Focus @ Hemkade, Zaandam - 13 okt

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Voor velen is de Hemkade geen onbekende locatie. Dit oude sportcomplex biedt iedere week plaats aan een paar duizend feestgangers. Hieronder bevinden zich veel vaste bezoekers maar ook altijd weer een frisse lading nieuwe mensen. Ook kenmerkt de Hemkade zich aan de veelzijdigheid van feesten. Zo vinden hier maandelijks de Qlubtempo feesten plaats en parties als Masters of Hardcore, High Energy en Gate 48. Kortom een locatie waar iedere dance-liefhebber zich wel kan nestelen. Ditmaal hadden zich er veel technogangers genesteld, want er vond weer een Focus plaats. Dit feest wat voor de derde keer plaatsvond in de Hemkade had een aantrekkelijke muzikale invulling. Van progressive tot minimale techno, je kon er allemaal van genieten. De belangrijkste stroming voor deze avond was de minimale techno waar dan ook de beste namen voor geboekt waren.

Line-up: Gaetano Parisio, James Ruskin, Mistress Barbara, Samuel l. Sessions, Dimitri, Alexander Koning, Lemon 8, Michel Becks en Per.
Het binnenomen van de Hemkade duurde allemaal wat langer en strenger dan normaal. Aangezien er vorige week een 16 jarige bezoeker van Masters of Hardcore is overleden, was het allemaal wel begrijpelijk. Bij binnenkomst was de drukte die we bij de ingang hadden nergens aanwezig. Dit was ook de rest van de nacht het geval wat voor de juiste sfeer zorgde. De muzikale indeling was verdeeld over twee zalen. In de grote zaal waren het de headliners die hun werk deden en in de kleine zaal de mannen van Nederlandse bodem.De eerste headliner die mocht gaan draaien was Samuel L Session. Deze Zweed heeft na zijn ijzersterke maxi 'New Soil' veel mensen als producer weten te boeien. Het nadeel is alleen dat Samuel zijn kwaliteiten als producer beter af gaan dan tijdens het draaien. Zijn set is kwa platenkeus best oke, maar over het algemeen van mindere kwaliteit door de slechte overgangen. Zijn mixtechnieken zijn vaak het grootste opstakel wat het ook dit keer niet echt interessant maakte om er naar te luisteren.In de andere ruimte was Dimitri bezig met zijn set die het beluisteren meer dan waard was. De oude rot in het vak blijft toch altijd weer boeien. Om klokslag twee uur was het Mistress Barbara die haar kunsten ging vertonen. Na een zeer opvallende aankondiging van Rocco (Awakenings) "I'm gonna marry her!" was het tijd voor een weergaloze set. Zo'n set is te betitelen met hard en beukend maar vooral de mixkwaliteiten sprongen eruit. Met geen enkel probleem waagde ze het om met vier tafels bezig te zijn. Beter kun je het gewoon niet voorgeschoteld krijgen. Het nadeel is alleen dat door zo'n hoog tempo de concentratie er op een gegeven moment een beetje uit gaat. In het tweede uur kwamen er namelijk wat meer fouten opduiken maar wat met zo'n weergaloos eerste uur in het geheugen snel vergeten is. De set van Mistress Barbara kwam de sfeer in de Hemkade alleen maar ten goede. Vrijwel iedereen liep met een smile op het gezicht, wat natuurlijk altijd leuk blijft om te zien.De samenstelling van mensen bestond uit bezoekers die er wekelijks komen en publiek dat speciaal voor dit feest gekomen was. Aan de aankleding was niet erg veel aandacht besteed. Dit bestond alleen uit beamers die de huisstijl van Focus projecteerden, wat het natuurlijk vrij minimaal houdt. Je kan het natuurlijk ook zo zien dat het weer goed bij de techno past. Opvolger van Mistress Barbara was James Ruskin, bekend van zijn label Blueprint. Hij gaf compleet gezien de beste set weg. Het was er een waarvan de opbouw goed was en een juiste vorm van diepgang. Deze set bestond niet uit het standaard beukwerk maar iets waar meer gevoel in zat. Met platen van Ben Sims en Adam Beyer wist die aan het adres van het publiek veel goeds af te leveren.In de kleine ruimte was Lemon 8 in een vrij lege zaal aan het draaien. De Rotterdammer die met zijn produkties door personen als John Digweed en Sasha geprezen wordt, deed waar die voor geboekt was. Een progressive set waar de aanwezige mensen van genoten!
De afsluiter in de grote zaal was Gaetano Parisio. De uit Napels afkomstige Italiaan is de laatste tijd een steeds vaker voorkomende naam op de Nederlandse flyers. Samen met personen als Rino Cerrone en Marco Carola is hij bepalend voor de technoscene in Italie. Zijn sets kenmerken zich door de vele breaks. Dit maakt het overigens niet minder smakelijk om ernaar te luisteren. In de Hemkade staat een afsluiting voor een verhoging van het volume. Dit was namelijk snoeihard. Zonder de oordoppen zou de piep ongetwijfeld lang blijven door suizen. Gaetano zijn platen waren zeker 'afsluitingswaardig', maar om 'Electric Deluxe' nu voor de zoveelste keer te horen, gaat toch echt vervelen. Al met al waren de laatste platen die volgden weer wel vernieuwend.Met hevige ondersteuning van de stroboscoop liep Focus naar zijn eind. Het was zeker een goed feest waar muzikaal veel hoogtepunten bereikt werden. Wanneer er een volgende keer wat meer aan de decoratie gedaan wordt en er wederom zo'n line-up present is, zal het zonder twijfel weer slagen!Hemkade

Tekst en foto's: IDDO

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws