Faithless @ Ahoy - Rdam, 7 mrt

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Als God een dj is, dan is Faithless het ultieme nirvana!


Donderdagochtend 10.30 uur
Na een uur heftig hardlopen beland ik in de kleedkamer van een lokale sportschool. Bijna klaar om te vertrekken, loopt er een donkere lange man binnen met een outfit die waarschijnlijk bedoeld was voor een overwintering in IJsland. 'Goh, die lijkt op Maxi Jazz van Faithless', denk ik bij mezelf. De man ontdoet zich van zijn overdadige verwarmingsattributen en blijkt daadwerkelijk Maxi Jazz van Faithless te zijn. Maxi, vergezeld door zijn tourmanager, maakt zich klaar voor een partijtje Mohammed Ali in een afgehuurd deel van de sportschool. Voordat Maxi zijn bokshandschoenen aan kan trekken, neem ik het lef om hem te complimenteren met de twee liveshows die ik van Faithless gezien heb. Het optreden in Ahoy tijdens D.Nite en een memorabel optreden in Nighttown zo rond de release van het eerste album Reverence. Maxi's reactie: "Hmm, yeah I remember that one. That was really a cool one." (Vertaling: Laat me met rust! Einde gesprek.) Ondergetekende schrijft het album Reverence toe tot 1 van zijn favorieten aller tijden en was toch erg onder de indruk van deze spontane ontmoeting.


12.45 uur
Drukke telefoontjes op het werk worden afgewisseld met een telefoontje van vriend Benny Rodrigues. Hij moet draaien in Ahoy in het voorprogramma van Faithless. Of ik zin heb om mee te gaan. Natuurlijk heb ik zin om mee te gaan. Buiten de singles om heb ik nog niks gehoord van het nieuwe album Outrospective en ben daar wel erg benieuwd naar...

18.00 uur
De telefoon gaat wederom. Een drukdoende Benny staat voor de deur met 'aankomend talent' dj Bruce Leen. Time to go!


18.30 uur
Aangekomen in Ahoy worden de draaitafels nog even gecheckt. De soundcheck van Faithless was al gedaan en alles stond weer netjes ingepakt voor het moment supreme.

19.00 uur
Benny begint met draaien. De zaal druppelt langzaam vol met allerlei totaal verschillende mensen. Kinderen met ouders, punkers, hardrockers, Feyenoord-supporters, hippe mensen, mooie mensen, festivalbezoekers en vooral veel dames met 'We Come One'-shirtjes. Verder denk ik niet in hokjes.
Bruce Leen en ik schrokken onze maaltijd naar binnen en staan te popelen om door de zaal te gaan lopen: Mensen kijken en biertjes nuttigen! Niets is leuker op deze aardbol dan mensen kijken (en biertjes nuttigen). Veel mensen zoeken een plekje uit en beginnen heen en weer te wiegen op de muziek van Benny. De mensen reageren erg enthousiast en hier en daar hoor je om je heen: "Wie is die dj?" Toen de zaal eenmaal compleet vol gelopen was lukte het Benny om al wat handjes in de lucht te krijgen op een paar erg fijne muzikale momenten die je van hem kan verwachten. 1 van de afsluiters van Benny was een remix van 'We Come One', wat backstage toch voor enige commotie zorgde. Dit is een man met ballen dacht ik nog bij mezelf.

21.00 uur
Benny is klaar met draaien. Er volgt een afkondiging en een enorm laaiend applaus!


21.15 uur
Faithless begint. De band en aanvullende muzikanten komen op het podium. Een oorverdovend gegil (zijn de Backstreet Boys soms binnen?) volgt wanneer Maxi Jazz op het podium verschijnt. De beginnende melodieen veroorzaken kippenvel. Het alom bekende stemgeluid van Maxi is in alle hoeken van de zaal goed te horen. Kinderen kijken blij, punkers kijken blij, iedereen is blij!
Het podium is simpel opgebouwd. Geen decoratie, maar wel een spetterende lichtshow die perfect is afgestemd op de diversiteit van de muziek die Faithless ten gehore brengt. De knallers 'Insomnia', 'Salva Mea', 'God is a DJ', 'Tarantula' en 'We come One' komen uiteraard allemaal voorbij maar worden afgewisseld met ijzersterke doch minder bekende nummers als 'Reverence', 'Mohammed Ali', 'Donny X' & 'Evergreen'. Achtergrond zangeres Zoe Johnston krijgt haar eigen moment door de lead te zingen tijdens een nummer van het album Outrospective. Het valt op dat het geluid erg goed is in Ahoy wat bij een aantal andere dance'achtige concerten toch wel eens minder is geweest. Het optreden verloopt soepel met weinig verrassingen en Maxi weet een soort interactie en intimiteit te creeren door een paar kaar 'Rotterdam' te roepen, waar het publiek massaal op reageert. Eindelijk een band die in de gaten heeft dat ze niet in Amsterdam staan! Het ene moment waande ik mezelf in het Feyenoordstadion (lalalalalalalalalalalalalalal), het andere moment op een leuk dansfeestje. 'Love them or hate them', Faithless blijft in ieder geval een band die muzikaal gezien veel verschillende mensen blijft boeien. Zolang Faithless geen act voor familie-uitjes gaan worden, vind ik dat prima!

Tekst & foto's Birrie de Birmeister

Respect & shouts to: Maxi Jazz (zang, rap), Sister Bliss (toetsen), Zoe Johnston (zang), Aubrey Nunn (bas), Sudha Kheterpal (percussie), Andy Treacey (drums), Nemo Jones (gitaar), Mandy Lecointe (achtergrondzang)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws