Marlboro Flashback, Plan C - Rdam, 28 nov

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Ronald Molendijk's flashback to disco and vinyl

Optredens zijn voornamelijk bedoeld als vermaak. Een band of DJ staat in eerste instantie op het podium om het publiek een leuke avond te bezorgen. Maar bij een goed optreden is er sprake van een wisselwerking. Wanneer een band of DJ uitstraalt er erg veel plezier in te hebben dan heeft dat zijn invloed op het publiek. Dit is al jaren de essentie van de Flashback tournee. Laat een bandje de nummers spelen van zijn grote voorbeeld of idolen en je hebt een fantastische avond voor band en publiek. Vele voorbeelden zijn er al geweest de afgelopen jaren. Total Touch die de nummers van Stevie Wonder ten gehore bracht. De Haagsche rockers van Kane die de grootste band ter wereld, U2, imiteerden. De dames en heren van Postmen die de zware taak op zich hadden genomen de songs van Bob Marley in te studeren. En bijvoorbeeld Green Lizzard als Nirvana, Zo zijn er nog veel meer fantastische optredens geweest. Al deze optredens hadden 1 grote gemene deler: een groep muzikanten die met zichtbare trots, veel respect maar vooral met heel veel lol aan het spelen zijn.


Zo ook met deze iets wat aangepaste versie van de flashback tour. Ronald Molendijk koos niet voor 1 artiest of band maar nam gewoon een hele muziekstroming door op 1 avond. Of beter gezegd twee! Hij deed een, voor hem meer vertrouwde, 'Flashback to vinyl' met veel bekende housedeuntjes. Maar het merendeel van het optreden was eigenlijk 'Flashback to Disco'. Naar goed voorbeeld van 'zijn' Calypso Tunes liet Molendijk iedereen lekker swingen op o.a. Donna Summer, Alison Williams en Innercity.


Eigenlijk had deze avond Soulvation's Flashback moeten heten. Want om deze avond alleen aan Ronald Molendijk toe te schrijven is iets teveel eer. Samen met een paar mede bandleden van Soulvation zette hij een heerlijke show neer. Mede oprichter van Soulvation Jeroen Rietbergen zat achter de voor hem oh zo vertrouwde toetsen. Bassist van de band Michel van Schie had voor deze gelegenheid naast zijn bas ook een sampler/drumcomputer tot zijn beschikking en Molendijk zorgde voor de beats. Maar de grote ster van de avond was zangeres Caro! Of het nu ging om houseclassics als 'Pump up the Jam' of 'That's the Way Love is', of om echte discoklassiekers met enorme uithalen, alles leek haar gemakkelijk af te gaan en was van zeer hoge kwaliteit. Deze zangeres, die ook bij optredens van Soulvation, een paar geweldige nummers laat horen, was absoluut het hoogtepunt van de avond!


Een zeer geslaagde aflevering van de Flashbacks dus. Acht verschillende steden heeft de formatie afgewerkt. De avond in Plan C. was het voorlaatste concert. Het laatste concert vond afgelopen donderdag plaats in de uitverkochte poptempel Paradiso. Maar ook plan C heeft weer eens bewezen een toptent te zijn voor optredens. De band staat op het kleine podium praktisch tussen het publiek. En dit past helemaal bij het concept van de Flashbacks. Voor de liefhebbers van lekkere disco en vrolijke houseplaatjes uit het verleden was dit optreden echt zeer de moeite waard. Jammer dat er geen toegift kwam, maar dat zal wel komen door de slopende optredens van de dagen ervoor. Het is te hopen dat deze reeks van concerten niet eenmalig is geweest. Soulvation heeft nog geen avondvullend programma met eigen nummers. Maar ze kunnen wat ons betreft gewoon een hele avond geboekt worden. Speel de nummers van het nieuwe album Some Love, afgewisseld met heerlijke plaatjes uit het verleden. Donna Summer verdient het tenslotte om nog ieder weekend uit te boxen te knallen. En dan niet alleen vanaf het vinyl van dhr. Molendijk, maar ook uit het 'gouden strotje' van miss Caro!


Tekst Chris
Foto's Jos

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws