Shockers, Rai - Amsterdam 27 april

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Shockers blijft kwalitatief een goede productie


Voor de tweede maal organiseerde ID&T Shockers in de Amsterdam Rai. Nadat Carl Cox, Bad Boy Bill en John Acquaviva het feest vorig jaar tot een hoogtepunt tilden, waren de verwachtingen weer hoog gespannen! Misschien iets minder bekende namen dan vorig jaar maar daarvoor in de plaats een gespecialiseerd gezelschap. Deze namen zouden zonder meer de Rai op zijn grondvesten laten trillen. Met twee techno area's kon de knalavond voor de hardstyle liefhebbers beginnen. Want dat het er hard aan toe zou gaan stond zonder meer voorafgaand al vast.


Line-up


CPU:DJ Hell, Monika Kruse, Pascal F.E.O.S., Thomas Schumacher, Dave Clarke
UPS: Marcel Woods, Dumonde, Bas & Ram, Warmduscher, Luna, Dj Wag, Dana
ICT: Shinedoe, John Thomas, Technasia, Vitalic live, Thomas Krome, Adam Beyer, K-Cee


CPU - Central Processing Unit

Dat techno het grootste belang heeft op Shockers is duidelijk. Zo was het in de grootste zaal deze stroming die onder de loep genomen werd. Dit alles in een ruimte dat perfect gedecoreerd was. Met drie rijen in de lengte van de zaal opgestapelde zeecontainers werd de sfeer goed vertaald. Industrieel, waarbij de perfecte werking van het licht het plaatje compleet maakte. Dit tot in de kleinste details, zoals bijvoorbeeld een bewegend podium. De muzikale opening werd hier verricht door Orchid. Een winnaar van de Twix Talent Room die de kans kreeg zich op een groot evenement te manifesteren. Een betere kans is haast niet denkbaar. De opvolger was een van de vele Duitsers die deze nacht aanwezig waren, DJ Hell. Hij wist een langzaam vollopende zaal te verblijden met warme klanken. Klanken uiteenlopend van electro tot techno, maar waarbij electro toch duidelijk de overhand had. Bekend van de labels Gigolo en Disko B is het een belangrijk man. Internationaal heeft hij veel aanzien, hij is een van de pioniers die dit geluid op de kaart heeft weten te zetten. Deze avond had hij een voortreffelijke platenkeus, alleen bleek zijn techniek, zoals bekend, niet helemaal optimaal. Ongetwijfeld veroorzaakt door het vrouwelijk schoon waarmee hij druk in gesprek was. 1 van die spetters was de Duitse Monika Kruse die al klaar stond om vol gas te geven. Met haar blonde krullen verscheen ze achter de decks wat door de mooie lichtval leuk sierde. Haar geluid zorgde ervoor dat de aanwezigen voor de eerste maal hun spieren wat meer moesten gebruiken. En dat was bij Pascal F.E.O.S. ook het geval. Wederom een Duitser mocht op primetime de zaal, met een opzwepende platenkeus, op zijn kop zetten. En daar is hij de juiste man voor. Na Shockers licht hij bij het grote publiek dan ook goed in de markt. Het was in ieder geval een bewijs dat ook minder bekende namen het grote publiek kan laten genieten. Een goed perspectief voor de toekomst. De laatste Duitser die hier mocht aantreden was Thomas Schumacher. Iemand die erg breed kan draaien. Voor ditmaal pakte hij het duidelijk gewaagd aan. Na het energieke van F.E.O.S. kwam het enigszins in een dal wat het publiek niet wilde begrijpen, een leegstroom van de zaal tot gevolg. Ondanks dat bouwde hij gestaag op en kwam zijn set tot een redelijk stevig niveau. Op een andere tijd of ruimte geprogrammeerd staan had beter geweest. Afsluiting in de hoofdruimte werd verricht door Dave Clarke. Aangezien hij weleens wat samen produceert/remixt met Schumacher was het afwachten wat hij zou gaan brengen. Het was in ieder geval van een draaglijker peil. Met de krakers 'Fisherspooner-Emerge' en zijn eigen 'The Compass' kreeg hij de zaal goed mee. Al met al een geslaagd geheel in deze CPU.


UPS - Uninterrupted Power Supply

De andere zaal van formaat was de plaats voor hardstyle. En dan met name voor de Duitse variant. Een stroming die veel populariteit geniet. En dan met name onder de wat jongere mensen. In een wederom leuk aangeklede zaal was het tot in de ochtend een drukte van jewelste. Het begin werd ingeluid door Marcel Woods. Wat af en toe meer weg had van techno kon vanaf het begin rekenen op de mensen. Dat was ook het geval bij Dumonde. Zonder meer mensen die op Trance Energy ook van hem hebben staan genieten. Een bekend duo dat aanwezig was is Bas & Ram. Met ieder zijn eigen geluid en achtergrond weten ze elkaar perfect aan te vullen en het evenwicht te bewaren. Een knappe prestatie. Warmduscher was zonder meer de bekendste buitenlandse naam in deze ruimte. En dat was duidelijk merkbaar. Bekend via de collega's van Q-dance groeit zijn bekendheid aanzienlijk. Om het 'om en om verhaal' te behouden was het tijd voor de Nederlander Luna. Een persoon die wederom door de mensen van Q-dance steeds meer populariteit geniet. Mede door zijn producerende kwaliteiten zijn dat de personen die Nederland met hardstyle op de kaart zetten. De laatste twee strijders in deze ruimte waren Dj Wag en Dana. Vooral de laatste genoot van veel aandacht. Ze is duidelijk op weg de hardstyle ambassadrice van Nederland te worden, zonder meer terecht overigens. In haar vurige outfit was ze een belangrijke dame voor een geslaagde nacht.


ICT - Intelligent Composed Techno


Dat het er hier intelligent aan toe zou gaan stond zonder meer vast. Met veel namen die voor kenners een begrip zijn, werd er gewenste kwaliteit geleverd. Met het podium in het midden van de ruimte werd getracht een eenheid te vormen en zo meer energie te realiseren. Complimenten aan het creatieve team van ID&T dat op bijna alle punten succes behaalde. Degene die opende in de ICT was niemand minder dan onze eigen Shinedoe. Funky en bij vlagen een stevig Detroit geluid was het een mooi begin van de nacht. Ondanks een vrij lege zaal stond ze aardig te genieten waaraan de aanwezige lekker meededen. Ze werd opgevolgd door John Thomas. Hij mocht de binnenkomers verwelkomen met zijn stevige sound. Een sound die het belang voor de avond stevig benadrukte. En dat werd door Technasia aka Charles Siegling des te meer bevestigd. Terwijl hij met zijn producerende maatje funky en techhouse georienteerde producties produceert, doet hij het draaiend een stapje steviger. Een volop genietende Siegling hielp de menigte de eerste nachtelijke uren door. En dat ging zeer gewenst. Hard maar erg melodieus behoorde hij vanavond tot 1 van de hoogtepunten. Zijn opvolger Vitalic onderbrak dit enigszins. De enige live-act voor deze nacht bevatte genoeg inhoud alleen stokte de energie die tot dusver de zaal instroomde. Toch bracht hij enthousiasme met zijn grote krakers. Alleen het geheel leverde een iets minder rooskleurig plaatje op. Ook Zweden was deze nacht vertegenwoordigd. Om te beginnen met Thomas Krome. Deze mocht na Vitalic de strijd gaan leveren. Dat begon monotoon en zeer langdradig. Het duurde even voordat hij van de grond kwam. Dat gebeurde duidelijk na zijn eigen werk waarna het allemaal in beweging kwam. Met volle overgave was hij bezig waarin het Zweedse geluid duidelijk naar voren kwam. Voor hen die dit niks vonden was er gelukkig nog een Zweed. Adam Beyer was de naam van en zonder meer de beste man van de avond. Hevige bassen lieten de zaal tekeer gaan, en daar leek geen eind aan te komen. Twee uur lang liet deze top dj zijn kwaliteiten horen. Het technische perfectionisme bracht in combinatie van de heerlijke platen een hoogtepunt. De afsluiting werd verricht door een dj van Nederlandse bodem: K-Cee. Na zijn optreden vorig jaar op Shockers is zijn carriere in een stroomversnelling geraakt. Met grote regelmaat staat hij op de grotere podia, al dan niet gebracht door ID&T. Dat zal ook na dit optreden zonder meer zo blijven, of wie weet zelfs groeien. Op deze editie van Shockers had K-Cee de taak om in de ICT af te sluiten. Dit ging zoals het hoort met hevig geweld. Alle knallende tracks waren van een gewenst kaliber. Dit alles goed gedoseerd bracht Shockers dit jaar tot het juiste eind. Maar uiteraard kan er nagenoten worden op de Shockers-cd. Hier staat een mix van K-Cee op waarbij je, je weer terug waant naar die ene heerlijke zaterdag.


tekst: Iddo
Foto's: ID&T

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws