Paaspop

Lobke Ruijs | 30 maart 2016
party reports

Party: Paaspop
Locatie: Festivalterrein De Molenheide, Schijndel
Line-up: The Prodigy, Underworld, Ashton Brothers, Balthazar, De Jeugd Van Tegenwoordig, De Staat, Douwe Bob, Enter Shikari, Fresku, Fun Lovin' Criminals, Jess Glynne, Jett Rebel, Lil' Kleine & Ronnie Flex, Monster Magnet, Pendulum DJ Set & Verse, Rico & Sticks OpgezwolleTotNu, Saybia, Adaro, Baroness, Bassjackers, Bingo Players, Brennan Heart, Causes, Dana, De Sluwe Vos presents Kontra live, Deafheaven, Dr. Lektroluv, Feest DJ Ruud XXL, Moksi, Flux Pavilion, Gui Boratto & Elekfantz, Hollywood Undead, Jack Parow, Joe The Ripper, John Coffey, Korpiklaani, Lucas Hamming, The Magician, Memphis Maniacs, Modestep, Mr. Oizo, My Baby, Noisia, PAUS, Refused, Sam Feldt, Scott Bradlee's Postmodern Jukebox, Sef, Shermanology (Live), Stormzy, Vitalic and many more!
Datum: Vrijdag 25 maart 2016

Beeld: Jesper Peeters

Afgelopen weekend was de eerste volle maan in de lente weer zichtbaar; voor de Christen staat deze gebeurtenis beter bekend als Pasen , maar voor de minder gelovige feestgangers betekent dit de aftrap van iets heel anders. Voor het 38e jaar op rij werd tijdens het Paasweekend de aftrap van het festivalseizoen gevierd in Schijndel. De organisatie van Paaspop had zich wederom opgemaakt gemaakt voor een spetterende editie.

Camping Paaspop

Ondanks dat dit eerste buitenfestival behoorlijk vroeg in het jaar valt, zijn er op vrijdagochtend al vroeg vele enthousiastelingen die hun tenten installeren op de camping. Voor de iets mindere diehards of de koukleumen was er ook de mogelijkheid een camper, caravan of vouwwagen mee te nemen, tegen een kleine meerprijs. De meest kleurrijke en uitgebouwde creaties werden neergezet. Van ieniemienie caravannetjes tot omgebouwde SRV-wagens waar je nog een compleet meubilair uit tevoorschijn kunt toveren. Je kon het zo gek niet bedenken of de gemiddelde bezoeker was er op voorbereid.

De aftrap

Vrijdag om 16:00 was dan echt de officiële aftrap; de festivalpoorten gingen open en BZB was de eerste van de 175 acts die dit op driedaagse festival mocht optreden. Jep, in drie dagen tijd passen dus 175 acts. Dus of je nu zin hebt in hebt in snoeiharde techno, een karaoke show, een internationale pop-act, een stukje theater, hippe hiphop of beukende house; het was er allemaal. De diversiteit aan programmering had vast alles te maken met de leeftijdgrens: deze was er namelijk niet. Van kleuters tot aan de wat oudere garde; jong en oud dansten en proosten door en met elkaar.

We Are Electric

Kijkend naar de elektronische muziekstromen, had Paaspop een line-up neer weten te zetten van formaat. De Stardust-tent werd dit jaar gehost door We Are Electric, een feest dat niet meer weg te denken is in de festivalwereld. Deze tent was zonder enige twijfel de place to be voor het betere live crossover werk: geen duffe DJ met enkel een USB-stick, maar echt de nadruk op live. Zo brak De Sluwe Vos op zaterdag de tent af met een super sterke Kontra liveset. Waar je dacht dat het eigenlijk niet beter zou worden voor die dag, stond direct na De Sluwe Vos de belofte van dit festival seizoen. De heren van Moksi werden voorafgaand aan Paaspop al getipt als een van de must see’s en hebben dit meer dan waar kunnen maken.
Voor de zondag was Gui Boratto & Elekfantz toch echt wel de meest verassende en muzikale in het rijtje. Beiden afkomstig uit Brazilië, hebben hun sporen al aardig verdiend in hun vaderland, maar lijken nu ook opgepikt te worden door organisaties als Strafwerk, Pleinvrees, DGTL en nu dus ook Paaspop. Deze muzikanten combineren hun liefde voor muzikaliteit met elektronische stromingen. Met behulp van een drum computer, percussie pad, microfoon, gitaar en een laptop weten ze een bijna lege tent binnen een uur compleet vol te spelen.

Warehouse & Roxy

De Stardust was niet de enige plek voor dance-liefhebbers. De Warehouse by Desperados gaf podium aan bekende DJ namen zoals Bassjackers, Brennan Heart, Bingo Players, La Fuente en Shermanology (live). Met CO2-kanonnen, confetti, lazers en uiteraard stevige hits bliezen de mannen het dak er compleet af. Het balkon in deze tent gaf een mooi uitzicht op het podium en was razend populair. Niet gek dat al bij de ingang van de tent continu bewaking stond om de mensen massa af en toe op een stop te zetten.
Tot slot is het hiphop en drum-‘n-bass-hart op te halen in de Roxy; een tent vol met meter haarscherpe LED verlichting en met een ijzersterke eclectische programmering. Benny Rodrigues, Sef, De Kraaien, Jack Parow en de razend populaire Lil’ Kleine & Ronny Flex; het feest was compleet en de visuals op de LED schermen die van voor tot achter doorliepen door de tent, maakten het geheel magistraal.

Mainstage

Buiten de elektronische muziekstijlen heeft de organisatie net als voorgaande jaren ook voor deze editie weer internationale top acts uitgenodigd voor het hoofdpodium.
Op de vrijdag kon het wat ouder publiek (en de jonge fan uiteraard ook) zijn hart ophalen bij een gouwe ouwe; The Golden Earring. De Haagse rockband mag dan wel een dagje ouder worden, maar het rocken kunnen ze nog als de beste.

Ook de zaterdag was het zeker de moeite waard om af en toe de grootste tent van het festival binnen te stappen en een tijdje te blijven hangen; de loepzuivere klanken van Jess Glynne, Douwe Bob en als afsluiter The Prodigy. Stuk voor stuk, ondanks de stroomuitval bij de afsluiting, acts van wereldklasse!

Een favoriet kiezen voor de zondag is werkelijk onmogelijk; de energiebom van Typhoon werkte aanstekelijk; stilstaan was geen optie. Chef’s Special, een act met uitzinnige fans en een perfect samenspel. De heerlijk onbetwiste stijl en klasse van De Jeugd van Tegenwoordig, die niemand ze ooit na kan doen. En dan de afsluiter van het eerste festival; Underworld. Een typisch gevalletje van ‘hier had je gewoon echt bij moeten zijn’.

Many more..

Een line-up zoals bij Paaspop is groot in muzikaliteit, maar minstens zo groot in randprogrammering. De typerende aankleding, de duizenden lampjes die het kermisachtig aan laat voelen, de vele foodtrucks, het speciaalbiercafé, de vinyl-mania-area, de gratis kapper en niet te vergeten de Join us-area; een gedeelte waarbij opkomende en creatief Nederland een concept in kan sturen en indien geselecteerd zijn feestje mag gaan bouwen op het festivalterrein. Dit alles levert een mooie melting pot aan rariteiten, festiviteiten en persoonlijkheden op. Het lompe, maar tevens gezellige Brabantse sfeertje voelt als een warm deken over het gehele (toch nog wat frisse) festivalklimaat. Paaspop is er in ieder geval weer in geslaagd een veelbelovende basis neer te zetten voor het aankomende festivalseizoen. Lastig voor te stellen, maar als dit slechts het begin was van alle festivals, kunnen we niet wachten tot het zomer is! 

Partypics

Paaspop 30-03-2016 Powered by
Bekijk meer party pictures
7.8

Party report

Paaspop 25 maart 2016 - Paaspop - Schijndel Report door Lobke Ruijs
  • Pluspunten
  • Kick-off festivalseizoen
  • Sfeer was top
  • Grote diversiteit in zowel muziek als randprogrammering
  • Minpunten
  • Erg druk op het terrein
  • Lange rijen voor de entree

Party Rapport

Sfeer
8
Muziek
8
Bar/horeca
8
Publiek
8
Aankleding
8
Bereikbaarheid
7

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws