Awakenings @ NDSM-Warehouse Adam, 18 mei

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Geslaagde terugkomst naar Amsterdam

Onder de noemer 'Awakenings returns' werden de fans de afgelopen maanden op de hoogte gesteld van een verhuizing naar Amsterdam. Ondanks de succesvolle edities in het Rotterdamse Now&Wow was het tijd om terug te keren naar de thuisbasis. Weliswaar niet naar het eindstation, maar wel naar de stad waar het allemaal begon. Voor deze editie was gekozen voor een vervangende locatie. Eentje die zonder meer aan de eisen van Monumental voldoet. Een oude scheepswerf in Amsterdam-noord wat voorlopig het werkterrein van Awakenings wordt.

Tekst: Iddo
Foto's: Bart

Line-up:

Floornoiz
Derrick May
Marco Carola
Cari Lekebush
Ben Sims
Oscar Mulero



Door te kiezen voor een nieuwe locatie creeerde Awakenings een gezonde spanning. De bezoekers waren zeer benieuwd naar wat men kon verwachten. Dit werd benadrukt door ijzige, gespannen stiltes op de pont richting Amsterdam-noord. Met een wervelende vuurwerkshow waren de lippen echter snel van elkaar. Men sprak in euforie over deze aankomst, waarvan sommige zelfs het 'Westergas gevoel' kregen. Zo zie je maar weer wat een warm onthaal kan verrichten. Binnen in de scheepswerf van 18 meter hoogte was het ook niet veel anders. Met een wel zeer aantrekkelijke lichtshow bleef het enthousiasme bij een ieder aanwezig. Het ultieme kippenvelmoment was de vuurwerkshow aan het begin van Marco Carola zijn set. Samen met de gasbranders was het een doeltreffend geheel. De meningen waren daarover eensgezind. Natuurlijk waren er ook minpunten te bespeuren. Zo was het bij de toiletten chaotisch en kon het geluid wel iets harder. Allemaal punten die bij zo'n eerste aflevering in een nieuwe locatie horen.



Floornoiz
Bij de naam Floornoiz zullen ongetwijfeld veel mensen zich afgevraagd hebben wie dat in hemelsnaam is. Begrijpelijk, want voor het grote publiek heeft deze dame nog niet mogen aantreden. Tot deze avond waarop Floortje van der Vlist haar Awakenings-debuut maakte. De moeder van een dochter deed het allesbehalve slecht. Wat in ‘99 met een hobby begon, kreeg op deze avond duidelijk een serieus beeld. Met een zeer brede stijl van funky techno tot aan het stevigere werk draaide ze over het algemeen een lekkere set. De geboren Rotterdamse mag terugkijken op een geslaagde avond. Ook werd het belang van een nieuw talent als opener duidelijk. Vaak even wennen maar bovenal een verfrissende binnenkomst.



Derrick May
Voor de tweede maal dit jaar stond Detroit-legende Derrick May in Nederland op de planken. De vorige keer mocht de Amerikaan in Now&Wow aantreden, hetgeen zeer enerverend was. Zeker een man die aan het succes van Awakenings heeft bijgedragen, daar hij tot de uitvinders van het techngeluid behoort. Met zijn label Transmat heeft May zich ook individueel veelvuldig bewezem, dit door zijn klassieke tracks op zijn levenswerk Innovator. Aan het begin van zijn set wist hij de mensen voor het eerst massaal enthousiast te maken. Het eerste deel van zijn set werd vervolgens voornamelijk door de Detroit-elementen geleid. Warme en opzwepende grooves bracht die tot elkaar. Na de break halverwege zijn set ging de versnelling erin. De stevige kant beviel menigeen. Ondanks de leuke, vette platen die we van hem gewend zijn, was het geheel van zijn set wat minder. Met soms mindere mixen en teveel storend gepriegel aan de knoppen, bracht hij het niveau een beetje omlaag. Een opvatting die veel mensen hoorbaar maakte.



Marco Carola
Marco Carola is onherroepelijk de leider in het Napolitaanse techno-aanbod. Met zijn labels Design, 1000 Records, Zenit en Question bewijst deze schuchtere man zich in de breedte. Vooral op zijn vorig jaar verschenen album Open System was dat het geval. Men verlangde dus begrijpelijk naar zijn aanwezigheid op deze avond. Het was immers al weer een aardige tijd geleden dat zijn verschijning deel uitmaakte van een Awakenings nacht. Onder hevige begeleiding van zeer aantrekkelijk vuurwerk begon hij zijn set. Zijn werkzaamheden werden aandachtig gevolgd en smakelijk geincasseerd. Met stevige funky techno bracht de Italiaan een voor hem typerende set. Daarin zat inhoud en soms heel veel diepgang, wat op prime time wel gewenst was.



Cari Lekebush
Van Italie naar Zweden, van warme en funky techno naar de donkere en diepgaande klanken. Dat zijn feitelijke tegenstellingen van Marco en Cari. Cari Lekebush maakte deze avond zijn eerste reguliere Awakenings mee. En dat ging bij hem zoals gewoonlijk zeer aantrekkelijk en bovenal boeiend. Een set van deze Zweed is altijd avontuurlijk, evenals zijn muzikale producties. Met soms zeer experimentele techno op zijn label H-Productions is het 1 van de meest baanbrekende technomuzikanten die deze planeet rijk is. Duidelijk een ijverig persoon die een zeer creatieve levenshouding leidt. In zijn set kwam deze creativiteit al snel naar voren. En dan met name de technische kant van het verhaal. Van een opbouw was zeer zeker sprake. Van het monotone geluid bouwde hij op naar een duister en industrieel kant, waar het licht zich bovendien perfect op aanpaste. Met maar enkele spots was het wachten op de climax. Die was in vrijwel de gehele tweede helft van zijn set aanwezig, toen hij werkelijk alles uit de kast haalde. Met wat meer opzwepende platen kwam zijn set en het publiek helemaal los. Met knetterende platen en opzwepende effecten, begeleid door een indrukwekkende lasershow, bracht Cari zijn set geheel met stijl en veel klasse! Duidelijk het hoogstandje van de nacht en dat terwijl zelfs hij nog beter kan. Op het Awakenings-festival is hij er ook weer bij. En dat kunnen we alleen maar bejubelen!



Ben Sims
Na Cari was het de beurt aan wat meer beukend vermogen. De geplande vier decks sessie tussen Ben en Oscar kwam te vervallen voor individuele werkzaamheden. Dat begon met een uurtje van de welbekende Ben Sims-drive. Zijn altijd stevige sets bevatten de juiste elementen voor de beste nacht. De snelheid om op te dansen en de inhoud om van te genieten. Salsa techno met de nodige aanvulling van percussie en aantrekkelijke vocalen, Sims zorgt voor tropische sferen in de danszaal. Aangezien hij maar een uur de tijd had om zich te profileren was de Brit van begin af aan op zijn hoogtepunt. Met leuke en aantrekkelijk overgangen bracht en een energieke drive. In hoog tempo volgden de platen elkaar op. Weliswaar met veel bekende platen, maar wel op een interessante wijze. Met de binnenkomst van de eerste zonnestralen liep de set naar zijn eind.




Oscar Mulero
De voor ons grote onbekende man maakte zijn debuut in Nederland. Oscar Mulero, een Spanjaard die in eigen land binnen het technomilieu is doorgebroken. Wekelijks is hij daar in de beste clubs te vinden. Ook op de bekende festivals laat hij techno in Spanje opleven. Het zal zonder twijfel niet lang duren voor hij hier dezelfde status heeft als zijn landgenoot Christian Varela. Want dat het Zuid-Europese geluid aanslaat is duidelijk. Alhoewel het moeilijk is om van een typerend geluid te spreken. Ze doen het in ieder geval producerend, opvallend goed. In een misschien iets te kort afsluitingsuurtje mocht Mulero van zich laten horen. Een uur waarin hij zich moest bewijzen. Het waren in ieder geval de stevige platen waar het publiek op getrakteerd werd. Met onbekend werk en creatieve overgangen was het een op voorhand gedurfd, maar achteraf een geslaagd slot. Een zelf zichtbaar genietende Oscar bracht een boeiend staaltje technowerk. Met een toegift van Ben Sims was het verhaal van deze avond compleet. Een geslaagde start op deze nieuwe, tijdige locatie!

Awakenings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws