D-NITE, Ahoy Rotterdam - 29 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Fransman winnaar muzikale strijd maar beroemd echtpaar steelt de show!



Laurent Garnier


Ma, zus & Pa De Heij


Er is de laatste tijd veel gespeculeerd over de gehoorproblemen van het Franse boegbeeld van de techno. Laurent Garnier heeft het aantal dj-sets drastisch teruggeschroefd om zijn kostbaarste bezit wat rust te gunnen. Gelukkig was hij zaterdag wel te aanschouwen met zijn wervelende live-set. Een fantastische muzikale show waarin de vele juweeltjes van zijn drie studioalbums Shot in the Dark, 30 en Unreasonable Behaviour voorbij kwamen. Samen met zijn drie muzikanten liet hij D-Nite genieten zoals in de voorgaande jaren bij Underworld en Faithless het geval was. Je mag toch wel spreken van pure improvisatie als je percussionist pas voor de tweede keer meedoet (zonder enige oefening) en je zelfs de zangeres Ladybird van LIorca een half uurtje voor de set vraagt om een nootje mee te zingen tijdens 'The Men With The Red Face'. Respect!
Maar het grootste applaus van de avond was niet voor de Fransman bestemd. Ahoy ontplofte pas echt toen er een echtpaar op leeftijd werd aangekondigd. Het waren de vader en moeder van Michel de Heij, die voor het eerst in zijn vijftienjarige carriere bij een optreden van zoonlief kwamen kijken. Zij moeten zich in Lalaland gewaand hebben bij het aanschouwen van zoveel enthousiaste mensen. Dit was dan ook de plaat waar Michel zijn set mee begon. Vervolgens konden ook pa en ma genieten van een erg lekkere set van zoonlief. Voor een aantal mensen was Laurent Garnier toch iets te rustig en die konden zich beter vinden in de beats van Michel de Heij.








Waar de feesten in Ahoy nog al eens eindigden in flinke anticlimaxen, was dit zaterdag absoluut niet het geval. Van tevoren zag het er allemaal nog niet zo rooskleurig uit. Veel negatieve verhalen over feesten in het sportpaleis werden gecombineerd met speculaties over bommeldingen en eventuele, andere terroristische aanslagen. Daarnaast had publiekstrekker Green Velvet op het laatste moment afgezegd, en deden de geruchten over het mogelijk tegenvallend aantal bezoekers de voorpret geen goed.








Niets was minder waar. De sfeer was dit keer beter dan voorheen en ongeregeldheden deden zich niet voor. Green Velvet werd niet gemist en had een waardige vervanger in Speedy J. En vooral erg belangrijk, de organisatie had haar maatregelen getroffen om de tegenvallende kaartverkoop op te vangen. Het podium stond iets verder de zaal in waardoor Ahoy geen kolossaal aanblik had. De tribunes waren niet toegankelijk, zodat de arena de gehele avond lekker vol was. Nog een minpunt van eerdere feestjes in Ahoy was verbeterd: de kwaliteit van het geluid. D-Nite 2000 Dat liet deze keer zeker niet te wensen over en was zelfs af en toe te hard! Met het tegenvallende aantal mensen bleek het overigens ook wel mee te vallen. Een groot aantal bezoekers klaagde over de lange rijen bij binnenkomst, maar dit had ook te maken met het feit dat er strenger werd gefouilleerd. De angst dat dergelijke gruwelijkheden zoals we die kennen van de CNN ook ons land teisteren, is klaarblijkelijk zeer groot!






De optredens dit keer waren zeer muzikaal met verrassend veel live sets. D-Nite schotelde het Rotterdamse publiek al haar lokale helden voor, aangevuld met een handjevol toppers uit Frankrijk. Achtereenvolgens betraden Benny Rodriquez, Soulvation, Remy, Laurent Garnier, Michel de Heij en Speedy J het hoofdpodium. In de bijzaal, waar het de hele avond niet echt druk wilde worden, stonden o.a. Llorca en dj Deep uitermate plezante sets te draaien. Veel mensen wierpen een vluchtige blik in de door Bacardi gedecoreerde zaal en gingen vervolgens snel richting de arena. Daar was het zeker feest, in tegenstelling tot de bijzaal, waar de sfeer vaak tam was en de vloer erg glad. Helaas, want aan de muziek lag dit niet.







Hoogtepunten achter de draaitafels waren de sets van Benny Rodriguez en dj Deep. Dit hadden beide heren te danken aan hun uitstekende platenkeuze. Rotterdams toonbeeld voor de nieuwe lichting van dj's, Benny Rodriguez, bracht een strakke en veelal door tech-house beinvloede set ten gehore. Platen van Felix Da Housecat, Ian Pooley en een oudje van Daft Punk vonden gretig hun weg op de Technics. Deep draaide zoals zijn naam beaamt: diep! Heerlijke New York house, getuige de vele blazers, vocalen en rustig kabbelende beats die absoluut werden gewaardeerd door de mensen in het bijzaaltje. Hoewel zowel Deep als Rodriguez voor een vrijwel lege zaal moesten beginnen, was die aan het einde van hun sets rijkelijk gevuld met louter feestvierende mensen. En dan doe je het gewoon goed! Het feit dat ze werden begeleid door het betere vj-werk, mag niet ongenoemd worden. Het is algemeen bekend dat aan deze artiesten te weinig aandacht wordt besteed in de landelijke muziekpers, maar na zo'n avond als deze onze complimenten! Vooral de mainhall was het toneel voor zeer spraakmakende videobeelden die het feest een extra stimulans gaven. De minieme aankleding ten spijt.







Het is de laatste jaren voor veel artiesten in de dancescene een obsessie geworden om de muziek ook live ten gehore te brengen. Neem nu een dj als Ronald Molendijk die de laatste maanden helemaal opbloeit met zijn Soulvation-project. Wat is het toch een prachtig gezicht om die muzikanten bij elkaar te zien springen van enthousiasme! Soulvation maakte de verwachtingen waar en liet het enthousiasme letterlijk uit de speakers denderen. Het ultieme hoogtepunt was de gitaarsolo van Leendert Haaksma aan het einde van de set. Nog eenmaal ging iedereen volledig uit zijn dak op het muzikale geweld van deze Rotterdamse, improviserende act! Helaas komt LIorca niet uit Rotterdam en waarschijnlijk kenden 90 procent van de bezoekers deze act niet! Tijdens een zeer muzikale set, deden een toetsenist, keyboardspeler, basgitarist en zangeres er alles aan om de dertig aanwezigen een plezierige show te geven. Ach, de jonge Franse act die met hun debuutalbum Newcomer hoge ogen heeft gegooid in Europa, zal zichzelf de komende jaren wel degelijk gaan profileren. Niet voor niets zijn ze getekend op het label van Laurent Garnier, om nog maar eens terug te vallen op de indrukwekkendste artiest van de avond. Misschien gaat Laurent Garnier wel eigenhandig bepalen waar de toekomst van de technomuziek ligt, of had Underworld dat al jaren geleden gedaan? De cirkel is rond, in ieder geval wel in Ahoy.






Tekst: Marcel & Chrischz
Foto's: Jos & :::ReMkO:::

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws