien wat zelfs tot over de landgrenzen ging. Met name de Nederlanders waren zeer gecharmeerd. Velen nemen dit evenement ieder jaar steevast mee in de vakantieplanning. Maar daarnaast was er ook een groep die niet kon of het niet zag zitten richten het zuiden te trekken. Dat bleek voor Mojo een goed argument om ook in ons kikkerlandje zoiets te organiseren. Het kwam in plaats van 10 uit op 5 dagen en kreeg de voor de hand liggende naam 5 days off. Inhoudelijk weinig verschil met die van Belgie alleen de tijdsduur was anders. De eerste editie vorig jaar was al een groot succes. Vijf dagen een volle bak was voor de organisatie een teken om er een vervolg aan te breien. Wederom in juli een 5 Days Off.


Jerome

Heiko Laux

Op deze eerste nacht in de Melkweg draait het duidelijk om techno. Een verstandige keus voor op de woensdag avond. Een volle zaal is hierdoor haast niet uit te sluiten. En dat bleek ook wel. Een goed gevulde Melkweg zorgde ervoor dat alles opperbest over kwam. De juiste sfeer was aanwezig en liet het woensdag avond idee duidelijk naar de achtergrond verdrukken. Niks mocht zich doen refereren naar een doordeweekse avond. De aankleding op dit event was erg afgestemd. En dan met name in de Alpha. Op zes beeldschermen was aantrekkelijk werk te zien dat perfect op de muziek aansloot. De lichttechnicus bewees zijn kwaliteit ook zeer goed. Hij wist de puntjes op de i te zetten. Het sloot erg goed aan op het dj collectief en geluid. Alles kwam hierdoor erg vertrouwd en perfectionistisch over.


Dat het merendeel van het publiek in de Alpha stond, was te verwachten was duidelijk. Hier zou immers grootheid Jeff Mills zijn opwachting maken. En dat is toch de man waar velen voor naar de Melkweg getrokken zijn. Meer dan logisch, het blijft immers de welbekende tovenaar. Een tovenaar die eigenlijk altijd weet te boeien met zijn aantrekkelijke kunsten. Maar eerst meer over de opener in deze ruimte. Dat was Jefferson. Met warme en omhelzende platen kreeg hij de eerste mensen aan het dansen. Hij draaide duidelijk steviger dan normaal. Het was in ieder geval lekker om te horen alhoewel een aantal grove fouten het publiek minder stemde.


Jeff Mills



Jeff Mills

Johannes Heil

Om iets na 01.00 uur stond te gebeuren waar het allemaal om te doen was. Onder luid applaus dook hij achter zijn drie decks en drumcomputer. Hij opende alleen warrig met een aantal mixfouten. De aanwezige hielden hun adem in. Maar gelukkig volgde er snel beters. Denderende Mills technieken zorgden al snel voor enthousiasme. De eerste helft van zijn set werd voornamelijk gedomineerd door de bekendere platen en de nodige klassiekers. Maar op een gegeven moment besloot hij de diepte op te zoeken. Het pakte alleen zo uit dat er doodse momenten ontstonden. Er zat geen beweging meer in en de mensen wilde duidelijk iets energiekers. Zo gezegd zo gedaan. Hij klom uit het dal en bracht een ware show. Zeker op de momenten dat hij de derde plaat aan de andere kant van het podium mixte. De tot dan toe onberoerde 909 werd er ook bijgehaald. Dat leverde een mooi kunstwerkje op die iedereen wist te waarderen. Alhoewel het voor sommigen niet de Mills in zijn beste doen was viel het erg te bewonderen. Nee, geen hard gebeuk. Gewoon een set met een lekkere dansbare groove waaruit weer veel te leren viel. Want de drie decks activiteiten blijven aan hem toebehoren. Zeker in het tempo waarin hij de platen er door heen jaagt. De man die het van Jeff Mills over mocht nemen was Jerome. Met aantrekkelijke mixen bewees hij zich optimaal. Van een stevig kaliber was sprake. Maar ook zeker omdat de zaal daar behoefte aan had. Het viel allemaal goed te verteren.


Jerome

In de andere ruimte kreeg de Traffic organisatie de ruimte zich te profileren. En dat kunnen zij op techno gebeid maar al te goed. Met hun feesten creeren ze steevast een goede sfeer en volle zalen. Vandaag hadden ze naast organisator Bart Skils ook Johannes Heil en Heiko Laux die mochten aantreden. Kanzleramt was dus weer goed vertegenwoordigd. Het Duitse label dat het laatste jaar erg veel waardering weet te verkrijgen.


De opener van de avond was Bart Skils. Hij pakte het duidelijk solide aan en verzorgde een mooie opbouw. Warm en molodieus, het had van alles in zich. Ook electro kwam rijkelijk aan bod waarbij Anthony Rother erg goed beviel. De enige live-act voor deze avond was weggelegd voor Johannes Heil. Volgens anderen was het goed te doen en bewees hij waar hij voor staat. Labeleigenaar van Kanzleramt Heiko Laux had de eer om het avontuur hier af te sluiten. Met een perfectionistische opbouw was het alom genieten. Hij had de zaal goed mee en iedereen in bedwang. Met een stevig slotoffensief bracht hij dit eerste dagje 5 Days Off ten einde. Zonder meer een geslaagde start.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws