Tiesto @ Now & Wow, Rotterdam - 12 juli

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Tiesto haalt niet het onderste uit de kan

Het was de hele week al een hot item op Love2party. Het forum onder de preview van de CD release party stond bol van de negatieve reacties. Vele meningen richten zich vooral op het fenomeen Tiesto en niet zijn DJ-kwaliteiten. Hij verdient te veel, hij is arrogant en meer van dit soort meningen schuiven voorbij. De negatieven meningen richten zich ook op zijn publiek. Het publiek zou te jong en aanhanger van TMF zijn en tevens geen smaak hebben. Al deze meningen zijn terug te voeren tot maar 1 punt. En dat is ook het enige punt waar een eventuele discussie over mag gaan. Het moet gaan om de muziek. Die vind je leuk of niet leuk. Het hele verhaal er omheen heeft er niets mee te maken. Deze man moet niet worden afgerekend op zijn sterrenstatus. Daar heeft hij tenslotte niet zelf om gevraagd. Hij heeft niet gevraagd om schreeuwende teenagers rondom de DJ-booth. Het enige wat hij doet is plaatjes draaien, de rest is bijzaak. En de platen die hij draait? Je moet ervan houden!

Tekst: Chris
Foto's: Remko



Funkerman



Oliver Lieb



Het is moeilijk te accepteren voor ons nuchtere Nederlanders. Maar we hebben echt een wereldster in onze DJ-gelederen! Waar normaliter alle grote sterren uit het buitenland komen is momenteel de number one DJ een gewone jongen uit Breda. Hij vliegt de hele wereld over en verdient geld als water. Slechts 1 keer is hij de komende maanden te zien in ons kikkerlandje en dat was afgelopen vrijdag. Voor de presentatie van zijn nieuwe CD was gekozen voor de beste club van Nederland. Met zo'n ster op de playlist was het uiteraard goed druk in Now & Wow maar het was zeker niet uitverkocht. Zijn naam hing als het ware in de lucht en gonsde al vroeg door de zaal. Alle andere dj's waren slechts ter overbrugging. Om 1 uur stond hij daar dan eindelijk. DJ Tiesto besteeg het DJ altaar. De zaal ontploft. Hij is er echt! Alle ogen zijn gericht op die ene persoon, de handen gaan omhoog en het geschreeuw is oorverdovend. Hij heeft dan nog geen plaat gedraaid en de zaal staat al op zijn kop. Het eerste wat opkomt is een gevoel van verbazing. Enerzijds, wat maakt deze man nu zo speciaal? Anderzijds, waar komt toch die haat vandaan bij vele mensen? Want je kan veel over Tiesto zeggen maar hij oogt nog altijd als een aardige, zelfs iets wat verlegen, jongen! De sterrenstatus zal waarschijnlijk ook nooit wennen voor Tiesto. Al die mensen die speciaal voor jou komen, je naam scanderen en je aan willen raken. Het moet zelfs dodelijk vermoeiend zijn. Op een gegeven moment staat een man van eind 20 Tiesto op zijn arm te beuken. Hij staat een plaat in te mixen maar de man wil maar 1 ding: een hand van zijn grote held. Maar de man heeft niet door dat Tiesto met zijn werk bezig is. Hij stopt niet met slaan totdat hij eindelijk een hand heeft gekregen. Het meisje naast hem ziet het even aan en concentreert zich dan weer op haar eigen missie. Zij staat al een half uur te wachten om haar eigen hoogtepunt van de avond te bereiken, een handtekening van 's-werelds grootste dj op een cd-hoesje!


Tiesto





Genoeg van alle randverschijnselen. Het gaat tenslotte niet om handtekeningen of schreeuwende groupies. Het gaat om de muziek. Daar is hij tenslotte groot mee geworden. Tja, zijn muziek, daar moet je echt van houden. Het enthousiasme van zijn publiek wil nog wel aanstekelijk werken. Maar zijn platen toch helaas niet. De trance van Tiesto is eigenlijk het tegenovergestelde van progressive. Waar progressive erg diep gaat en het lang wachten is op een hoogtepunt of break, is de trance van Tiesto zo vlak dat het een aaneenschakeling is van breaks. Hooguit twee platen worden non-stop aan elkaar gemixt om vervolgens weer een break van een paar minuten voor de kiezen te krijgen. De bas gaat eruit. De trance geluiden vullen de warme ruimte en het is wachten op het volgende hoogtepunt. De handen mogen weer omhoog en er mag weer gejoeld worden. Maar het heeft niet op iedereen een zelfde effect. Het is euforie bij de fans maar voor de niet Trance liefhebber is het een iets wat slaapverwekkende vertoning. Het is allemaal vrij vlak, maar erger nog, die breaks zijn echt niet meer doorheen te komen op een gegeven moment. Je drink wat of je praat wat met de buren alvorens de, voor house toch echt onmisbare, beat eindelijk weer terug is. Langdradig is het beste woord om het geheel te omschrijven. Maar zoals eerder gemeld, de fans waarderen het. Now & Wow geniet en dus wij ook. Het publiek valt overigens enorm mee. Now & Wow is deels gevuld met het normale publiek en de leeftijd van de overige mensen, die speciaal voor Tiesto komen, is echt niet een stuk lager dan de rest.




In de Wow het tegenovergestelde van het verhaal in de Now. Rollende bassen en beukende beats in een koude lege zaal. Tja, het was voor Oliver Lieb niet de mooiste avond uit zijn carriere. Waarom ben ik hier geboekt zal hij wellicht gedacht hebben. Slecht een handjevol mensen konden Tiesto weerstaan en kwamen af op het wat hardere werk. Tot overmaat van ramp stopte het geluid er ook nog eens een minuut of vijf mee zodat hij weer helemaal opnieuw moest beginnen. Maar de mensen die er stonden konden wel genieten van een lekkere diepe technoset. Deze man mag best wat vaker geboekt worden voor de fans van de wat moeilijkere techno. De man na hem deed alles behalve moeilijk. Een nieuwe held is opgestaan in de categorie party-techno. Niet te moeilijk, niet te diep, het gaat maar om 1 ding: het dak moet eraf. En dan niet pas na een opbouw van 2 uur. Nee hoor, voor Montana is elke plaat een feest en dus van stond af aan gaat de beuk erin. Veel bekende platen, aardig wat hoogtepuntjes maar bovenal een breeduit lachende DJ. En dat werkt aanstekelijk. Hij krijgt de volledige aandacht van de inmiddels een stuk vollere zaal en hij krijgt het voor elkaar, het is namelijk een feestje!


Montana

Het ging vrijdagavond maar om een man. Die kwam, zag en overwon. Maar toch een stuk minder overtuigend dan we vooraf hadden verwacht. Wellicht was het zelfs voor de diehard Trance-fans wel een beetje te vlak allemaal?

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws