Stereo MC's gaan Deep Down & Dirty in de Melkweg!

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
party reports

Op weg naar de Melkweg vroegen we ons af, heel naief zoals later bleek, of er in Nederland nog wel voldoende krediet aanwezig zou zijn voor de Stereo MC's. De band die acht jaar geleden wereldwijd succesvol opereerde en internationaal grote hits scoorde met nummers als 'Elevate My Mind', 'Lost in Music', 'Step it Up' en natuurlijk 'Connected'. Nog steeds zorgt dit nummer voor uitbundige taferelen op de dansvloeren en tettert de plaat met grote regelmaat uit de speakers van je televisie als (achtergrond)muziek bij reclamespotjes, documentaires en films. Het is en blijft een fantastische en swingende plaat die drijft op een sample van Jimmy BoHorne's 'Let Me Be Your Lover'. Funky hiphopbeats, even funky baslijnen, mooie melodieen en pakkende refreinen doen het werk.

Lost in Music

Het is donderdag 24 mei, Hemelvaartsdag en het is nog vroeg in de avond. Toch staat er al een aardige rij voor de ingang van de Melkweg. Het concert van de Stereo MC's is de start van de Europese tournee en Nederland blijkt de Stereo MC's absoluut nog niet vergeten te zijn. De Melkweg is uitverkocht. Voor de deur worden velen, die blijkbaar net zo naief waren als wij, teleurgesteld. De aanleiding voor de tournee is het nieuwe album van de Stereo MC's, 'Deep Down & Dirty'. Negen jaar na het album en de gelijknamige single 'Connected' zijn de mannen van de Stereo MC's terug. Al die jaren zijn ze behoorlijk diep gegaan om uiteindelijk zo krachtig en overtuigend met nieuw werk te voorschijn te komen. Ze waren gesloopt. Alle creativiteit was eruit gezogen. Door het succes, de media, de maandenlange tournees en de festivals. En dat allemaal dankzij het album 'Connected' uit 1992, dat hen maar liefst vier grote internationale hits opleverde. In 1994 mocht het duo de prestigieuze Brit Awards voor beste band en beste album, en talloze andere internationale prijzen in ontvangst nemen. Het werd ze te veel en het succes eiste zijn tol. Jaren zonder inspiratie en creativiteit volgden. Maar negen jaar na 'Connected' slaat het duo alsnog keihard terug met 'Deep, Down & Dirty'. Geen band die zoveel hiphop in z'n dance stopt. Geen hiphop formatie die zoveel dance in z'n muziek stopt. Het is maar hoe je het bekijkt. De Stereo MC's hebben een volstrekt eigen geluid en zijn met niks te vergelijken. Ze zijn terug. En zowel op plaat als op het podium gaat de band tekeer alsof ze nooit zijn weggeweest!

De basis van de Stereo MC's wordt gevormd door het Nottingham afkomstige duo Rob, zanger, rapper en vooral bezeten podiumbeest, en Nick die zich bezighoudt met de electronica en draaitafels. In vier jaar bracht het duo drie albums uit. In 1989 verscheen het debuutalbum '33-45-78'. Het succes begon in 1990 in Amerika met de opvolger 'Supernaturnal'. De single 'Lost in Music' haalde de nummer 1 positie van de Billboard Dance Chart en in Nederland zelfs de top twintig. Via Amerika veroverde het duo uiteindelijk thuisbasis Engeland, waarna Europa haast automatisch plat ging voor de geheel eigen stijl van de band. Met hun funky hiphopbeats, groovy baslijnen en pakkende teksten veroverden ze wereldwijd vele podia en festivals. Op het podium omringde het duo zich met allerlei muzikanten en zangeressen. Drums, percussie, bass en vocalen werden aan de electronica van het duo toegevoegd. En met succes! Eind 1992 verscheen hun derde album 'Connected' en de gekte barstte pas echt los. Wereldwijd stond de band op alle grote festivals en een intensieve tournee bracht hen in een hectische maalstroom van optredens, interviews, hotelkamers en vliegtuigen. In 1994 volgde de internationale prijzenregen.


Vanaf dat moment wordt het stil rondom de Stereo MC's. Aankondigingen van een nieuw album verschijnen keer op keer in de pers. Maar een album blijft uit. De grote hit van hun derde album, de gelijknamige single 'Connected', blijft het intussen goed doen. In 2000 is daar ineens een mixalbum voor de DJ-Kicks serie van het Duitse K7! label. Er staat nieuw materiaal op van het duo, maar weinigen geloven nog in een nieuw album. Totdat in april van dit jaar ineens de geruchten waar blijken te zijn. Een nieuw album van de haast legendarische formatie komt er nu toch echt aan!

Milky Way!!!!!!!!!

Het licht dimt en de dj van de Duitse formatie Terranova draait de laatste klanken van zijn funky set weg. Het niet al te grote podium van de grote zaal van de Melkweg staat vol met electronica, een drumstel en een percussieset. Drie dames van het achtergrondkoor nemen hun plaats in. De eerste klanken van nieuw werk vullen de Melkweg. Op het moment dat zanger Rob Birch het podium opstapt blijkt pas echt dat Nederland de Stereo MC's ook acht jaar na dato nog steeds een zeer warm hart toedraagt. Een oorverdovend gegil en gefluit barst los en iedere track van het nieuwe album wordt met enthousiasme ontvangen. Haast bezeten en overlopend van enthousiasme rent, springt en danst Birch over het podium. Natuurlijk gaat het dak eraf als de vierde track 'Connected' al blijkt te zijn. De hele zaal zingt de tekst van het nummer mee en het kippenvel kruipt vanuit mijn tenen omhoog. In een dik uur passeren in rap tempo veel tracks van 'Deep Down & Dirty', gecombineerd met hun grootste hits. Het enthousiasme en de bevlogenheid van de drie zangeressen en met name podiumbeest Rob Birch werken zo aanstekelijk dat helemaal los gaan het enige is wat een volle Melkweg kan doen. Na drie toegiften is de eerste kennismaking met de formatie na zoveel jaar helaas voorbij. Al improviserend op opgeschroefde reggaeritmes vol dwingende baslijnen sluit de formatie af. Het publiek blijft gillen, fluiten en stampen. Het is nog niet genoeg! Maar helaas, het is echt voorbij. Wie meer wil, zal deze zomer de grenzen over moeten want de band staat op vrijwel alle Europese festivals geboekt. Misschien dat Lowlands nog een optie zal zijn? De zaal stroomt leeg en in de hal van de Melkweg gaan exemplaren van het nieuwe album grif over de toonbank.


'Deep Down & Dirty' ligt inmiddels in de winkels, evenals de gelijknamige eerste single van het album. Op deze track geeft de band openhartig uitleg en rekent tevens fel af met het verleden. Zowel het specifieke stemgeluid van zanger/rapper Rob Birch, als de muzikale verrichtingen van Nick Hallam blijken rauwer, meer doorleefd. Dit zijn gewoon de Stereo MC's. Maar dan wel heftiger, donkerder en dieper. De funky hiphopbeats zijn krachtig, de grooves meeslepend en de teksten fascinerend. Dub, reggae, jazz maar vooral funk beheersen de muzikale verrichtingen van de band. De hoofdrol is nog steeds weggelegd voor de groovy hiphopbeats maar noem de Stereo MC's vooral geen hiphopformatie. Hun muziek swingt, zuigt je op, vreet zich een weg naar binnen en eindigt uiteindelijk bij je voeten die vanzelf gaan bewegen. Geen dance-act die zoveel hiphop in de muziek stopt en geen hiphopact die zoveel dance in zijn muziek stopt. De Stereo MC's zijn de Stereo MC's. En 'Deep Down & Dirty' voelt alsof ze nooit zijn weggeweest!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws