Xcess @ Powerzone, Adam - 9 nov

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Voor de tweede maal in successie vond er een Xcess feest plaats. Een technofeest waarbij de muziek duidelijk voorop staat. In april van dit jaar was de eerste editie met top dj's als Jay Denham, Surgeon en Remy. Hiermee werd een duidelijk concept neergezet. Hoewel de tweede editie even op zich heeft laten wachten was het dat wachten meer dan waard.
Aangezien het een dag voor I Love Techno plaatsvond, moest de organisatie wel met een paar aansprekende namen aankomen. Met Dave Clarke, Green Velvet (live), Rush, Estroe en mc Lanesra kon een goede nacht niet uitblijven. Een ander belangrijk punt is natuurlijk de locatie. Was het de vorige keer nog de Escape aan het Rembrandtsplein, ditmaal was voor de Powerzone gekozen. Misschien als techno locatie op voorhand een verrassende keus maar zeker het proberen waard. De club van afterparty-uitvinder Vandy O'mall was in ieder geval gewaarschuwd voor een nacht met stevige techno.




De Powerzone, gevestigd in een oud bedrijfshal, is een club die wat groter is dan gemiddeld en een paar duizend feestgangers kan herbergen. Ook de infrastructuur is goed geregeld. Goed bereik met openbaar vervoer en genoeg parkeerruimte verhoogt de gemoedstoestand. Door de grote toestroom van mensen was het wel even wachten voor de ingang. Maar na binnenkomst werd je verwelkomd door een mooie club en een plezant geluid. Een groot pluspunt van de Powerzone is de all-in prijs. Dat wil zeggen parkeren, jassen, wc en security zijn bij de prijs inbegrepen. En dat is wel eens lekker want dit soort dingen tikken vaak erg aan. Dit pluspunt werd helaas weer snel tegengesproken want voor een drankje betaalde je namelijk 5 gulden en dat is toch zeker boven gemiddeld.



De muzikale reis van vanavond begon met Estroe. De enige vrouw die deze avond mocht draaien is als openings-dj altijd een genot om naar te luisteren. Met haar diepgaande en 'intelligente' techno was dat ook deze avond weer het geval. Voor menigeen misschien niet exact wat ze willen horen, maar al met al deed ze zeker niet onder aan de grootheden. Haar set zorgde ervoor dat het publiek meegenomen werd en de juiste opwarmer kreeg voor datgene wat komen ging. Aangezien haar opvolger Green Velvet wat laat was, mocht ze langer doorgaan. Toen de groene meneer eenmaal aanwezig was, kon het publiek gaan genieten waar het voor gekomen was. De man die D-nite wegens de gebeurtenissen in de wereld aan zich voorbij liet gaan, was hier wel van de partij. Ditmaal met een live-act die bij zijn wereldtournee hoort voor de promotie van het nieuwe album Whatever.


De meningen over zijn nieuwe album liggen erg verdeeld. Voor de een is het een tegenvaller, voor de ander weer een top album. Wat vast staat is dat zijn shows toch zeker het bewonderen waard zijn. Met twee begeleiders en zijn vocale ondersteuning wist hij het weer helemaal te maken. De wisselende outfits en zijn leuke bewegingen gaven een leuke aanvulling aan het geheel. Hoewel het om de tour van zijn nieuwe album ging, kon ook het oude werk niet uitblijven. Dit was iets wat het publiek kon waarderen. De complete waardering van de zaal kwam bij La-La-Land. Duidelijk was wel dat een groot gedeelte van het publiek niet zo bekend was met deze muziek. Het publiek bestond aan de ene kant uit ware technogangers en aan de andere kant het vaste Powerzone publiek. Dit laatste is een publiek dat uitgaat met de gedachten van uitgaan en minder snel gaat voor de muziek. Des te leuker om ze met de andere helft mee te zien feesten op de muziek die ze normaal niet zullen herkennen.


De Powerzone is een mooie tent waar de kleur wit de overhand heeft. Vrijwel alle wanden, zithoeken en decoraties zijn wit, wat een zekere rust uitstraalt. Een Supperclub-interieur op wat grotere schaal. Met een groot aantal zithoeken en waterbedden is het zeer uitnodigend om je avond hierop verder door te brengen. De vj's voor deze avond waren Prime Meridian. Een team dat uit zes man bestaat, wat de afwisseling en creativiteit zeker ten goede komt. Ze zijn onder meer bekend van hun optreden op Sensation en staan geregeld in clubs als Mazzo, More en Melkweg.


Dave Clarke mag wel gezien worden als de grootste dj die voor deze nacht geboekt was. Met zijn norse houding en duffe indruk is het altijd apart om hem bezig te zien. Hij had het voor zijn doen zichtbaar naar zijn zin, en was tijdens Green Velvet druk in de weer met zijn camera. De set die hij neerzette was duidelijk de beste van de avond. Met veel nieuw werk maar ook in combinatie met wat oudere dingen wist hij de tent volledig op zijn kop te zetten. Het grootste kenmerk van Dave is natuurlijk het werk met zijn panelen. In deze set maakte hij er niet overdreven veel gebruik van, wat wel eens anders is geweest. Kortom, van alles de juiste hoeveelheid en voor velen een heerlijke opwarmer voor I Love Techno.


Afsluiter van deze Xcess editie was Rush. Deze populaire dj bij de liefhebbers van de harde en minimale technosound, komt sinds 3 juni van dit jaar met plezier naar ons land. Het enthousiaste publiek dat hem toen bij zijn set begeleidde, heeft een goede indruk bij hem achter gelaten. Met een lachend gezicht verscheen hij dan ook achter de decks, waarna de laatste set van de avond kon beginnen. Het werd een set waar meer gevoel in zat dan we van hem gewend zijn. De platenkeus maakte zijn set meer dansbaar en had bij vlagen zelfs iets weg van zwevende luister-techno. Vaak heeft hij de neiging om een set neer te zetten wat naar hardcore neigt, met soms wat rave invloeden. Deze keer sprong hij dus wat minder om met de vele Bpm's, wat het gelijk een stuk aantrekkelijker maakte. Om klokslag 5 uur werd er echter gestopt, waar een groot deel van het aanwezige publiek duidelijk nog niet aan toe was. Na 5 minuten gillen door een smekende menigte werd er toch nog een plaatje op de Technics gegooid. Met zijn eigen vocale ondersteuning, wat het allemaal lekker duister maakte, bleef het echter niet bij 1 plaat, maar kreeg het publiek meer waaronder een verrassend harde plaat van Timo Maas. Na deze toegift was het toch echt gedaan met de pret en mocht iedereen zijn bedje opzoeken. Daar aangekomen kon men terug kijken op een geslaagde nacht waar zeker een vervolg op komt.

Meer info over:
Green Velvet
Dave Clarke


Tekst en foto's: IDDO

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws