Exposure of Sound, Calypso 2001 - Rotterdam, 22 sept

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Bezweet loopt Bas rond door de Calpyso, haastig opzoek naar een nieuwe beamer. "5 minuten voor aanvang werkte het geluid pas en nu houdt 1 beamer het al voor gezien". Een half uur later staat hij als Bas M achter de draaitafels en deinst het aanwezige publiek op en neer. Nog niet geheel bekomen van de schrik, beseft hij terdege dat dit toch echt is waar het om draait



De techno avond van Exposure of Sound is terug en dat heeft het publiek geweten. Met hun vertouwde recept namen zij bezit van de Calypso 2001, het epicentrum van de Culturele hoofdstad. EOS is een van de kleine organisaties die de Rotterdamse technoscene in stand houden. Als een mederotterdammer, partyorganisaties een gebrek aan bezieling en creativiteit verwijt, hoeven zij zich niet aangesproken te voelen. Bezieling is juist wat deze avond tot stand brengt. Zo komen de flyers tot stand en daarom zit het meisje bij de deur. "We doen het niet voor geld, de laatste keren draaide we maar net quitte." De feesten organiseren is dus een hobby maar wel zo professioneel mogelijk.


Door een minimale aankleding werd een klassieke techno sfeer neergezet. In de voormalige bioscoopzaal werd het interieur slecht gevormd door 2 projectie schermen, een DJ-boot en de aanwezige mensen. De donkere zaal werd daarbij volledig overgeleverd aan het geluid van ongezouten techno.

De naast gelegen Paulus kerk kon daar helaas niet van genieten. Een bas begrenzer, die verplicht is gesteld door de gemeente, maakte dat de beats het pand niet verlieten en dus ook minder gevoeld werden dan gewoonlijk.


Terwijl Bas M aan het draaien is verteld Joery over de kinderziektes van de eerste keer Calypso. De grote zaal met vier boxen naar elkaar toe gericht verzorgt een echo die het lastig maakt om op de monitor, de twee boxen direct achter de DJ te draaien. Die vertraging in het geluid maakt het extra moeilijk om de overgangen juist te krijgen.
Voor de jongens van (de live act) en Redhead blijkt dit geen probleem. De eerste werken hun set af vanaf de zijkant van de zaal en dus niet vanaf de DJ boot. Met computer en mengpanelen gaat het zo vloeiend dat hun fysieke aanwezigheid bijna niet opgemerkt wordt. Redhead is bekend met het echo probleem en bezit over de nodige ervaring om daar door heen te mixen. Zodoende blijven de beats het publiek ongestoord om de oren vliegen.

Joery

Op 20 oktober presenteert Exposure of Sound opnieuw een sterk staaltje techno, wederom in de Calypso. Dan met een Zweeds tintje met het bezoek van de Zweedse techno dj's Mhonolink en Ivan Alfaro.


Foto's: Nash Umarella

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws